Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky, optické mechaniky: Problém s hardiskem- error 1720

Neregistrovaný (0)|12.11.2015 10:48
Tazatel: DareDeer

Znění dotazu: Dobrý den,

mám pět let starý HP Probook 6555b, hardisk je WDC WD5000BEKT-60KA9T0 ATA Device. V minulosti jsem noťas opravovala jednou, když mi odešel do křemíkového nebe northbridge, jinak bez problému. Včera se mi stahovaly aktualizace, nějakou dobu to trvalo, tak jsem od noťasu odešla do kuchyně pro jídlo. Když jsem se vrátila, čekal na mě na screenu error:

1720-SMART Hard Drive detects imminient failure (Failing atribute: C0)
Please back up the contents of the hard drive and run HDD Self Test in F10 Setup
F1- Continue F10 BIOS Setup

Vím že to je předzvěst odchodu hardisku, ale když jsem googlila, našla jsem že to může být i chyba dat, kterou lze opravit nějakým programem, nevím jakým. Že to může být (ale nemusí) jen nějaký chybný cluster nebo že to vznikne právě po aktualizaci Windowsu, a že se to dá nějak opravit. Záloha dat možná je, na disk se normálně dostanu, takže jsem celý večer zachraňovala co se dalo. Disk má 500GB, z toho polovina byla plná, nikdy dřív s ním problém nebyl. Napadá mě, že jsem zapomněla v noťasu paměťovou kartu, která tam byla celý den, i při zapínání, i při aktualizaci...jestli to snad nemá vliv, při zapínání noťasu třeba vadí disk v mechanice, tak jestli to nemůže být na škodu... Je to asi jen alert, že něco není v pořádku, ale nemusí to nutně znamenat že mi disk během chvíle klekne? Lze to nějak "zachránit", než disk odejde úplně a budu kupovat nový? Pak mě ještě napadá, jestli za tím nemůže být třeba nějaký vir, který mi s daty na disku něco provedl?

Našla jsem X programů na test- CrystalDiskInfo, Active Smart, Speedfan, HDD regenerator... nevím který je vhodný a který použít. Jestli to chápu dobře, tyto programy pouze ukážou původ problému, ale neopraví jej? Jedná-li se jen o nějakou chybu dat nebo tak něco... Večer až budu u noťasu bych to zkusila projet.

Noťas běží normálně, kromě toho že hodně topí (dlouhodobý problém, nepomohlo ani vyčištění od prachu), při spuštění Chromu, Wordu a ještě nějakého přehrávače je teplota procesoru 75°C, někdy i víc, to ho potom nechám na chvíli v klidu. Při hraní her výjimečně teplota roste fakt rapidně, třeba na 90°C, příčinu nevím. Bylo mi řečeno, že AMD prostě topí a že je to obvyklý problém.

Předem děkuji všem za jakékoli info.

A.
Salamander (6177)|12.11.2015 19:08
Chyba HDD se vetsinou opravit neda, a i kdyby nahodou, urcite uz to nebude spolehlive.

Pouzij tu utilitu, treba CrystalDiskInfo a nahraj sem screenshot s vypisem udaju SMART pevneho disku.
Kazdopadne doporucuju rychle zalohovat.
DareDeer (0)|13.11.2015 10:37
Jen ještě jedna oprava, chybně jsem napsala že atribut v error zprávě je C0. Blbě jsem to přečetla. Je to C8, což je větší průser.

Stáhla jsem HD Tune, projela to a našla jsem jednu chybku: http://files.uloziste.com/df848b65606e662d/

Je tam jeden ten čtvereček červenej, přitom vpravo je napsáno Damaged blocks: 0,0%. V záložce Health mi to říká že stav disku je ok. Žlutě mi svítí jeden řádek, atribut unknown: B8. Přitom attribut, který mi to ukazuje když zapnu noťas, je C8. Ten mi v tady vychází že je ok.

Spočítala jsem si kolik čtverečků od konce je ten jeden červený (2,09 GB) a podle toho to vypadá že chyba je v HP recovery (viz třetí fotka). Dalo by se přenastavit úsek toho disku, zmenšit ho, a tím by to bylo ok? Stávající problém by to asi eliminovalo ale radši pořád zálohuju, nevím kdy se mi ten disk poj*be na jiným místě.

Případně, neexistuje nějaká utilita od HP, nebo od výrobce disku (WD), která by toto dokázala "zalepit"?

Krom toho že se mi ukazuje error page při každém zapnutí, sem tam mi i během doby kdy je noťas zapnutý vyskočí okno, že systém zjistil problém s diskem a doporučuje zálohovat data. Dá se předpokládat, že kvůli té chybě se teď disk odepíše úplně?

Viz poslední fotka- toto jsou CD která jsem dostala k NTB když jsem ho kupovala. Jedno je 32-bit, jedno 64-bit, jedno na opravu systému. Pomůže mi teď něco z toho?

Předem moc díky za rady.

A.