i3 vs i5
Ahojte,
chcem sa spýtať aký je rozdiel medzi týmito triedami procesorov z praktického pohladu?
Resp. kde by boli vidieť nedostatky slabšieho i3 procesoru? U kancelárskej činnosti je to predpokladam jedno ...
A čo napr hry alebo filmy v HD?
Alebo sa spýtam ešte takto, za akých podmienok by ste už volili i5 a i3 vám príde ako nedostatočné?
Posledný dotaz, je i3 procesor dostačujúci ku grafike napr R7 265 ?
Díky moc za reakcie.
chcem sa spýtať aký je rozdiel medzi týmito triedami procesorov z praktického pohladu?
Resp. kde by boli vidieť nedostatky slabšieho i3 procesoru? U kancelárskej činnosti je to predpokladam jedno ...
A čo napr hry alebo filmy v HD?
Alebo sa spýtam ešte takto, za akých podmienok by ste už volili i5 a i3 vám príde ako nedostatočné?
Posledný dotaz, je i3 procesor dostačujúci ku grafike napr R7 265 ?
Díky moc za reakcie.
Určitě přijde někdo z větším přehledem, ale obecně:
I5 je o proti I3 ve výhodě ve hrách (a to především do budoucna).
K R7 265 by ti I3 stačit mohla (samozřejmě záleží i na hře - některá je náročnější na procesor, některá na grafickou kartu).
I5 je o proti I3 ve výhodě ve hrách (a to především do budoucna).
K R7 265 by ti I3 stačit mohla (samozřejmě záleží i na hře - některá je náročnější na procesor, některá na grafickou kartu).
Stručně řečeno, i5 bude mít nad i3 výhodu všude tam, kde se využije výkon 4 jader. Tedy některé hry, zpracování videa a zvuku, výpočty.
Díky za vysvetlenie ... takže ale grafickú kartu jako som uviedol vyššie by zvládol aj ten i3 procesor ano? Nebude to preň nejaká extrémna záťaž?
Pro R7 265 je i3 přiměřený procesor. Možná by bylo důležitější napsat, jaké hry a jaké rozlišení ve hrách budeš (či chceš) používat.
Ja bych k tomu poznamenal asi jen to, ze by bylo dobre se zamyslet nad pripadnym upgradem. Ta i3ka je totiz neprodejna za nejakou normalni cenu, sam jsem z duvodu prilisneho setreni zakoupil i3ku a kdyz mi pred pul rokem prestala stacit kvuli narokum nekterych her, tak jsem ji nakonec prodal v rodine za 700Kc (nakupni cena 2800Kc) a byl to rok stary procesor v zaruce a nikdo to na inzerat nechtel...
Takze: pokud jses si jisty, ze par let nebudes mit finance na upgrady a nebudes se snazit ten cpu prodat, tak je to OK, jdi do i3, je to vyvazeny s R7 265 (ja to mel s HD7850, coz je to same jako R7 265, je to jen preznacena karta).
Pokud ale tusis, ze budes brzo chtit upgradovat, tak radsi ber tu i5ku hned a mas na par let vystarano.
Takze: pokud jses si jisty, ze par let nebudes mit finance na upgrady a nebudes se snazit ten cpu prodat, tak je to OK, jdi do i3, je to vyvazeny s R7 265 (ja to mel s HD7850, coz je to same jako R7 265, je to jen preznacena karta).
Pokud ale tusis, ze budes brzo chtit upgradovat, tak radsi ber tu i5ku hned a mas na par let vystarano.
No tak hry hrám nejaké 3D akce alebo nejaké závody aut, ideálne by som si chcel zahrať GTA5 (ak teda niekedy vyjde na PC) ale nepotrebujem to nutne na najvyššie rozlíženie a plné detaily.
Potom napr. hry ako NFS ...
ak by k tomuto postačovala i3 tak by som to neriešil, nie som zrovna nejak moc zapálený hráč, jednalo by sa skor o občasné hranie :)
Takže aktuálne mi príde ako dobrá volba i3 + spomínaná karta ...
Potom napr. hry ako NFS ...
ak by k tomuto postačovala i3 tak by som to neriešil, nie som zrovna nejak moc zapálený hráč, jednalo by sa skor o občasné hranie :)
Takže aktuálne mi príde ako dobrá volba i3 + spomínaná karta ...
Já se přidám ke kolegovy, pokud kupuješ procesor "na hry" (i když jen na občasné hraní), tak bych přidal cca. 1.800 a koupil bych i5. Kor 3D akce, GTA5 i závody bych řekl, že si o "čtyřjádro" říkají.
Hmm ... tak to ste ma nepotešili :) dúfal som že bude stačiť i3 :) ... no zvážim to teda ... ale ďakujem za rady !
Ešte sa spýtam je táto MB v pohode? Chcel by som ju použiť aj bez grafiky dočasne (nutnosť využiť ako grafiku procesor, myslím že by to nemal byť problém :) )
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ešte sa spýtam je táto MB v pohode? Chcel by som ju použiť aj bez grafiky dočasne (nutnosť využiť ako grafiku procesor, myslím že by to nemal byť problém :) )
Na tuhle serie "Mate" byly nejaky stiznosti, spis bych doporucil tuto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Kvalitou nezaostava a cena je priznivejsi ;)
Kvalitou nezaostava a cena je priznivejsi ;)
Mně osobně přijde i3 jako takový kočkopes. 4jádro to není, vysoké takty nemá, přitom cena není úplně nejnižší. Do kanclu, web a filmy zbytečnost, na hry tomu zas může docházet dech. Osobně u Intelu beru buď Pentium (na levné hraní třeba G3258 a přetaktovat kolem 4 GHz, pak to s přehledem strčí do kapsy i to i3), nebo pak až i5. Pentium má taky tu výhodu, že až nebude stačit, můžeš ho prodat za pořád dobrou cenu. Vzhledem k té nákupní.
