Tazatel: haryček
Znění dotazu: Mám na desce AMD Sempron 2800+, softwarově přetaktovaný na 2100 Mhz. Zamýšlím ho nahradit AMD Athlon 64X2 5000+. Stálo by to okolo 500 Kč. Nechce se mi kupovat výkonnější PC, pomohu si tímto? A ještě: místo 2giga ram přidat ještě 2 giga pro provoz v dual chanell, má to cenu?
HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Win XP, deska Gigabyte
Znění dotazu: Mám na desce AMD Sempron 2800+, softwarově přetaktovaný na 2100 Mhz. Zamýšlím ho nahradit AMD Athlon 64X2 5000+. Stálo by to okolo 500 Kč. Nechce se mi kupovat výkonnější PC, pomohu si tímto? A ještě: místo 2giga ram přidat ještě 2 giga pro provoz v dual chanell, má to cenu?
HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Win XP, deska Gigabyte
V prvom rade skontroluj na stránkach výrobcu základnej dosky, či je nový procesor podporovaný ... prípadne či nie je nutný update bios.
Sempron je obecne slabý a naviac jednojadro, ak X2 5000+ ešte aj pretaktuješ, tak rozdiel výkonu by si mal jednoznačne poznať. Po upgrade cpu je potrebné skontrolovať, či vo win XP v správcovi zariadení vidíš namiesto Uniprocesor - Multiprocesor ... nie vždy to systém "rozdýcha" a niekedy je nutná reinštalácia.
Sempron je obecne slabý a naviac jednojadro, ak X2 5000+ ešte aj pretaktuješ, tak rozdiel výkonu by si mal jednoznačne poznať. Po upgrade cpu je potrebné skontrolovať, či vo win XP v správcovi zariadení vidíš namiesto Uniprocesor - Multiprocesor ... nie vždy to systém "rozdýcha" a niekedy je nutná reinštalácia.
Obávám se, že jde o rozdílné patice ! Sempron 2800+ je pro socket 754 zatímco Athlo 64X2 5000+ je socket AM2. A to je 500,- do kanálu.
Nebo mi něco uniklo ???
Nebo mi něco uniklo ???
Je to určitě AM2 deska to podporuje, kdysi jsem viděl seznam. Podporuje prakticky všechno na AM2. Dnes mi trvá náběh počítače + Mozilly DOST dlouho.
[QUOTE=Ventero;559148]Obávám se, že jde o rozdílné patice ! Sempron 2800+ je pro socket 754 zatímco Athlo 64X2 5000+ je socket AM2. A to je 500,- do kanálu.
Nebo mi něco uniklo ???[/QUOTE]
hmmm, uniklo ;) viz.
Nebo mi něco uniklo ???[/QUOTE]
hmmm, uniklo ;) viz.
[QUOTE=Neregistrovaný;559151]Je to určitě AM2 deska to podporuje, kdysi jsem viděl seznam. Podporuje prakticky všechno na AM2. Dnes mi trvá náběh počítače + Mozilly DOST dlouho.[/QUOTE]
A co verze BIOSu? Dlouhý náběh PC bych viděl spíš v pomalém disku a zabordelení windows. Tady tě nový CPU asi nevytrhne.
A co verze BIOSu? Dlouhý náběh PC bych viděl spíš v pomalém disku a zabordelení windows. Tady tě nový CPU asi nevytrhne.
Ty v..e. Prisambaču, že jsem koukal v praci na noťasu na ten přehled SH a výpis mi končil tím Opteronem. Je možný, že se mi nenačetl kus stránky ???
Tak tedy: Při podpoře deskou to určitě cenu má - ten rozdíl je markantní a 500,- bych do toho asi vrazil.
Čistku bych ti však také doporučil - či spíše reinstall.
Tak tedy: Při podpoře deskou to určitě cenu má - ten rozdíl je markantní a 500,- bych do toho asi vrazil.
Čistku bych ti však také doporučil - či spíše reinstall.
Já bych to udělal dohromady... záloha dat, výměna procáku, reinstalace ;)
Každopádně Ventero, oni v AMD právě dělali spoustu modelů, který se jmenovaly stejně, jen měly třeba za jménem X2, XP, 64,... a byly pro různý sockety... každopádně tuším, že i CPU pro 754ku socket pak fungovaly v AM2 socketu, páč AMD se fakt snažilo o zpětnou kompatibilitu. A když si ještě vezmeš, že dneska máš třeba Sempron 2650 na jádře Kabini pro AM1 socket, tak pokud o tom nic nevíš, tak tě to taky může zmást ;)
Každopádně Ventero, oni v AMD právě dělali spoustu modelů, který se jmenovaly stejně, jen měly třeba za jménem X2, XP, 64,... a byly pro různý sockety... každopádně tuším, že i CPU pro 754ku socket pak fungovaly v AM2 socketu, páč AMD se fakt snažilo o zpětnou kompatibilitu. A když si ještě vezmeš, že dneska máš třeba Sempron 2650 na jádře Kabini pro AM1 socket, tak pokud o tom nic nevíš, tak tě to taky může zmást ;)