Ahojte, nevíte jestli se dá u nás koupit 8 portový wifi router? jediný co jsem našel je D-link DIR 632 a ten jsem stejně nenašel na žádným českým webu
bylo.....jenomže mám 2 providery a kdybych chtěl dát za každý 4 port wifi router+switch , tak bych měl už 4 krabičky........a to jsem ještě vypustil variantu propojení mezi sebou+voip......to by byla elektrárna :-D......takže se snažím počet krabiček redukovat
Tak pak jedine nejaky Mikrotik + switch a mas vse, co potrebujes. Jen to nastaveni bude trochu slozitejsi, zejmena pokud nerozumis sitim.
nemám...............ale aby toho nebylo uplne málo tak mám ještě VOIP.................takže jsem si říkal dát na jednoho providera ROUTER-VOIP-WIFI+4 port LAN (tohoto řešení je málo ale je) a na druhého providera ROUTER-WIFI-8 port LAN (toto jsem nenašel)..........tím bych měl celkem 2 krabičky..........primarně by vše bylo v 8 port routeru a ten druhý bych měl natáhlý v podstatě jako záložní nebo pro nějaké jiné učely
Tak co třeba RB2011UAS-2HnD nebo RB493 ?
tak jsem psal do d-linku ohledně 8 port wifi router, a prý to není pro EU homologované a je to určené pouze pro US trh............jinak ta RB2011UAS-2HnD vypadá dobře.....sice nastavovat to neumím, ale tak za dlouhých zimních večerů bude času dost jen jsem se chtěl zeptat
než si pořídím jestli to pujde nastavit takto:
má to 5 Gbit portů a 5 100Mbit a wifi
1x 1Gbit-1provider
4x 1Gbit-klienti - sit A - brana 1provider
1x 100Mbit-2provider
4x 100Mbit-klienti - sit B - brana 2provider
Wifi - sit B-brana 2provider
+ routovaní mezi sití A a B
a ještě jsem si všiml že to má USB, šlo by k tom připojit ext. HDD na sdílení souborů?
než si pořídím jestli to pujde nastavit takto:
má to 5 Gbit portů a 5 100Mbit a wifi
1x 1Gbit-1provider
4x 1Gbit-klienti - sit A - brana 1provider
1x 100Mbit-2provider
4x 100Mbit-klienti - sit B - brana 2provider
Wifi - sit B-brana 2provider
+ routovaní mezi sití A a B
a ještě jsem si všiml že to má USB, šlo by k tom připojit ext. HDD na sdílení souborů?
Mikrotik na zapojování USB zařízení nikdy moc nebyl, nevím jak moc podporuje HDD v USB (já používám NAS).
Co se týče nastavení, tak na 2 libovolných portech (tipuju 100MBit abys ušetřil Gbit porty - pokud nemáš víc jak 100Mbit připojení) nastavíš WAN a zapojíš net, ze zbytku uděláš 6port switch a v routování nastavíš jeden WAN port jako primární a druhej aby se používal v případě výpadku prvního (nebo se dá nastavit, aby určitá část zařízení používala připojení A a druhá část připojení B). Nemusíš tam nastavovat 2 sítě a pak je propojovat.
Mikrotik má poměrně rozsáhlou a dost názornou wiki. Případně zde můžeme něco poradit (nebo se můžeš ptát na ofic fóru, kde dokáží poradit skoro s čímkoliv od základů po pokročilé funkce - ale v angličtině)
Co se týče nastavení, tak na 2 libovolných portech (tipuju 100MBit abys ušetřil Gbit porty - pokud nemáš víc jak 100Mbit připojení) nastavíš WAN a zapojíš net, ze zbytku uděláš 6port switch a v routování nastavíš jeden WAN port jako primární a druhej aby se používal v případě výpadku prvního (nebo se dá nastavit, aby určitá část zařízení používala připojení A a druhá část připojení B). Nemusíš tam nastavovat 2 sítě a pak je propojovat.
Mikrotik má poměrně rozsáhlou a dost názornou wiki. Případně zde můžeme něco poradit (nebo se můžeš ptát na ofic fóru, kde dokáží poradit skoro s čímkoliv od základů po pokročilé funkce - ale v angličtině)