Aha tak to je zaujimavé, v týchto veciach sa nevyznám ale mohol by si ma trochu nasmerovať čo by to obnášalo to pretaktovanie G3258?
Základná doska asi iná (s iným chipsetom) ako spomínaná Gigabyte že? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A potreba silnejšieho chladiča?
i5 mi práve príde asi trochu drahá na občasné zahranie ... ak by sa z toho Pentia dal vymačkať vyšší výkon ako dáva i3 za tie peniaze čo sa predáva mi to príde ako dobrá volba :)
Díky !
Základná doska asi iná (s iným chipsetom) ako spomínaná Gigabyte že? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A potreba silnejšieho chladiča?
i5 mi práve príde asi trochu drahá na občasné zahranie ... ak by sa z toho Pentia dal vymačkať vyšší výkon ako dáva i3 za tie peniaze čo sa predáva mi to príde ako dobrá volba :)
Díky !
Jako chladič bych osadil Feru [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . S víše uvedenou deskou od gigybyte by neměl být problém. Pokud nemáš zkušenosti s taktováním, tak stačí použít prográmek k desce easy tune, kde pouze vybereš takt, restartuješ pc a je hotovo. ;)
Zvazil bych priplatek 400Kc na tuto:
1. Vyrobce garantuje snadne a velke pretaktovani Pentia (http://www.hwguru.cz/asrock-uvadi-specialni-desky-pro-pentium-g3258/)
2. Muzes upgradovat na novou generaci Broadwell, az prijde - To dovolujou pouze devadesatkove chipsety, osmdesatky ne-e ;)
1. Vyrobce garantuje snadne a velke pretaktovani Pentia (http://www.hwguru.cz/asrock-uvadi-specialni-desky-pro-pentium-g3258/)
2. Muzes upgradovat na novou generaci Broadwell, az prijde - To dovolujou pouze devadesatkove chipsety, osmdesatky ne-e ;)
Takže keď porovnám tieto dve verzie:
i3: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pentium: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Tak by ste volili tu druhú variantu a v prípade pretaktovania sa jedná o výkonnejšiu variantu je to tak?
i3: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pentium: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Tak by ste volili tu druhú variantu a v prípade pretaktovania sa jedná o výkonnejšiu variantu je to tak?
OK, díky ... a čo ten chladič? Nejaký lacnejší by ste nedoporučili :-D ?
Ohladne tých dosiek [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] alebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , rozdiel je teda v tom že tu ASrock budem mocť použiť aj na novšie typy procesorov s novou technologiou resp mala by mi vydržať dlhšie ano?
Alebo je tu ešte nejaká ďalšia výhoda oproti uvedenej Gigabyte?
Omlúvam sa ak mám stupidné dotazy :)
Ohladne tých dosiek [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] alebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , rozdiel je teda v tom že tu ASrock budem mocť použiť aj na novšie typy procesorov s novou technologiou resp mala by mi vydržať dlhšie ano?
Alebo je tu ešte nejaká ďalšia výhoda oproti uvedenej Gigabyte?
Omlúvam sa ak mám stupidné dotazy :)
Moc kombinuješ. Pro přetaktování je lepší čipset Z97 než B85. A Fera2 je nejlepší (a nejdoporučovanější) chladič za pár korun.
Takže by som teda tu konfiguráciu nemenil :)
Snáď posledný dotaz ohladne spotreby, myslím že medzi i3 a pentium nebude nejaký velký rozdiel alebo sa mýlim? Teda v prípade pretaktovania toho Pentia asi vzroste že? Neviete cca aký rozdiel sa dá čakať?
A v prípade že hry budem hrať výnimočne bolo by vhodnejšie nechať procesor nepretaktovaný a zmeniť takt iba v prípade že pojdem hrať? Predpokladam že zmenu frekvence možem meniť jednoducho ... :)
A ohladne toho chladiča, je teplovodivá pasta súčasťou alebo treba kúpiť zvlášť?
Ešte raz vďaka za vašu trpezlivosť so mnou ;-)
Snáď posledný dotaz ohladne spotreby, myslím že medzi i3 a pentium nebude nejaký velký rozdiel alebo sa mýlim? Teda v prípade pretaktovania toho Pentia asi vzroste že? Neviete cca aký rozdiel sa dá čakať?
A v prípade že hry budem hrať výnimočne bolo by vhodnejšie nechať procesor nepretaktovaný a zmeniť takt iba v prípade že pojdem hrať? Predpokladam že zmenu frekvence možem meniť jednoducho ... :)
A ohladne toho chladiča, je teplovodivá pasta súčasťou alebo treba kúpiť zvlášť?
Ešte raz vďaka za vašu trpezlivosť so mnou ;-)
Prikon cele sestavy pri pretaktovani CPU na 4,4Ghz vzrostl v zatezi z 105W na 160W, zadna traga to neni. Treba takovy AMD FX6300 umi jit pri pretaktovani ze zakladnich 95W na cca 230W (jen CPU) :D