Ahoj,
mám doma dvě sítě zapojené dle následujícího schématu:
[ATTACH=CONFIG]28868[/ATTACH]
(internet >>> ADSL router (BT Home Hub 3) >>> kabel >>> WIFI router (TL-WR1043ND) >> vzduch >> tiskárna)
Problém je, že počítače připojené na router č. 1 tiskárnu nevidí. Tiskárna je připojena pomocí wifi na router č. 2.
Je možné docílit toho, aby tiskárna byla viditelná pro všechny počítače v obou sítích?
A zároveň aby bylo zapnuté přidělování ip adres přes DHCP na obou routrech?
Děkuji za radu.
mám doma dvě sítě zapojené dle následujícího schématu:
[ATTACH=CONFIG]28868[/ATTACH]
(internet >>> ADSL router (BT Home Hub 3) >>> kabel >>> WIFI router (TL-WR1043ND) >> vzduch >> tiskárna)
Problém je, že počítače připojené na router č. 1 tiskárnu nevidí. Tiskárna je připojena pomocí wifi na router č. 2.
Je možné docílit toho, aby tiskárna byla viditelná pro všechny počítače v obou sítích?
A zároveň aby bylo zapnuté přidělování ip adres přes DHCP na obou routrech?
Děkuji za radu.
Je nutné mít na 2. routeru NAT? Vypni NAT, DHCP (bude používán DHCP z prvního routeru) a máš po problému (ze dvou oddělených sítí uděláš jednu).
Pokud je nutne mit site oddelene (tedy nevyhovuje reseni vyse), pak staci na ADSL routeru (1) pridat statickou routu na (2).
NAT zřejmě vypnout nemohu. Nikde jsem tuto volbu nenašel a i v diskuzích píší, že tento router (TP-Link TL-WR1043ND) to prý neumí. DHCP vypnout jde.
[QUOTE=zsdx;540008]Pokud je nutne mit site oddelene (tedy nevyhovuje reseni vyse), pak staci na ADSL routeru (1) pridat statickou routu na (2).[/QUOTE]
Zkoušel jsem na routeru č.1 nastavit-rezervovat IP adresu routeru č.2, ale tiskárnu přes první router stejně nevidím.
[QUOTE=zsdx;540008]Pokud je nutne mit site oddelene (tedy nevyhovuje reseni vyse), pak staci na ADSL routeru (1) pridat statickou routu na (2).[/QUOTE]
Zkoušel jsem na routeru č.1 nastavit-rezervovat IP adresu routeru č.2, ale tiskárnu přes první router stejně nevidím.
Staticke routovani (podle tabulky cilu) neni totez, co rezervace v DHCP!!!
Kdyz vypnes DHCP server na (2) a privod strcis do LAN (tim 'vypnes' NAT), udelas z nej AP+switch a cele to bude ridit (1). Zalezi zda ty site potrebujes mit oddelene.
Kdyz vypnes DHCP server na (2) a privod strcis do LAN (tim 'vypnes' NAT), udelas z nej AP+switch a cele to bude ridit (1). Zalezi zda ty site potrebujes mit oddelene.
[QUOTE=zsdx;540056]Staticke routovani (podle tabulky cilu) neni totez, co rezervace v DHCP!!!
Kdyz vypnes DHCP server na (2) a privod strcis do LAN (tim 'vypnes' NAT), udelas z nej AP+switch a cele to bude ridit (1). Zalezi zda ty site potrebujes mit oddelene.[/QUOTE]
Přesně toto jsem teď zkoušel. Vypnul jsem DHCP na (2) a kabel vedoucí od (1) jsem přemístil z WAN konktoru do jednoho ze 4 LAN konektorů. Tím jsem docílil tedy switche a vše po kablu funguje. Jen přes AP se nemohu notebookem připojit.
Wifi síť z routeru (2) normálně najdu i z původním SSID a heslem, ale po připojení net nejede.
Kdyz vypnes DHCP server na (2) a privod strcis do LAN (tim 'vypnes' NAT), udelas z nej AP+switch a cele to bude ridit (1). Zalezi zda ty site potrebujes mit oddelene.[/QUOTE]
Přesně toto jsem teď zkoušel. Vypnul jsem DHCP na (2) a kabel vedoucí od (1) jsem přemístil z WAN konktoru do jednoho ze 4 LAN konektorů. Tím jsem docílil tedy switche a vše po kablu funguje. Jen přes AP se nemohu notebookem připojit.
Wifi síť z routeru (2) normálně najdu i z původním SSID a heslem, ale po připojení net nejede.
No můj ADSL router (BT Home Hub 3) asi žádné nastavení cílů neumožňuje, nikde jsem ho nenašel. Celé rozhraní je očesané na minimum i při volbě Advanced settings. Takže pokud chci mít dostupnou tiskárnu pro všechna zařízení, tak jen s využitím routeru (2) jako switche s AP...
U druhého routru jsem nabídku Static routing načel, ale to není adsl router.
U druhého routru jsem nabídku Static routing načel, ale to není adsl router.