Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síťová karta neběží v Linuxu

Bakman (6)|4.7.2007 00:18
Respektive běžela, ale jelikož mám rozdělený disk, potřeboval jsem aby běřela i ve Windows 98SE. Stáhnul jsem si nejnovější ovladač (Realtec) pro danou síťovou kartu a nainstaloval na W 98 SE, jenomže jsem netušil, že v Linuxu (Mandriva 2007 Spring) mi to od té chvíle nepojede. Ani při další instalaci Linuxu Síť nejede (nelze se připojit do administračního rozhraní modemu (WELL PTI-8505 ADSL2/2+ Ethernet Router/Switch)
Styryx (351)|4.7.2007 09:38
No a nezměnilo se třeba něco v tom modemu? (jeho IP adresa apod.)

Co připojení k jinýmu počítači peer-to-peer, taky nefunguje?
qaq (49)|4.7.2007 11:11
Nooo, me se nezda, ze by instalace ovladace ve Win (a pod win ti funguje... predpokladam) mela jakkykoliv vliv na chod pod Linuxem... to je vazne blbost, neco se muselo zmenit primo v linuxu nebo na nastaveni DSL routeru... jak se ta sitovka v tom linuxu tvari? Sviti/poblikavaji na ni diagnosticke diody? vidis ji na vypisu hardwaru? vypis ifconfig by taky nemusel byt od veci...
Bakman (6)|4.7.2007 19:04
Přes W 98 se normálně dostanu do administrace modemu i na internet. Už jsem zkoušel i nastavit tovární nastavení, ale nic se v Linuxu nezmění. Mám dojem, že ten instalační program ve woknech změnil firmware síťové karty. Jenže výrobce ovladače pro tuto síťovou kartu tvrdí, že v linuxu už je ovladač implementován. V nastavení hardwaru v linuxu je síťovka identifikována správně, jenže nejde spustit. Síť hlásí, že je zastavená na rozhraní eth0.
pavel_p (993)|4.7.2007 19:25
[QUOTE=qaq;40502]Nooo, me se nezda, ze by instalace ovladace ve Win (a pod win ti funguje... predpokladam) mela jakkykoliv vliv na chod pod Linuxem... to je vazne blbost, neco se muselo zmenit primo v linuxu nebo na nastaveni DSL routeru... jak se ta sitovka v tom linuxu tvari? Sviti/poblikavaji na ni diagnosticke diody? vidis ji na vypisu hardwaru? vypis ifconfig by taky nemusel byt od veci...[/QUOTE]
Vliv to může mít, mně např. nejede v Linuxu zcela běžný Realtek 8139 pokud ve Win počítač uspím, pak ho zapnu a nabootuju Linux. Vypnutí,zapnutí nebo restart je OK. Pokud by ovladač Win98 hodil síťovku do nějakého vypnutého/nízkopříkonového stavu, tak by se mohl vyskytnout tentýž problém, ale chyba může být klidně úplně jinde.
Edit: s těmi LEDkami plně souhlasím a ještě můžes zkusit dát do BIOSu PXE boot (nabootování ze sítě), teoreticky by ji mohl nahodit.
Edit2:
[QUOTE=Bakman;40544]Síť hlásí, že je zastavená na rozhraní eth0[/QUOTE] Čili lspci ji vidí? V dmesg (log kernelu) je zmínka o inicializaci ovladače eth0? ifconfig eth0 up něco udělá? Pokud ano, není chyba ve Win98.
Bakman (6)|4.7.2007 20:23
lspci ji vidí jako Ethernet controller .....atd. což je v pořádku, ale napadla mě jiná věc. Ve windows se vygeneroval název počítače sám a já ho nechal jak byl, jenže v Linuxu je název jiný. Může to vadit ?
pavel_p (993)|4.7.2007 23:17
Nemůže. Co může vadit je jiná IP adresa nebo maska sítě, případně pokus o získání konfigurace sítě z DHCP, pokud žádné není k dispozici. Doporučuji opsat nastavení z Windows. Jenže pokud to dřív jelo a do ničeho jsi nevrtal, tak to nemá důvod nefungovat.
Bakman (6)|4.7.2007 23:51
Má to nový vývoj. Ztratil jsem připojení i ve Windows a nemohl jsem se připojit vůbec. Došlo k tomu při nastavení továrního nastavení modemu v adm. rozhraní. Tak jsem odinstaloval všechny ovladače síťové karty, odstranil jsem ji ze seznamu hardware a restartoval. Po znovunainstalování ovladače se rozsvítila dioda připojení eth. kabelu (od síťovky - značeno č. 1) a poté jsem mohl znovu do adm. rozhraní a rozjet modem. V Linuxu jsem zkoušel naintalovat předchozí verzi Mandrivy, ale bohužel se stejným výsledkem (dioda č. 1 se nerozsvítí).
Bakman (6)|5.7.2007 08:21
Už jsem to večer vzdal a vypnul jsem počítač i ze zásuvky. Dnes ráno jsem se chtěl pokusit to rozběhnout, tak jsem to do té zásuvky zase strčil a co nevidím, kontrolka (č. 1) při rozběhu Linuxu svítí. Tak jsem ji pozoroval až do úplného naběhnutí systému a nezhasla. Pouštím konqueror a hle naskakuje internet. Takže už to běží.
qaq (49)|9.7.2007 07:50
[QUOTE=pavel_p;40545]Vliv to může mít, mně např. nejede v Linuxu zcela běžný Realtek 8139 pokud ve Win počítač uspím, pak ho zapnu a nabootuju Linux. Vypnutí,zapnutí nebo restart je OK. Pokud by ovladač Win98 hodil síťovku do nějakého vypnutého/nízkopříkonového stavu, tak by se mohl vyskytnout tentýž problém, ale chyba může být klidně úplně jinde.
Edit: s těmi LEDkami plně souhlasím a ještě můžes zkusit dát do BIOSu PXE boot (nabootování ze sítě), teoreticky by ji mohl nahodit.
Edit2:
Čili lspci ji vidí? V dmesg (log kernelu) je zmínka o inicializaci ovladače eth0? ifconfig eth0 up něco udělá? Pokud ano, není chyba ve Win98.[/QUOTE]

