Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čo si myslíte o Ultrabook GIGABYTE U2442V, champagne gold ?

Zeltzn (14)|9.9.2013 19:34
Zdravím!
Som na tomto fóre nový a tiež sa veľmi nevyznám do výberu notebookov a známi mi odporučil toto fórum, nech mi trochu pomôžete s výberom notebooku.
Hľadal som notebooky podľa nasledujúcich parametrov:
13"-14.1" uhlopriečka
8GB RAM
Veľký SSD disk (128GB, ak má dva pevne disky, ak nie, tak 256GB je podľa mňa málo s jedným pevným diskom) - najlepšie dva pevné disky, kde je veľký HDD a aspoň 128GB SSD. Nemám skúsenosti s vymieňaním týchto pevných diskov za iné a ich montáž (či ako to povedať)
hliníkové šasi (nech ho tak skoro nerozbijem)
Matný displej
ľahký, povedzme do 2.2kg?

Hľadal som notebooky s cenovým stropom do 1000€. Našiel som tento notebook [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ktorý spĺňa všetky moje požiadavky, no nie je to nejaká známa značka. Myslíte si, že som schopný nájsť nejaký iný notebook s podobnými parametrami u lepšej značky? Jeden známi mi povedal, že by radšej zainvestoval do slabšieho nb od známej spoločnosti ako do silnejšieho nb od neznámej spoločnosti. Tento rok budem maturovať a pôjdem na VŠ, takže by som chcel investovať do dobrého stroja. Tento sa mi pozdáva, no nechcem spraviť chybu a objednať si nejaký "šunt" a potom s ním stále chodiť do opravy, preto sa týmto chcem obrádiť na vás.

Martin
Salamander (6177)|9.9.2013 20:05
Radsi bych volil Sony Vaio [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo HP EliteBook [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] pripadne T430 od Lenova [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
VencaX (3686)|9.9.2013 20:48
Souhlasím s kocourem, ntb od GB bych nevolil, je tu mnoho lepších alternativ.
Ohledně SSD, dneska už by snad každý notebook měl být osazen mSATA slotem, takže pak můžeš koupit třeba i trošku levnější model a dokoupit si vlastní mSATA SSD podle svého výběru.
Zeltzn (14)|9.9.2013 21:28
Ďakujem za rýchle odpovede!
Čo to je prosím ten mSATA slot? Viem, že to má niečo spoločné s SSD, ale to je všetko, čo o tom viem :). /je to pomenovanie toho konkretneho "typu" SSD disku?!/
Ten HP by som hneď vylúčil, 4GB RAM je málo. Ja tú RAM potrebujem HLAVNE kvôli jednému programu a databáze, s ktorou mám problém na mojom PC (je veľká a mám HDD,life sucks)
Bohužiaľ aj ten Lenovo má len 4GB RAM.
Čo presne značí shock protection? Chápem, že to je nejaký spôsob ochrany pred nárazmi, no v porovnaní s hliníkom si ako na tom vedie podľa vás?
Chcel som si ušetriť robotu s tým vymieňaním pevných diskov, lebo s tým nemám nejaké bližšie skúsenosti, no vyzerá to tak, že ak chcem mať ntb podľa svojich predstáv, tak sa tomu nevyhnem.
Takže dnes/v priebehu zajtrajšieho dňa budem pokračovať v hľadaní notebookov s podobnými parametrami, len sa zameriam na to, aby mali 2 pevné disky, z kt. jeden by som mohol vymeniť za aspoň 128GB SSD.
i5/i7 je prakticky jedno, lebo neplánujem na ňom hrať nejaké latest hry, skôr to bude taký semi-pracovný notebook, takže sa kľudne uspokojím aj s i5.
VencaX (3686)|9.9.2013 22:10
mSATA je vlastně miniPCIe slot a SSD do mSATA je prakticky stejné jako klasické 2.5" (stejné vlastnosti, rychlosti čtení/zápisu atd.), jen s tím, že se jedná o malinkou kartičku. V příloze je fotka, jak to vypadá v porovnání s klasickým diskem v mém notebooku.
RAM bych neviděl jako problém, stejně jako mSATA disk si můžeš dokoupit i další 4GB ramku za pár stovek.
Shock protection (jestli je to to, co myslím), tak jde pouze o funkci, která při otřesech notebooku zastaví hlavičky disku, které tedy nemohou poškodit plotnu. Dnes to podporují snad všechny nové notebooky (integrovaná funkce pevného disku)

