Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Slabý signál WiFi - koupě routeru k O2 internetu

Paullik74 (149)|9.11.2012 13:48
Zdravím,
mám připojení od O2, modem HUAWEI HG622u. Potýkám se s problémem relativně slabého WiFi signálu. Chci koupit router, kterej připojím do modemu a teprv z něj bych si udělal domácí síť.

Tady je obrázek našeho pozemku. Žlutej puntík značí umíštění modemu, červený čtverec zhruba (hodně zhruba) představuje dosah signálu (kde aspoň něco chytnu). Chtěl bych pokrýt celej dům, o patro výš, než je modem, už mám slabší signál, 3/5 čárek. Na dvoře signál chytám marně, zhruba v půlce domu už není žádný signál.
[ATTACH=CONFIG]27095[/ATTACH]
(snad pro lehkou představu to postačí)

Vybírám z CISCO routříků, podmínkou je GLAN. Pro WiFi bych chtěl už taky něco rychlejšího, aspoň 300+, lépe 450 (nebo příprava na budoucnost - technologie 802.11ac? ; budu kupovat nový notebook).

Chtěl jsem se zeptat na efektivitu WiFi připojení a celkovou kvalitu těchto dvou routerů:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Má někdo zkušenost?
Podporu technologie 802.11ac zatím u notebooků asi moc nenajdu, co?
U Linksys o kvalitě moc nepochybuju, spíš ten ASUS, jak na tom je? Mám tu značku rád :) :D - spíš se ptám ze zvědavosti.

Router byl byl vyloženě pro domácnost. Internet, wifi, DLNA, síťová tiskárna (wifi), sdílení dat (LAN i WiFi - s WiFi mám u Huawei problém, WiFi zařízení spolu nemohou sdílet data, i když se navzájem vidí a můžu vlézt i tam, kde vidím seznam sdílených složek, do nich už se však nedostanu - přístup odmítnut, nastavením jsem si jistej, navíc po připojení do LANu hned všechno funguje).

Co byste doporučili? Značky preferuji CISCO/LINKSYS, TP-LINK.

Jsem jedno velké ucho :).
router.jpg
|Mio| (1333)|11.11.2012 15:43
Nedelej si iluze, ze bys cely prostor pokryl z jednoho zarizeni, to dle popisu a dosahu stavajiciho signalu proste nejde.

Pocitej s tim, ze musis provest kabel od stavajiciho ADSL nekam na/k vnejsi zdi smerem ke garazi a tam umistit druhe AP.

Na 802.11ac uplne zapomen, v pasmu 5Ghz v CR je to naprosto nepouzitelne (a IMHO jeste dlouho nelegalni jak zname CTU), uz stavajici dual band zarizeni v pasmu 5GHz lze realne pouzivat pouze na velmi kratke vzdalenosti a minimum zdi ze vhodneho materialu, rozumne vyuziti je pouze uvnitr objektu typu tovarnich hal bez prepazeni.

To ze vyrobce uvadi az 300 nebo az 450 MBit je taky jen marketingovy krasozvast, realne za idealnich podminek jsou ty rychlosti polovicni, v beznem pouziti tretinove a mene.


Abych dospel k nejakemy vysledku, vzhledem k tomu ze jsi pripojen na ADSL a neprepokladam ze by v nasledujicich nekolika letech pribyla moznost prejit na vyrazne lepsi pripojeni, objekt je rodinny dum, z cehoz vyplyva ze zdroje ruseni nebudou az tak blizko, signal pres zdi prochazi dost spatne a potrebujes to pokryt i venku v "legalnim provozu" tak doporucuju nasledujici:

2 az 3 AP 802.11n v pasmu 2,4Ghz 2x2 MIMO s napevno nastavenymi kanaly o sirce 20Mhz, od stavajiciho ADSL natahnout kabely a AP umistit od sebe v maximalni mozne vzdalenosti a v jinych podlazich. Tedy budou v dome tvorit s ADSL jakysi trojuhelnik z pohledu z vrchu a zajisti tak plny signal po celem objektu s minimalnimi prekryvy a vzajemnym rusenim.

Naklady zalezi na pozadavcich na znacku ale da se to spolehlive realizovat od 1500,- (2x TL-WR841ND)