Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problémy s PC (HW/SW): Nestartuje BIOS po reklamaci základní desky

Neregistrovaný (0)|25.1.2014 09:57
Tazatel: DareDeer

Znění dotazu: Dobrý den. Prosím o radu. Dala jsem opravit HP Probook 6555b, chybně se mi zobrazovala grafika, pravděpodobně v důsledku přehřátí, házelo to diagonální a vertikální pruhy. Chyba nejspíš v severním mostě, oprava provedena "výměnou za nový díl", dušovali se že žádný reflow nedělají, tak snad nekecali. Nyní mi ale nejde NB spustit, vůbec nenaběhne BIOS, čtyřikrát probliknou kontrolky "zámek A" a "zámek 1" a NB se po chvíli sám vypne. Po asi deseti pokusech se mi podařilo N zapnout, když jsem ho vypojila ze sítě, jakmile jsem to zkusila znovu a v síti, zas to nešlo. Nikdy dřív tohle nedělal, může to být tím že se manipulovalo se základní deskou? A co teď s tím? :-(

HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: základní deska, grafická karta, severní most, BIOS
D.D. (0)|25.1.2014 10:00
Ještě mě napadá jedna maličkost, a to že se mi přenastavil čas na 5.1.2001, nevím jestli je to tak z doby kdy mi vrátili ze servisu nebo jestli se to tak nastavilo až dnes po tom nenačtení BIOSU. Asi je to prkotina ale radši to píšu...
johny__g (6387)|25.1.2014 12:35
I na opravu je záruční doba. Tedy reklamovat.

Pokud opravdu provedli opravu "výměnou za nový díl", museli by měnit celou základní desku, protože northbridge je na desku připájen.
Neregistrovaný (0)|25.1.2014 22:49
Jo, tak třeba se pletu a nebyl to NorthBridge, ve faktuře ale mám skutečně "oprava vadného dílu řešena výměnou", a že by měnili celou desku je vzhledem k ceně opravy blbost :-D Nevím proč ale opravdu dokážu NB zapnout jen pokud není v síti, i pokud ho zapínám ze spánku. Jakmile je v síti, BIOS nenaběhne. Musím ho vypojit, zapnout, a pak teprve dát do sítě. Napadá mě ještě že baterie je starší a dodělává, NB vydrří max 50 minut bez napájení... kdyby to náhodou souviselo.
Co s tím? Nerada bych počítači nějak ublížila, někdy to je tak na tři čtyři pokusy ho vůbec nastartovat... Aby mi chudák zase neodešel když mi ho včera vrátili :-(
robky (3195)|26.1.2014 07:11
Tu fakt nie je čo riešiť - iba reklamovať ....
charonbobo88 (65)|26.1.2014 08:35
Ahoj, no vždyt ti píšou "oprava vadného dílu řešena výměnou" to znamená že ti jí právě vyměnili a ne že jí opravili . To znamená že základní deska je nová.tudíš To sedí i stím že čas je resetovanej. To se nestává jen tak mimochodem protože bios i kddyž není pc v síti má baterku,a ta něšjakej pátek vydrží.Pokud blbne pouze když je připojen k síti.Tak ti nezbívá než ho opět reklamovat.A dále,pokud ti dali novou základní desku mění se čas reklamace,takže na to se informuj. Při výměně nového díli by na něj měla běžen nová záruka,popřípadě při opravě ti musí záruku prodloužit o dobu jakou orpava trvala. Pokud 30 dní musí ti prodloužit záruku o 30dní. Pokud máš novou desku měli by ti dát záruku na ní 2 roky pokud to neberou jako celek což by neměli.
DareDeer (0)|26.1.2014 20:11
"Oprava základní desky vyřešena výměnou vadného dílu." Kdyby mi měnili celou desku, myslím že by mi nenaúčtovali 2.500,-, ne? Na opravu dávají záruku 6 měsíců. Zjistila jsem že BIOS nenabíhá pokud je v režimu spánku a je v síti. Pokud je úplně vypnutý a zapnu ho, naběhne BIOS normálně. Jen mám pocit že celé načítání trvá hrozně dlouho, než se dostanu na přihlašovací obrazovku je to celá věčnost. Teď jsem našla že čtyřikrát blikají kotnrolky v případě, že nefunguje ovladač grafiky. To znamená co??
johny__g (6387)|27.1.2014 09:29
Měl bych ještě jeden dotaz - co přesně myslíš tím, že nenaběhne BIOS? Ty pokaždé po startu počítače jdeš do BIOSu?
DareDeer (0)|27.1.2014 20:38
Pardon, jsem amatér. Myslela jsem tím, že NB po zapnutí nezačne vůbec načítat, rozsvítí se kontrolky, zahučí mechanika, a monitor zůstává černý. Kontrolky zpravidla blikají čtyřikrát, jednou se mi stalo že pětkrát, mnohdy stihnou bliknout jen jednou a NB se už sám vypne. Nepomůže nic jiného než NB natvrdo vypnout a pak znovu zapnout, ovšem jen pokud ho vypojím ze sítě. Pokud ho nechám v síti, mohu ho zapínat stokrát a vždy je jen černý monitor, dál se nedostanu. Samozřejmě mám v plánu jim ho vrátit, ať to dají sami do pořádku, když to takhle spískali, ale problém je ten že se tam nedostanu do konce týdne a já NB potřebuju. Jsem laik, nerozumím tomu, ale když je zapojený do sítě a nechce naběhnout, nebo se i sám vypne, mám strach jestli mu nemůže nějak ublížit, jestli tam není něco jako zbytkové napětí nebo tak něco.
johny__g (6387)|28.1.2014 09:29
Závada bude zjevně v základní desce. Pokud na ní něco pájeli, kdoví co se podělalo. Bohužel, jiná rada než reklamovat mě nenapadá. Tím že notebook zapojuješ nebo odpojuješ od sítě nic nepokazíš.
Neregistrovaný (0)|29.1.2014 17:55
POrkočila jsem, udělala jsem humbuk a prý jen několik servisů v ČR umí vyměnit NorthBridge, oni to tak prý dělají. Vyměnili chipset (po telefonu mi říkal název GP001, nevím o co přesně jde), žádné pájení a reflow prý nedělají. Při celkovým testu si závady nevšimli (ani resetovanýho času na 00:00:00, nepochopim) a bude se reklamovat. Máte někdo zkušenost s tím, že se dá NorthBridge opravdu vyměnit?
durib (1141)|29.1.2014 18:37
Vše se dá, je to jenom otázka ceny. Pokud je cena opravy srovnatelná, nebo vyšší, jak cena nového dílu -> oprava se nevyplatí.

Já bych tipoval vadný napájecí kabel. Může být lehce prodřený a zkratovat. Pokud to nechceš analyzovat sama, přibal jim ho k notebooku.