Btw. ohledně těch disků, když někde vidíš notebook s 1TB HDD + 128GB SSD, tak to bude 2.5" HDD + mSATA SSD, tudíž jde pořád jen o jeden klasický disk. Navíc jsem ještě neviděl 13-14" notebook, kterej by měl ve výbavě dva klasické 2.5" disky. V případě potřeby by bylo možné dokoupit rámeček na disk místo mechaniky, dá se sehnat někde mezi 200-300 Kč.

Jestli má jít o notebook i na hry, volil bych spíš i5, i7 víc topí...
P1030456.JPG
Zeltzn (14)|9.9.2013 22:31
Ale to by musel byť notebook 2jadrový, aby som si tam mohol dokúpiť 2. 4GB RAM, nie?
Ja by som potreboval hliníkové šasi, lebo si ho plánujem brať so sebou do školy a nechcel by som, aby keď mi niekto drgne do toho,aby mi to niekde puklo. V škole je stále dosť veľká "premávka" ľudí. A samozrejme nerád by som ho hneď bral po chvíli do opravy :D
Plánujem byť s ntb mobilný, takže niečo také, ako hliníkové šasi je must-have podľa mňa.
Takže funkcia shock protection funguje (iba) na ochranu disku?
Sám by som si nebol schopný spraviť tieto veci, ako vložiť tam 2. RAM alebo SSD. Myslíte, že by mi to vedeli v tých internetových obchodoch aj tak spraviť, že by som si od nich kúpil napríklad ntb,ram,ssd a poziadal by som ich o to, ze by mi to poskladali? Neznie to trochu blbo?
Poprípade, ak by mi to nevedli "postaviť", tak by mi to určite v mojom meste vedeli poskladať v nejakom počítačovom obchode,nie? :)
VencaX (3686)|9.9.2013 22:47
Proč? Jak? Co? Nějak nechápu dotaz. Ve většině případů se dnes do notebooků osazují dva sloty pro RAM a do jednoho se osazuje 4GB modul (takto osazeno jsem měl na již 2 roky starém notebooku za 16K), tohle vůbec nezávisí na to, zda jde o jedno, dvou, čtyř nebo dvacetijádrový procesor (navíc Core i5 je 2jádro, Core i7 je 2 nebo 4 jádro)
Tak ono nejde o hliníkové šasi, neexistuje jen hliník. Třeba moderní pracovní notebooky mají šasi vyztužené sloučeninami hořčíku, titanu nebo podobných látek (např. právě ThinkPady T, EliteBooky, apod.). Jinak já mám notebook s plastovou základnou, pokoveným plastem pod rukama a hliníkovým víkem, notebook jsem měl uspaný v kufru, zatímco jsem v cca 50km/h rychlosti bokem narazil do stromu. Notebook přežil, zůstal uspaný, pouze napraskla základna (opravdu malinko) a ohnuly se kovové části, jinak notebook přežil bez újmy. Konkrétně mám Lenovo V370, mám ho 2 roky, minimálně 2x týdně jej beru na přednášky a nemůžu si zatím na nic stěžovat (pouze baterka už je trošku opotřebovaná).
Ano, Shock protection ochraňuje pouze disk, resp. data na něm uložená (podle popisku "640 GB HDD s Shock protection" by to mělo být pochopitelné).
Nainstalovat (resp vložit) do notebooku mSATA SSD a 2. RAM modul zvládne kdokoli, kdo umí v ruce držet šroubovák. Každopádně si myslím, že by bylo možné se s nimi domluvit, že byste zboží převzal na pobočce a pokud tam mají nějakého technika, že by tam ty karty nainstalovali přímo na místě. Jinak osazení těch komponent je cca 5 minut času, takže ano, mohli by ti to nainstalovat za menší úplatu v nějakém servisu po cestě.
Zeltzn (14)|9.9.2013 22:49
Btw viete mi dať konkrétne dôvody, prečo nezvoliť práve tento ntb? To som sa ešte zabudol opýtať na začiatku
VencaX (3686)|9.9.2013 22:53
To už jsem psal, nevolil bych ho proto, že jsou na trhu lepší alternativy (některé z nich postoval Salamander). Osobně nevěřím notebookům od GB.

