Herní pc s budoucností
Zdravím, velice rád bych se zeptal do kolika by se dal sehnat herní pc který utáhne nejnovější hry alespoň 2 roky dopředu na medium detaily. Samozřejmě když budu na všem co nejvíce šetřit (žádné SSD), ale počítač bude plně funkční a bez problému (příliš levný chladič => přehřívání...). Nikdy jsem vlastně výkonnost počítačů nesledoval a jen jsem řekl páni to je ta nová GTX 760, kurňa s tím rozjedu snad kde co. Na windowsech ani ničem ostatní nezáleží, vím že za 2 roky může být vše jinak, ale kdyby vývoj postupoval tak jak do dnes, která sestava by to mohla zvládnout. Vždycky jsou jenom určené ceny do 22.500-25.000kč, 30.000 a výše... Ale nikdy jsem nevěděl nakolik je taková sestava výkonná a proto přemýšlím proč investovat do počítače více než je třeba? Věřím že počítač do 25.000 by to mohl zvládnou, tak nač počítač za 30.000 který zvýší výkonnost o 5-10% a stejně za 2 roky a čtvrt pojedu pomalu na nejmenší detaily ve hrách? Nač utrácet tolik peněz, abych si prodloužil schopnost hrát nejn. hry na medium detaily o čtvrt roku?
Jen si tipnu. Nejsem prognostik. Takový pc který by měl vydržet 2 roky aby zvládal nové hry i za 2 roky slušně a na slušné detaily by dnes stál ..... nevím, chtěl jsem napsat 30, ale pak mě napadlo že bych do něho dal raději gtx titan a tak by to bylo 50...to co je dnes špička a drahé bude se za 2 roky snad ani prodávat...vývoj jde strašně dopředu. Podívej se na to na jakých železech lze hrát dnes metro a která mašina ho dokáže hrát na plné detaily...těžko odhadnout co bude z 2 roky na cpu, gpu a co podle toho bude normální medium u her. Když si vzpomenu na hry na pmd85, a pod dosem...a jak to jde dopředu...
Těžko předpokládat, že hry zažijí za dva roky nějaký výrazný posun. Spíše to bude postupná evoluce jako dosud. Čili pokud se budeš držet při zemi, se sestavou disponující čtyřjádrovým procesorem a grafickou kartu vyšší střední třídy se vejdeš do dvaceti tisíc.
Jak píše r34ktor... pokud zvolíš levnější komponenty a přitom se budeš držet kvality a výkonu, tak okolo 20 tisíc seženeš slušné PC tak na 3-4 roky dopředu (aspoň dle mého názoru). Třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je pro představu taková slušná relativně kvalitní herní sestava za 20500 Kč (bez mechaniky a bez systému).
Co se týká detailů, tak třeba Battlefield 3 jsem hrál docela hratelně (30 fps, 25 fps min, nízké detaily) na C2D E6600 a nV 9800GT a tomu procesoru i grafice bylo v té době už 5 let, takže pochybuju, že za 2 a čtvrt roku už na dnešní herní sestavě nic nerozjedeš. Pokud jde o výkonnější kartu, než GTX760, tak bych volil určitě GTX770, protože je výkonnější, než obě vlajkové lodě minulé generace (GTX680 a HD7970 ge) a s cenovou politikou, kterou nV zvolila, určitě vychází lépe v poměru cena/výkon. Výkon navíc, který dostaneš bude nějakých 20% (takže žádných 5-10), akorát cena karty je o 30% vyšší, stejně tak spotřeba trochu vyrostla, takže je otázka, jestli se ten příplatek vyplatí. Každopádně je tu vždycky možnost koupit tu slabší (takže GTX760) a třeba za 2 roky koupit novou kartu stejného zaměření a stejné cenové kategorie, jakou je GTX760 dnes.
Co se týká detailů, tak třeba Battlefield 3 jsem hrál docela hratelně (30 fps, 25 fps min, nízké detaily) na C2D E6600 a nV 9800GT a tomu procesoru i grafice bylo v té době už 5 let, takže pochybuju, že za 2 a čtvrt roku už na dnešní herní sestavě nic nerozjedeš. Pokud jde o výkonnější kartu, než GTX760, tak bych volil určitě GTX770, protože je výkonnější, než obě vlajkové lodě minulé generace (GTX680 a HD7970 ge) a s cenovou politikou, kterou nV zvolila, určitě vychází lépe v poměru cena/výkon. Výkon navíc, který dostaneš bude nějakých 20% (takže žádných 5-10), akorát cena karty je o 30% vyšší, stejně tak spotřeba trochu vyrostla, takže je otázka, jestli se ten příplatek vyplatí. Každopádně je tu vždycky možnost koupit tu slabší (takže GTX760) a třeba za 2 roky koupit novou kartu stejného zaměření a stejné cenové kategorie, jakou je GTX760 dnes.
Děkuji moc za odpověď, velice příjemně mě to překvapilo. Avšak když už jsme o věcí ohledně budoucnosti, otázka je zda-li se vyplatí pro nový počítač kupovat W7 nebo 8. Přece jen má to být počítač alespoň na 2-3 roky dopředu a selhat na tom že skončila podpora systému, a hromada her už bude podporovat jen W8 by byla škoda. Nebo spíše škoda těch případných dalších 2.000. Slyšel jsem již i o revizi W8.1, která by měla dosti věcí vylepšit.
Ano, ale pokud bych to kupoval ted ihned okamzite, tak bych si osmicky nekoupil, protoze zatim nektery hry pod iosmickama nebezi jak maji, nektere bezi pomaleji nez na sedmickach ;) Pokud bych PC kupoval, az tu bude 8.1, tak zalezi na tom, jak to s nima bude vypadat a jak to pobezi ;)
Já jsem zatím slyšel o větších "vrypech" do Winů jen v rámci zabezpečení a sdílení/cloudu. Jinak jsem zatím neslyšel nic převratného nebo inovativního, co by mě přinutilo si pořídit W8.1... opravdu záleží, co nakonec vznikne, jestli to bude jen další nepovedená mutace a další krok vedle...
EDIT
Btw. W7 je na trhu kolik, 4 roky? Myslím, že hodně výrobců her by si zavařilo, kdyby v blízkej době (2-3 roky) přestali podporovat W7.
EDIT
Btw. W7 je na trhu kolik, 4 roky? Myslím, že hodně výrobců her by si zavařilo, kdyby v blízkej době (2-3 roky) přestali podporovat W7.