Dobrý den, potřeboval bych poradit, před týdnem jsem aktualizoval bios na počítači HP envy h8-1408ec(ano vím byla to chyba) na verzi 8.21. Update byl prováděn z Windows 10, protože HP update z biosu nenabízí. Od té doby mi připadá že se mi při prohlížení internetu strašně pomalu načítají videa a obrázky. Přitom speedtest.net mi ukazuje že mám rychlost 240/20. Zkusil jsem už všechno, Reflash, Reinstalaci OS, Návrat do továrního nastavení, vyndání baterie, u vyndání baterie by asi stálo za to zmínit, že vždy po resetu CMOS se při zapínání počítač zapne asi na 3 sekundy, vypne, zapne na sekundu, vypne, pak zapne a běží. Navíc mě zaráží zatížení procesoru(i7 3770) které je při sledování 4k videa mezi 30-60%. Fakt už mě kromě výměny čipu s BIOSem nebo základní desky nenapadá co by se s tím dalo dělat, budu vám vděčný za jakoukoliv radu. Díky
Ten reflash jsi dělal na ten původní bios a nic se nezměnilo? To vytížení procesoru jsi měl před tím kolik? Mně u 4K by to jelo tak na 450%:), ale onecore2G. Překontroluj HW akcleleraci videa.
Předtím jsem vytížení nijak moc nekontroloval, takže bohužel nevím. Ten reflash byl na tu samou verzi co mam teď, protože se mi neudělala záloha staré ROM :-(
To divné zapínání by mohlo něco znamenat, ale to by musel někdo navštívit toto vlákno kdo s tím má zkušenost a napsat svoje poznatky.
Já nejsem servisman, takže jsem na tom stejně jako ty. Může to být vada nové verze biosu a nemusí. Právě proto bys měl zkusit dohledat na webu původní verzi biosu nebo nějakou předchozí a zkusit přeflashnout zpět. Tím by ses dostal dál v odhalování chyby.
Já nejsem servisman, takže jsem na tom stejně jako ty. Může to být vada nové verze biosu a nemusí. Právě proto bys měl zkusit dohledat na webu původní verzi biosu nebo nějakou předchozí a zkusit přeflashnout zpět. Tím by ses dostal dál v odhalování chyby.
Měl bych asi něco říct na rovinu,i když na to zrovna pyšnej nejsem, bohužel jsem asi nainstaloval tu samou verzi biosu, zmátl mě tam akorát jinej revision date na stránkách s biosem, ale verze je to podle všeho stejná, teď jsem se všimnul, že na stránkách v changelogu mají, že kvůli nějakým provedeným bezpečnostním změnám není možné nainstalovat starou verzi, nemohlo by to být tím ? :-(
Nevíme jaké bezpečnostní změny můžou mít vliv na start PC, aby nenaběhnul plynule.
Jaký způsob jsi na flash použil? Tady je návod, jak využít zálohu původního BIOSu na disku pomocí win+B pokud takový systém se zálohou máš: http://support.hp.com/cz-cs/product/HP-ENVY-h8-1400-Desktop-PC-series/5295996/model/5309787/document/c04753756/
Jaký způsob jsi na flash použil? Tady je návod, jak využít zálohu původního BIOSu na disku pomocí win+B pokud takový systém se zálohou máš: http://support.hp.com/cz-cs/product/HP-ENVY-h8-1400-Desktop-PC-series/5295996/model/5309787/document/c04753756/
Flashoval jsem přes win ale záloha se mi bohužel neudělala
---------- Doplněno v 16:38 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 16:37 ----------
Jenom abych to upřesnil s tim startem, je to jenom když vymažu cmos buď přes baterku nebo přes jumper, jinak to startuje normálně
---------- Doplněno v 16:38 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 16:37 ----------
Jenom abych to upřesnil s tim startem, je to jenom když vymažu cmos buď přes baterku nebo přes jumper, jinak to startuje normálně
Jenom abych uvedl předchozí příspěvek na pravou míru, myslel jsem tim, ze při prvním flashi jsem nahrál omylem tu samou verzi co tam už byla.
Mám dojem, že by to mohlo dělat to, že se biosu něco nelíbí a nastaví si jiné hodnoty a proto si pustí nový start s jiným nastavením než první spuštění po resetu. Máš jumper ve správné poloze a nabitou (novou) baterku na desce, aby držela nastavení?
"Při upgradu systému BIOS na počítači se do oddílu HP_TOOLS pevného disku ukládá předchozí verze systému BIOS". Máš tam ten oddíl?
"Při upgradu systému BIOS na počítači se do oddílu HP_TOOLS pevného disku ukládá předchozí verze systému BIOS". Máš tam ten oddíl?
Ano, jumper sem si hodil do správné polohy, ale baterku sem nevyzkoušel, ale měnil sem ji před rokem tak to by snad neměl být problém, na tom oddílu nic neni to už sem hledal a vzhledem k tomu že sem to pak ještě reflashoval tak i kdyby tam na tom oddílu něco bylo tak to bude ta verze co tam teď mam.
OK, beztak to nebude BIOSem, myslím načítání webu. Zkontroluj správce zařízení jestli tam není nějaká výstraha špatného zařízení.