btw. osobně mám dobrý pocit z Lenova S440, ale má dva problémy - vyšší cenu a matný displej zakrytý lesklým sklem...
kevin00 (10238)|9.9.2013 23:00
Co jsem v rychlosti četl, tak největší slabinou notebooku je zpracování a hlavně zpracování víka, které je velmi měkké. Jinak výkonem si notebook nevedl nejhůře. Osobní zkušenost s notebooky Gigabyte nemám, tak nemohu blíže poradit. Mě by také vadil velmi silný rámeček okolo displeje, který mi přijde vždy jako rušící element.
Zeltzn (14)|9.9.2013 23:05
Takze jeden modul je vzdy voľný,ak by som chcel zväčšiť ramku? Je to tak pri všetkých ntb alebo len pri niektorých? Sú to blbe otázky,ale nechcem kúpiť ntb s tym,ze kupujem 2. RAM a nebude to možné :D
Zajtra updatnem s nejakými novými alternativami miesto GB, ďakujem za odpovede!
VencaX (3686)|9.9.2013 23:15
Čti specifikace notebooků... většinou u nich bude napsáno něco ve stylu "4GB DDR3 (maximálně 16GB ve 2 slotech)". Chtělo by to vědět i konkrétně, jestli jde o 2x2GB nebo 1x4GB, ale už dlouho jsem neviděl notebook osazený dvougigovými moduly.

EDIT:
Mimochodem na notebookchech.net si můžeš přes vyhledávač najít recenzi na některé notebooky a zde jsou ve specifikacích uvedeny i konkrétní údaje o osazení RAM.
hugostieglitz (907)|10.9.2013 07:38
ještě malá připomínka,win 8 se moc nepovedly ,pokud to půjde kup ntb bez os a win 7 oem ( oem je levnější) zvlášt nebo koupit u prodejce který umožnuje downgrade ne sedmy
VencaX (3686)|10.9.2013 10:09
[QUOTE=hugostieglitz;542839]ještě malá připomínka,win 8 se moc nepovedly ,pokud to půjde kup ntb bez os a win 7 oem ( oem je levnější) zvlášt nebo koupit u prodejce který umožnuje downgrade ne sedmy[/QUOTE]

Tady jde spíše o preference uživatele. Znám spoustu lidí, kterým W8 vyhovují, já mezi ně nepatřím, ale opravdu to je na každém uživateli, co preferuje.
Salamander (6177)|10.9.2013 10:29
[QUOTE=VencaX;542843]Tady jde spíše o preference uživatele. Znám spoustu lidí, kterým W8 vyhovují, já mezi ně nepatřím, ale opravdu to je na každém uživateli, co preferuje.[/QUOTE]

S dotykovým displayem celkem dávají smysl, ale jinak ne.

Jinak co se týče odolnosti tak bych se vsadil že T430 na tom bude ze všech nejlépe. Tomu Gigabytu bych vážně moc nevěřil.
johny__g (6387)|10.9.2013 12:54
T430, nebo celá tahle řada opravdu vydrží hodně, to můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Jediný co zamrzí, je ta nově zmršená klávesnice. Ovšem jestli tazatel neměl thinkpad už předtím, asi mu to vadit nebude.
Zeltzn (14)|10.9.2013 16:15
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] tento nevyzerá zle. Je malý,prenosný,ľahký, nie je ani drahý a dokúpil by som k nemu 1 4GB RAM a bol by som happy, no nemá matný displej. Idem ďalej hľadať :)
Len jednu vec sa chcem opýtať. Ako viem, či je grafická karta slabá/slabšia ako tá druhá? Závisí to od výrobcu alebo sa môžem orientovať podľa čísel?

