Asus X54C a teplota CPU
Zdravím a na znalé se obracím s prosbou o pomoc, resp. názor.Koupil jsem z druhé ruky výše uvedený NTB.Co mně ale trochu vrtá hlavou, jsou teploty obou jader daného CPU, Celeronu B800.Při startu a běžném užívání se teploty pohybují v rozmezí kolem 43°C - 56°C, v zátěži pak dosahují až k 85°C.Je to běžné nebo by nebylo od věci nechat chlazení NTB vyčistit?Díky
Abych si odpověděl alespoň sám, rozhodl jsem se provést upgrade biosu ( jedna aktualizace po druhé, celkem jich bylo cirka 6 ) a teplota v zátěži nyní nepřesáhne 70/75°C.
Otázky zde na foru jsem si vůbec nevšiml, ale to bude tím, jak "pravidelně" sem chodím :D
Každopádně B800 má teplotu 100°C jako teplotu, kterou by CPU neměl překročit. A ze zkušenosti, 85°C v zátěži je úplně normální teplota a nic bych si z ní nedělal. btw. otázka je, co přesně ten nový BIOS upravil, aby teplotu snížil na 75°C, pravděpodobně upravil "mapy" pro úrovně ventilátoru pro různé teploty... nehučí teď notebook více při těch 75°C?
Každopádně B800 má teplotu 100°C jako teplotu, kterou by CPU neměl překročit. A ze zkušenosti, 85°C v zátěži je úplně normální teplota a nic bych si z ní nedělal. btw. otázka je, co přesně ten nový BIOS upravil, aby teplotu snížil na 75°C, pravděpodobně upravil "mapy" pro úrovně ventilátoru pro různé teploty... nehučí teď notebook více při těch 75°C?
Kupodivu, po updatu je chlazení stále tiché/tišší.... resp. zatím jsem se již ( ani při max. vytíženosti ) k oněm 85°C nedostal.
tak tohle je celkem zajímavá zkušenost. přiznám se vůbec mě nikdy nenapadlo, že takové mapování jako říkal Venca může pomoct. coool. to odzkouším.
Ehm, asi jste to blbě pochopili... To v BIOSu nastavit nepůjde, protože tohle je věc, kterou nastavuje výrobce a proto možná notebook po updatu BIOSu funguje při nižších teplotách, prostě nedovedu si představit, co jiného by mohlo tak výrazně ovlivnit teplotu CPU a záleželo jen na verzi BIOSu...
U každé verze BIOSu je changelog, takže lze zjistit o jaké změny se jedná. IMHO Oni to nejsou ani tak mapy jako křivka otáček ventilátoru vůči teplotě procesoru.
IMHO Funguje to velmi podobně jako když na základní desce nastavíš regulaci otáček ventilátoru na automatický režim. Taktéž je ventilátor řízen podle přednastavené křivky.
Upgrade BIOSu by se mel provadet pouze v nutnych pripadech, neb tak to aspon delam ja. Zbytecny upgrade BIOSu za zkurveni desky nestoji a vetsinou toho moc neresi.
Ten shit Celeron B800 ma maximalni teplotu 100°C, takze bych se tim vubec nezabejval..... Ale chlazeni vycisti muzes viz .
Ten shit Celeron B800 ma maximalni teplotu 100°C, takze bych se tim vubec nezabejval..... Ale chlazeni vycisti muzes viz .