Tak to by me zajimalo trochu podrobneji... pokud pocitac uspis, pak ho zapnes a bootnes linuch... co to znamena? Jak ho bootnes aniz by ses vyhnul "Vypnutí,zapnutí nebo restartu" :)? Ja kdyz pocitac mam uspany, tak ho probudim, vypnu windy a bootnu linux... takze jakkekoliv nastaveni a mody vnucene winama hardwaru prestavaji byt platne... Pokud ti to nefunguje, neni to chybou linuxu ,ale spise nespravnou hardwarovou implementaci spravy napajeni, casto resitelnou upgradem biosu :)
Bakman (6)|19.7.2007 18:18
Abych to upřesnil, tak je to takhle:

1) restart z Linuxu do Windows je bezproblémový. Síťovka běží.

2) restart z Windows do Linuxu lze, za předpokladu, že vypnu modem ze sítě a znovu zapnu.

3) při vypnutí Linuxu a znovuzapnutí není žádný problém.

Shrnutí:

Při restartu z Windows do Linuxu se nerozsvítí dioda připojení ethernetového kabelu, takže nejspíš ty wokna při restartu vypínají síťovku.
pavel_p (993)|19.7.2007 20:41
[QUOTE=qaq;40942]Tak to by me zajimalo trochu podrobneji... pokud pocitac uspis, pak ho zapnes a bootnes linuch... co to znamena? Jak ho bootnes aniz by ses vyhnul "Vypnutí,zapnutí nebo restartu" :)? Ja kdyz pocitac mam uspany, tak ho probudim, vypnu windy a bootnu linux... takze jakkekoliv nastaveni a mody vnucene winama hardwaru prestavaji byt platne... Pokud ti to nefunguje, neni to chybou linuxu ,ale spise nespravnou hardwarovou implementaci spravy napajeni, casto resitelnou upgradem biosu :)[/QUOTE]

Start,vypnout,shift,režim spánku. V tomto stavu se obsah paměti uloží na disk a windows si zapamatují stav všech zařízení,a při zapnutí se do něj dokáží dostat - na notebooku si i pamatují, že je vypnutý display :-/ ,ale už neví, že ho musí probudit. Start po zapnutí probíhá normálně přes BIOS,kde akorát nefunguje DEL pro změnu nastavení, pak naběhne boot loader. Není to úsporný režim, kdy zůstane napájena paměť a zařízení jsou v úsporném režimu.