EDIT:
500 GB (7200 RPM) + 24 GB (SSD - pre zrýchlenie behu OS) toto znamená, že je nevymeniteľný SSD disk? Lebo ak nie, tak potom kľudne môžem vybrať lacnejší ntb s i5, 14",ľahký, s OK procesorom a grafickou kartou a dokúpiť 4GB RAM by nemal byť problém

EDIT2: Resp kedy viem, že sa nedá vymeniť ten SSD za druhý väčší?
Salamander (6177)|10.9.2013 16:30
Pokud vim, tak U310/U410 mely problemy s wifi http://ultrabooknews.com/2012/08/08/lenovo-ideapad-u310u410-wifi-issues/ (konstrukcni problem s umistenim anten)
VencaX (3686)|10.9.2013 16:55
Ten 24GB bude nejspíš vyměnitelný, ještě jsem neviděl SSHD s 24GB SSD. Většinou bude SSD nevyměnitelné, pokud bude 8GB, to bude nejspíš součástí hybridního SSH disku, ale nijak tam vadit nebude. Důležité pak je, jestli má notebook přídavný mSATA slot na SSD kartičku. Ten 24GB bude právě mSATA disk, tedy vyměnitelný, ale je potřeba vypnout v systému funkce podporující SSD cache a následný recover na nový SSD.

Ohledně grafických karet, základní vezmu asi Intel HD4000, srovnatelné karty jsou GeForce 610M, 705M a Radeon 6570M, 7470M. Pokud chceš výkonnější, tak hledej vyšší model. Tady se dá najít, jaké hry daná karta zvládne http://www.notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
Zeltzn (14)|10.9.2013 19:14
Stále priezkum pokračuje, stále mám ešte kvantum ntb vo filtri, takže je to imo zbytočné sem hodiť 20 notebookov.
Rozhranie Serial ATA - Prosím vás, čo znamená toto? Je to pri tomto ntb [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Salamander (6177)|10.9.2013 20:36
[QUOTE=Zeltzn;542876]Stále priezkum pokračuje, stále mám ešte kvantum ntb vo filtri, takže je to imo zbytočné sem hodiť 20 notebookov.
Rozhranie Serial ATA - Prosím vás, čo znamená toto? Je to pri tomto ntb [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]

https://cs.wikipedia.org/wiki/SATA
VencaX (3686)|11.9.2013 11:38
Jen doplním, dnes je SATA samozřejmost, snad každý běžný notebook s klasickým mechanickým diskem používá pro jeho připojení SATA rozhraní.
Zeltzn (14)|13.9.2013 20:44
aký je rozdiel medzi eSATA a mSATA prosim?
Keď má ntb mSATA => mozem vlozit druhy SSD
keď nemá ntb mSATA => nemozem vlozit druhy SSD?
Funguje to takto?

EDIT: Alebo ako viem, kedy mozem pridat novy SSD a kedy nie? Nejaky jednoduchy ukazatel
VencaX (3686)|13.9.2013 21:06
1) eSATA je konektor (jako USB) pro připojení externího disku, který disponuje eSATA rozhraním (u notebooků bývá tento konektor spojený s USB konektorem - 2v1)
2) mSATA je slot (jako slot na RAM) pro přopojení interního disku, který disponuje mSATA rozhraním - je možné tedy rozšířit notebook o mSATA SSD
3) pokud má notebook mechaniku, je možné ji nahradit rámečkem na pevný disk a místo mSATA SSD koupit klasické 2.5" SSD

Stačí to takto vysvětlené?
Zeltzn (14)|13.9.2013 21:14
Myslim, ze ano, dakujem. Chcel som vediet presne ake terminy mam teda hladat u notebooku, ktory chcem.
Ja potrebujem vlozit,pridat SSD disk, takze notebook musi mat mSATA slot, spravne?
mSATA s mechanikou su jedine sposoby, ako dostat do ntb novy SSD? Takže ja mám teda hľadať notebooky, ktoré majú mSATA/mechaniku, ak majú nízkokapacitný SSD disk. Chápem to správne?
VencaX (3686)|13.9.2013 21:24
Buďto musí notebook mít mechaniku a pak můžeš tu mechaniku vyměnit za klasický SATA disk s rámečkem nebo notebook musí mít volný mSATA slot, který můžeš obsadit mSATA diskem. Pokud notebook má mSATA slot obsazený, můžeš původní disk vyměnit za jiný mSATA disk (nezapomeň si ten původní mSATA disk ponechat z důvodu záruky).
Zeltzn (14)|13.9.2013 21:35
Klasický SATA disk = SATA I?
SATA I neurčuje SSD/HDD,chápem to správne?
Vedel by si mi to prosím vysvetliť na tomto príklade? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ntb má 2sloty na RAM, 1x 4GB a jeden voľný. má DVD SuperMulti mechaniku. Má 500GB HDD pevný disk a nepíše sa tam, že by mal ntb 2 pevné disky, tak z toho vyvodzujem, že má len jeden. Ntb má Serial ATA II, čo znamená, že má vyššiu frekvenciu ako SATA I, no neznamená to, že tam môžem vložiť mSATA SSD disk.
mSATA SSD disk by som tam mohol vložiť vtedy, keby mal voľný mSATA slot. Inak nie. Chápem to správne?

