Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průchod kabelu skrze plastové okno po zateplení budovy

cmoudina (37)|7.8.2014 19:00
Dobrý den
Situace: v budově došlo k výměně oken za plastová a je plánováno zateplení.Z tohoto důvodu bylo všem, kteří přijímají individuálně internet od místního Wifi providera přikázáno aby odstranili konzole s antenami jako nepovolené a individuální instalace antén je po zateplení zakázána.I odstranil jsem na zeď vedle původního okna připevněnou konzoli s Nanostation 5 a wifi vzalo za své.Než bude akce výměny a zateplení skončena jedu přes VF Turbo internet.Okna jsou nainstalována, okraje směrem ke zdi mohutně "zapěněny".Můj ilegální pokus o přípravu na prostrčení kabelu paralelně s okrajem okna mezi okraj futra a pěnu tenkou kovovou trubičkou byl prozrazen a tato odstraněna.
Samozřejmě to nevzdávám - Nanostation mám, po zateplení umistim na plastové okno něco jako toto:

http://www.uni-hold.cz/www/cz/univerzalni-predokenni-drzaky/

Připevnim Nanostation, zaměřím, jen zbývá vyřešit jak s kabelem skrze okno:

1. Vrtat kolem okna nelze
2. Za okno v místnosti Nanostation nelze, údajně mají plastová okna pokovený povrch, který znemožňuje příjem
3. Napadlo mne sehnat plochy typ kabelu, kterému by nevadilo "přivření" do okna, na netu jsem našel toto:

http://www.ges.cz/cz/patch-rj45-utp6-2fl-GES08803970.html

a toto:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Bohužel nemám zkušenost s odolností daného typu plochého kabelu a jeho "kvalitou" co se týče přenosu.Má prosím někdo zkušenost, nebo nápad jak to vyřešit jinak ?

Omlouvám se za obtížnou specifikaci ale nic jiného mne nenapada.Jiny zdroj netu než wifi, teda pokud nepočítám nouzovku ve formě VF Turba, není k dispozici.

Děkuji za Vaše reakce, či ev. náměty jak to pořešit jinak

cmoudina
bastlir (328)|7.8.2014 20:07
Ideální by bylo použít starý plochý kabel k HDD (tzv. "kšandu") a na oba konce nakrimpovat konektory RJ-45. 80ti žilové kabely jsou tenčí a lépe se přizpůsobí rámu. Nebo koupit v nějaké prodejně se součástkami tenký plochý několika žilový kablík, ale v tom případě je lepší koupit s drátem, tedy nikoliv s lankem, aby trvale držel tvar. Pak na oba konce tohoto kabliku dáš propojky na RJ-45.
Například na koaxiální kabel takovou redukci do okna koupíš již hotovou.
kevin00 (10238)|7.8.2014 20:20
Jaká je mezera mezi oknem a panelem? Bylo by možné skrze PUR pěnu protáhnout kousek husího krku směrem k vnitřní špaletě okna?
BTW Nešlo by s danou firmou domluvit, že bys zakoupil delší držák antény okolo kterého by provedli zateplení domu?
bastlir (328)|7.8.2014 20:23
[QUOTE=kevin00;560549]Jaká je mezera mezi oknem a panelem? Bylo by možné skrze PUR pěnu protáhnout kousek husího krku směrem k vnitřní špaletě okna?
BTW Nešlo by s danou firmou domluvit, že bys zakoupil delší držák antény okolo kterého by provedli zateplení domu?[/QUOTE]

Jak jsem z dotazu pochopil, berou tam to zateplení moc vážně. Obvykle už při zateplování obyvatelé domu mají připravené průchodky/husí krky.
DrZelenka (2491)|7.8.2014 20:37
Co máme doma plast okna, tak jsou tak přesně dělaný, že tam ani ten plochý kabel nepůjde protáhnout (ale pokud vám dali nějaký horší ...). Ale i kdybys tam ten kabel narval, tak je jen otázkou času, kdy ho otvíráním/zavíráním okna (i při ventilačce) poškodíš a můžeš ho měnit znova a znova a znova .... a plastovýma oknama netáhne, takže nevětrat nelze.

Co takhle se s providerem domluvit, hodit 1 anténu na střechu (pro něj to bude lepší než 10 antén v 10 oknech) a někudy natáhnout dolů UTP? Co jsem u nás tahal net v několika panelácích, tak většinou měli na chodbě (nebo někde uprostřed) rozvody elektřiny protažený napříč celým domem - stačilo pérem protáhnout kabel, hodit tam 3 switche a každýmu bytu stačila 1 díra do zdi z chodby (a těch pár lišt podél stropu na chodbě už snad nikomu vadit nemůže).
kevin00 (10238)|7.8.2014 20:40
Hodně záleží i na domovníkovi domu. Znám případ, kdy byly držáky zakázány či nejdříve se zateplovalo a poté se měnili okna ... někdy prostě nevyjdeš z úžasu. Také záleží na položené smlouvě mezí družstvem a firmou. Proto bych šel cestou domluva s firmou, následně s domovníkem, případný urychlený kontakt družstva s podáním věcné námitky. Husí krk lze velmi jednoduše seříznout podle potřeby, proto si myslím, že domluva s firmou/zaměstnanci by nemusela být marná.
cmoudina (37)|7.8.2014 21:25
Děkuji všem, při nejhorším budu mít stále otevřenou ventilacku na rozměr kabelu
Jsme holt v Čechách - lepší než mít taky kozu je lepší počkat až sousedovi chcipne :stupid
kevin00 (10238)|7.8.2014 22:24
Případně koupit plochý kabel v metráži.
bastlir (328)|8.8.2014 15:00
Není pravda, že do plastového okna nejde dát plochý kabel. Nejenže jde, ale dokonce se pro tento účel prodává s F-konektory na obou koncích. Když se však při montáži použije mozek, tak ten kabel přijde mezi panty okna, které se nevyklápí. Tak se totiž jen svírá, ale neodírá. Pokud se za deset let zlomí, mohu ho klidně vyměnit.
cmoudina (37)|8.8.2014 15:06
[QUOTE=bastlir;560569]Není pravda, že do plastového okna nejde dát plochý kabel. Nejenže jde, ale dokonce se pro tento účel prodává s F-konektory na obou koncích. Když se však při montáži použije mozek, tak ten kabel přijde mezi panty okna, které se nevyklápí. Tak se totiž jen svírá, ale neodírá. Pokud se za deset let zlomí, mohu ho klidně vyměnit.[/QUOTE]

měl byste odkaz, ev. mohl přiblížit kudy skrze panty ?
děkuji
bastlir (328)|8.8.2014 15:09
Ne skrze, ale na svislou část okna mezi panty.
breby (100)|9.8.2014 16:10
ja mam natahnuty sitovy kabel z prizemi k rodicum do 3 patra venkem. Trosku jsem zplostil kabel a dal normalne pod okno a skripnul ho. Uz to takhle provozuju pres 2 roky a net funguje u nasich v pohode.
U plastovych oken mas vsude tesneni a mezery. Zkus si vzit kousek kabelu a zkus ho natvrdo zavrit do okna a uvidis co to bude delat, jestli okno zavres nebo ne.
bastlir (328)|10.8.2014 00:45
cmoudina (37)|10.8.2014 11:50
Masakr děkuji