Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Člověk porazil "stroj" v pokeru

Architect (232)|26.7.2007 06:44
Dva profesionální pokeroví hráči těsně porazili stroj ve hře poker. Akce se konala v souvislosti s probíhající konferencí AAAI (Asociace pro rozvoj umělé inteligence) ve Vancouveru v Kanadě.

Phil Laak a Ali Eslami, elitní pokeroví hráči z Los Angeles, prohráli v napínavé pokerové hře proti počítačovému programu Polaris. Hrál se Texas Hold'em s limitem přihození 10$ a 20$ duplicitně v reverzním systému (dvě oddělené hry člověk vs. Polaris, druhý hráč dostane karty počítače, které byly použity při hře proti hráči prvnímu, stejné jsou i vyložené karty na stole). Maximální výhra byla 50 000$, ovšem Ali a Phil dokázali vyhrát pouze 570$.

Zleva Phil Laak, který v roce 2005 porazil předchůdce Polarisu a Ali Eslami



Výsledky čtyř utkání jsou následující: 1. kolo remíza, 2. kolo vyhrál Polaris, ve 3. a 4. kole byl Polaris poražen.

Polaris je otestovaná (ne však poslední) generace umělé inteligence vytvořené členy univerzity Alberty v Kanadě, která pracuje na pokerové inteligenci již 15 let. Týmový vedoucí programu Dr. Jonathan Schaeffer věří, že akce je přelomem od roku 1997, kdy byl poprvé vyhrán šachový zápas AI Deep Blue od IBM proti jednomu z vedoucích šachistů Garry Kasparovu.
Avšak Polaris není jediným počinem této univerzity, před pár dny bylo oznámeno, že starodávná hra dáma po 18ti letech a vyřešení 5 na 20 situací byl vytvořen neporazitelný algoritmus pojmenován Chinook. V této hře nemůžete proti počítači vyhrát, nejvýše uhrát remízu, alespoň podle Schaeffera. Na rozdíl od logických (matematických) zákonů však tým musel u pokeru využívat i psychologických dovedností klamu, emocích protihráče a neúplných vstupních informacích, respektive štěstím*.

„Předpokládal jsem remízu, “ komentoval zápas Michael Littman z Rudgerovy univerzity v USA, který byl oficiálním arbitrem hry a na konci označil tým lidí za jasné vítěze. Eslami po zápase dodal, že tato hra byla nejvíce vysilující v celé jeho kariéře.

Bližší výsledky zde.
Video s komentáři hráčů po zápase zde.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5

*(unikátní pravděpodobnost získání karet)
(po dlouhé době jsem rád, že můžu napsat alespoň malou zajímavost)
Sieben (513)|26.7.2007 21:01
nesrovnalost:
nadpis: Člověk porazil "stroj" v pokeru
text:Phil Laak a Ali Eslami, elitní pokeroví hráči z Los Angeles, prohráli v napínavé pokerové hře proti počítačovému programu Polaris.

jak to teda je?:)