EDIT: opravenie chyby v názve mechaniky
VencaX (3686)|13.9.2013 21:47
Klasický SATA disk znamená disk s rozhraním SATA (ať už je to klasický (v případě notebooku) 2.5" mechanický HDD nebo 2.5" SSD).
A ano, rozhraní SATA neurčuje o jaký typ disku jde, SATA je pouze rozhraní (stejné pro HDD, SSD (s výjímkou mSATA), dokonce i optické mechaniky).

V tomto případě má notebook podle popisku jeden klasický 2.5" mechanický HDD s rozhraním SATA (nevím, zda SATA II nebo SATA III, SATA I se dnes již nepoužívá). Dále má notebook optickou mechaniku taktéž s rozhraním SATA (proto je taky pomocí rámečku možné zaměnit mechaniku za disk). Je možné, že má i mSATA slot, do notebooku bohužel nevidím a vím, že HP tohle docela šidí...
Dál má notebook 4GB operační pamětí, bohužel prodejce neudává, zda je v konfiguraci 1x 4GB + volný slot nebo 2x 2GB.

Rozdíl mezi SATA I, SATA II a SATA III není ve frekvenci, ale v maximální rychlosti přenosu. Běžným diskům dostačuje SATA II, SSD potřebuje SATA III (dnes je SATA III běžnou součástí chipsetů).

A ano, pokud notebook nemá mSATA slot, nemůžeš do něj nijak vložit mSATA SSD (respektive by to bylo možné, protože notebooky obsahují miniPCIe slot, který je ale obsazený fyzicky menší WiFi kartou - prakticky nevyužitelné pro SSD).
Zeltzn (14)|13.9.2013 22:32
Fakt ma hneva, ze predajca nepise uplne informacie o produkte. Tym padom niesom schopny si vybrat presny ntb "usity na moju mieru". to sa mam predajcu pytat na kazdy jeden kus, ktory by som si mozno kupil, lebo neviem, ci je to 4GB + volny slot alebo 2GB + 2GB a teda 0 volnych slotov?
Takže to zhrniem.
Notebook musí mať mSATA slot, inak do neho nevložím SSD => parameter ntb HDD/SDD/hybrid pevný disk, to je jedno, hlavne, nech má mSATA slot.
Musí mať 2 pevné disky
- 1 veľký HDD a jeden 128GB SSD
- 2 HDD + mSATA, kde som schopný nahradiť jeden HDD SSD diskom
- hybrid s malým SSD diskom + mSATA, kde nahradím malý SSD veľkým SSD. (Ak by nemal mSATA, tak nemôžem nahradiť ani SSD novým SSD, chápem to správne?)
- ak má 2x HDD a nemá mSATA, tak ten "je z kola ven"
zsdx (2098)|13.9.2013 22:42
[QUOTE=Zeltzn;543265]ci je to 4GB + volny slot alebo 2GB + 2GB a teda 0 volnych slotov?
- ak má 2x HDD a nemá mSATA, tak ten "je z kola ven"[/QUOTE]

Uz tu zaznelo, ze pravidlem je jiz delsi dobu 1x4GB.
2x HDD je pomerne vyjimecne (17" DTR + vesmes RAID), ale i tak muzes nahradit jeden z nich klasickym 2,5" SSD.

