Turbo
Zdravím, sice vím, že budu vypadat jak ufon, ale nepamatujete si někdo, kam se rvalo tlačítko TURBO v AT pcčkách? Mám kámoša, ten se ho snaží zprovoznit, první věc, kterou jsem rekognoskoval je, že je tam narvanej ATX zdroj, ale má konektor na desce, takže to není takový problém. Snad. Ale visí mi tam oranžovočernobílý kábl, se kterým nevím, kam. Poradí mi ještě někdo? Díky
P.S. Je v tom asi Pentium III. Vím, že to nemá smysl, ale jako legrace :D
P.S. Je v tom asi Pentium III. Vím, že to nemá smysl, ale jako legrace :D
[QUOTE=krivulak;535006]Zdravím, sice vím, že budu vypadat jak ufon, ale nepamatujete si někdo, kam se rvalo tlačítko TURBO v AT pcčkách?[/QUOTE]
Na desce na to byly piny.
Zbytek dotazu je zmatený.
Na desce na to byly piny.
Zbytek dotazu je zmatený.
Tlačítko Turbo bylo snad u 286/386, nevím jestli 486 desky ho měly. P III je o několik generací dále, tam nic takového nenajdeš. Pokus se trochu víc specifikovat co ti kde visí, ideálně by bylo znát jaká je to deska.
Matsonic ms7101c, bůhvíproč to má procesor v Slot1, patice PGA370 (stejná je i na desce), Intel Celeron 900 MHz, oranžovo-černo-červený kabel vede z vypínače na předním panelu. Na Slot1 je jumper auto|overclock, takže tipuju, že to asi bude ono. Ale dál nevím.
Pokud si to dobře pamatuju, tak Turbo tlačítko sloužilo v době 33/66Mhz CPU a programů, který na 66Mhz běžely moc rychle (nebyly dělány na různé frekvence) - proto bylo tlačítko Turbo, kterým se dala frekvence snížit (v té době jsem se v PC ještě nešťoural a jen je objevoval - nejsem si naprosto jistý, že to je přesně jak píšu).
U 900Mhz Celeronu to je rozhodně naprosto zbytečné tlačítko a na desce není nic, kam by se mělo zapojit.
U 900Mhz Celeronu to je rozhodně naprosto zbytečné tlačítko a na desce není nic, kam by se mělo zapojit.
Procesor je ve zřejmě ve slotu proto, že tahle deska nativně neumí Coppermine do socketu 370, proto je zřejmě ve slotu v FCPGA redukci. Používalo se to běžně, není to nic vyjímečného. Šel takhle zprovoznit i Tualatin s i440BX čipsetem. Ta redukce má na starosti nastavení správné voltáže pro CPU, některé mají na sobě i piny pro změnu FSB, což bude asi tvůj případ. Ale vše se nastavuje pomocí jumperů, určitě se to nepřipojuje na nějaké turbo tlačítko na case.
To TURBO je něco jako rychlojumper, aby se nemuselo furt lízt dovnitř, pokud jsem to správně pochopil.
Ano, lze jím nahradit jumper, ale u jimi nastavovaných věcí obvykle není počítáno s konfigurací za chodu. Náhodný stisk takto zapojeného tlačítka TURBO při zapnutém PC pak může mít neblahé následky.
Ok, vykašlu se na to. Ale jen mi vrtá hlavou, proč to na 386/486 fungovalo i za chodu... Asi míň náročné ;)
[QUOTE=krivulak;535125]Ale jen mi vrtá hlavou, proč to na 386/486 fungovalo i za chodu... Asi míň náročné [/QUOTE]
Ne, prostě to bylo dělané na přepínání za chodu. Dnes se to řeší SW cestou.
Ne, prostě to bylo dělané na přepínání za chodu. Dnes se to řeší SW cestou.
Nebo tak. Jen ještě dotaz, proč po připojení HDD WD800 /80Gb z něj nemůžu bootovat systém? Vždy mi to hodí Cannot load operating system. Zkousel jsem XP, 2000, 98 i DOS, vždy stejný problém.
A vidíš vůbec ten disk v BIOSu? Se správnou velikostí? U tak starých desek může být problém s velkými disky. Někdy pomohl flash nového BIOSu, nebo nastavit parametry disku ručně.
Buď se verze zobrazuje na POST obrazovce těsně po zapnutí PC (výpis pozastavíš klávesou Pause), nebo použij nějaký SW diagnostický nástroj (CPU-Z, HWiNFO apod.).
Award modular BIOS v4.51PG, An Energy Star Ally
MS 7101C 11/16/1999
PENTIUM III CPU at 878EB MHz (je tam celeron 900 MHz - jen tak na okraj)
11/16/1999-693-596-ITE86-MS7101CC-00
Mimochodem, teď zdechne při kontrole ramek...
MS 7101C 11/16/1999
PENTIUM III CPU at 878EB MHz (je tam celeron 900 MHz - jen tak na okraj)
11/16/1999-693-596-ITE86-MS7101CC-00
Mimochodem, teď zdechne při kontrole ramek...