Priprava instalacniho image pomoci virtualizacniho softwaru.
Po vice letech budu muset preinstalovat Win7. Chtel jsem k tomu pouzit virtualizacni soft. Na starem systemu budu normalne pracovat a pomoci nejakeho virtualu (VirtualBox, VMWare neb VirtualPC) si pripravim system novy, ocisteny od balastu a zaroven s vyladenymi aplikacemi. Tento ulozim jako bootovaci iso a naistaluji z nej novy system. Je to timto zpusobem mozne? Bude se jednat o stejny PC.
ve win 7 se dá "vyrobit" tzv. virtualdisc-na něm jde nainstalovat druhý system a ten i provozovat-nainstalovat druhý os jde i z klasického instalačního dvd
kdysi jsem takhle provozoval win 7+xp
http://optimalizovane-it.cz/windows-7/boot-operacniho-systemu-z-virtualniho-disku-vhd.html
kdysi jsem takhle provozoval win 7+xp
http://optimalizovane-it.cz/windows-7/boot-operacniho-systemu-z-virtualniho-disku-vhd.html
Od vcera jsem zkousim VirtualBox, ale tuto moznost jsem tam nenasel, ale vzhledem k neustalym aktualizacim snad budu muset vytvorit o i nove instal DVD (pred kazdym "vypnutim" nejake aktualizace, ted jich je 120, uz pres pulhodky se virtual system vypina, delat to naostro, tak mne picne.)
Tak jsem to zbezne precet, ale nevim, jestli to umi, co potrebuji. Ja nepotrebuji prenaset virtualni system na disku(flasce) po ruznych PC, ale vytvorit si pomoci virtualu pripraveny Win7 system s naistalovanymi officy a dalsimi aplikacemi. Toto ladeni se mi nejlepe bude delat, kdyz pobezi oba systemy vedle sebe a jen budu prepisovat nastaveni z primaru na virtual. Az vse bude jakotako nastaveno, smazu primarni system a z virtualu udelam primarni system s jiz nastavenymi aplikacemi.
Kazda virtualni masina ma svuj HW, odlisny od zeleza pocitace, na nemz bezi - takze tady si nepomuzes.
Boot z VHD umi jen verze Professional a Enterprise - nejspis nemas, takze nepouzitelne (byt snadno pouzitelne pro tvuj ucel).
Nejlepe mi z toho vychazi dualboot (stara + nova instalace), idealne na rozdilne disky, pripadne na rozdilne oddily jednoho disku. Je tu jeste moznost pouzit deploy nastroje, ale ...
Boot z VHD umi jen verze Professional a Enterprise - nejspis nemas, takze nepouzitelne (byt snadno pouzitelne pro tvuj ucel).
Nejlepe mi z toho vychazi dualboot (stara + nova instalace), idealne na rozdilne disky, pripadne na rozdilne oddily jednoho disku. Je tu jeste moznost pouzit deploy nastroje, ale ...
[QUOTE=zsdx;516980]Kazda virtualni masina ma svuj HW, odlisny od zeleza pocitace, na nemz bezi - takze tady si nepomuzes.[/QUOTE]
Asi tak nějak :)
Asi tak nějak :)
Trochu nechápu, proč po instalaci čistého operačního systému a následné instalaci/nastavení používaných aplikací si neuděláš obraz disku, který v případě potřeby nepoužiješ.
No protoze ze jsem bordelar... Obrazy disku mam, ale stare, nekde ze zacatku instalace systemu. Menily se oficy, 2007-2010 a hlavne velikost systemoveho disku neustale narustala, i kdyz jsem snazil vsechny programy instalovat na datovou partition. Photoshop, AutoCAD, Officy 2007 a 2010 atd, k tomu 2 dasli uzivatele. Dnes ma systemovy disk 40GB, min 15GB tvori aktualizace. Proste po trech letech je lepsi vse nainstalovat znova. Lepsi se mi to ovsem zdalo delat pararelne.