Zbytecne si to komplikujes ;)
Zeltzn (14)|13.9.2013 22:46
Ja sa do týchto vecí vôbec nevyznám, tak sa snažím nájsť nejaký spôsob, ako sa budem vedieť rozhodnúť, že ktorý ntb bude dobrá investícia a ktorý nebude.
VencaX (3686)|13.9.2013 22:55
Prodejce nemá povinnost uvádět úplné informace, navíc u toho většinou sedí nějaký brigádník, který pouze používá Ctrl+cizí, Ctrl+vlastní a pouze upravuje označení procesoru, grafické karty atd. a pro něj je to nuda. Ohledně konfigurace ani prodejce nemusí vědět, co má na skladě. Výrobce notebooku prostě naskladní RAM od toho, kdo mu nabídne lepší cenu a to se může v průběhu výroby klidně měnit. Zkus si k jednotlivým modelovým řadám (jako příklad třeba Lenovo G580), které připadají v úvahu najít "Hardware Maintenance Manual" (minimálně Lenovo používá tenhle název), zde bys měl najít, jaké konfigurace se výrobce rozhodl používat (bývá tam seznam dílů, ze kterých notebook může být složen, něco ve stylu že notebook může obsahovat procesory i3-3110M, i3-3120M, i5-3230M, ale ke každé komponentě, takže se dozvíš, zda osazuje i 2x2GB nebo jen 1x4GB).

Počkej počkej počkej... neee neee neee pořád nechápeš.
1) Notebook musí obsahovat mSATA slot, jinak do něj nevložíš mSATA SSD
2) Notebook musí obsahovat 2.5" SATA šachtu na disk, jinak do něj nevložíš 2.5" SATA SSD
Tohle jsou dvě podmínky, které spolu nemají nic společného, vůbec spolu nesouvisí.

Můžeš mít tyhle konfigurace (aspoň v noteboocích do 15"):
1) klasický 2.5" SATA disk + SATA DVD mechaniku
2) klasický 2.5" SATA disk + volný mSATA slot
3) klasický 2.5" SATA disk + volný mSATA slot + SATA DVD mechaniku
4) klasický 2.5" SATA disk + obsazený mSATA slot
5) klasický 2.5" SATA disk + obsazený mSATA slot + SATA DVD mechaniku

Pokud chceš ponechat velkokapacitní 2.5" SATA disk, tak abys mohl osadit SSD (číslování pasuje k předchozímu seznamu 1-5)
1) musíš vyndat mechaniku, koupit rámeček s šachtou pro 2.5" SSD a k tomu pořídit 2.5" SATA SSD
2) musíš koupit mSATA SSD a vložit jej do volného slotu
3) musíš koupit mSATA SSD a vložit jej do volného slotu nebo musíš vyndat mechaniku, koupit rámeček s šachtou pro 2.5" SSD a k tomu pořídit 2.5" SATA SSD
4) musíš koupit mSATA SSD a vyměnit jej za mSATA SSD, který již je osazený v notebooku
5) musíš koupit mSATA SSD a vyměnit jej za mSATA SSD, který již je osazený v notebooku nebo musíš vyndat mechaniku, koupit rámeček s šachtou pro 2.5" SSD a k tomu pořídit 2.5" SATA SSD

každá z těchto možností je možná ale BACHA!!! Neplést si 2.5" SATA SSD a mSATA SSD!!! Omlouvám se, za to, co teď napíšu, ale už to opravdu vysvětluju jak pro pitomce, a nechápu, jaktože to nemůžeš pochopit. Nemůžeš 2.5" SSD zapojit do mSATA slotu a nemůžeš mSATA SSD zapojit do 2.5" SATA konektoru, tohle jsou dvě rozdílné věci. To je asi jako kdybys chtěl CDčko s hudbou vložit do disketové mechaniky...
Zeltzn (14)|3.10.2013 19:13
Dospel som k záveru.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] + [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] + [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Co yv nato? Imo to je celkom fajn, no este sa pozriem po inom ramceku, lebo tuto nie je pisane, ci podporuje SATA III, tak som neisty. Pozriem sa este po dalsich ramcekoch asi
VencaX (3686)|3.10.2013 19:27
Samsung 840 Basic (ať už původní nebo EVO model) bych nevolil... ne že by byl špatný, ale raději bych volil SSD s MLC nikoli TLC paměťmi. TLC mají výrazně nižší životnost.

Vybíral bych mezi Crucial M4, Samsung 840 Pro, Intel 330, jde o ověřené kvalitní disky.
Zeltzn (14)|3.10.2013 19:43
final combo :
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] + [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] + [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]