To mi říkali všichni, že to nebude biosem, ale říkal sem si jestli to neni tim využitím cpu
---------- Doplněno v 18:24 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 18:20 ----------
XTU mi ukazuje, že jsou jen 2 aktivni jádra i při stress testech kde jsou podle HWmonitoru všechny na 100%
---------- Doplněno v 18:24 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 18:20 ----------
XTU mi ukazuje, že jsou jen 2 aktivni jádra i při stress testech kde jsou podle HWmonitoru všechny na 100%
Jelikož nikde nevidím konfiguraci tvého PC, tak nemůžu posoudit, jestli dvě jádra jsou dobře nebo ne. Zkontroluj, jestli je tvé CPU detekováno v OS správným názvem.
Dej link na webu k tvé sestavě, jelikož jí nikde nevidím. ("ec" koncovku)
Screen s vytěžováním jader taky můžeš přiložit.
Dej link na webu k tvé sestavě, jelikož jí nikde nevidím. ("ec" koncovku)
Screen s vytěžováním jader taky můžeš přiložit.
http://support.hp.com/cz-cs/product/HP-ENVY-h8-Desktop-PC-series/5295996/model/5337057
https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=hp%20envy%20h8-1401ec
Divné je, že takty sedí na 4 aktivní jádra, takže to spíš vidím na chybu programu(u XTU sem našel lidi co si na to stěžovali). CPU mi to detekuje správně a to jak počet jader, tak vláken.
---------- Doplněno v 19:53 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 19:51 ----------
Jo k té sestavě, momentálně tam mám 8800GT protože původní GTX 660 se spálila.
https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=hp%20envy%20h8-1401ec
Divné je, že takty sedí na 4 aktivní jádra, takže to spíš vidím na chybu programu(u XTU sem našel lidi co si na to stěžovali). CPU mi to detekuje správně a to jak počet jader, tak vláken.
---------- Doplněno v 19:53 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 19:51 ----------
Jo k té sestavě, momentálně tam mám 8800GT protože původní GTX 660 se spálila.
i7-3770 má výrobní takty 3,4/3,9turbo. Na screenu je 4,3GHz turbo v HWMonitoru i ETU. Jsi úmyslně taktoval nebo to je nechtěné?
CPU má integrovanou grafiku, takže bych odzkoušel vyhodit 8800GT, jestli nastane nějaká změna.
CPU má integrovanou grafiku, takže bych odzkoušel vyhodit 8800GT, jestli nastane nějaká změna.
tak jsem odzkoušel a načítání videa(buffering) bylo ještě pomalejší, využití procesoru skoro stejný možná občas o 4-5% vyšší.
---------- Doplněno v 21:21 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:19 ----------
Nevim no už, možná to je fakt tou pomalou kartou a jenom zbytečně plaším.
---------- Doplněno v 21:21 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:19 ----------
Nevim no už, možná to je fakt tou pomalou kartou a jenom zbytečně plaším.
Už skoro 2 měsíce, ale je fakt, že jsem to před tím nikdy nijak nevnímal, to jen teď nějak moc plašim po tom flashnutí biosu, asi hlavně kvůli tomu startu po resetu CMOS, ale to je prý co sem teď koukal u nějakých desek normální, že se párkrát restartujou.
Ještě jsem ti našel odkaz na předchozí bios, ale pokud nejsou problémy, tak ho tam nedávej. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Asi tam zatim necham ten co tam je, to využití je asi na 3770 normální, při hraní BF3 na střední 1280x720 je využití CPU cca. 30-50% s tim, že jedno jádro jede na 70-80%, druhý na 50-60% a ostatní běží na 20-40%
Ahoj,
tak nějak jsem prošel tenhle topic, a z mých zkušeností servisáka Lenova:
a) to, že se po resetu CMOS 1-2x vypne a zapne PC je úplně normální. Některé to dělají, jiné se déle spouštějí po resetu CMOS
b) využití CPU je v normě, přecijen na 4K video je potřeba zpracovávat celkem slušná spousta dat a záleží, jaká aplikace to přehrává a jaké kodeky používá
c) možná bych zkusil projet RAM memtestem (stačí stáhnout img, vypálit na klasické CD a z něj nabootovat a nechat puštěné třeba přes noc, ráno uvidíš, jestli ti vyhodí nějaké chybky) a zkusil třeba stáhnout HD Tune Pro (14 denní testovací verze), zkontrolovat SMART pevného disku a zkusit, jestli bude mít benchmark dobré hodnoty (můžeš kdyžtak vyfotit a postnout)
Jinak takové heslo, které používám dost často: "Funguje to, neřeš to."
tak nějak jsem prošel tenhle topic, a z mých zkušeností servisáka Lenova:
a) to, že se po resetu CMOS 1-2x vypne a zapne PC je úplně normální. Některé to dělají, jiné se déle spouštějí po resetu CMOS
b) využití CPU je v normě, přecijen na 4K video je potřeba zpracovávat celkem slušná spousta dat a záleží, jaká aplikace to přehrává a jaké kodeky používá
c) možná bych zkusil projet RAM memtestem (stačí stáhnout img, vypálit na klasické CD a z něj nabootovat a nechat puštěné třeba přes noc, ráno uvidíš, jestli ti vyhodí nějaké chybky) a zkusil třeba stáhnout HD Tune Pro (14 denní testovací verze), zkontrolovat SMART pevného disku a zkusit, jestli bude mít benchmark dobré hodnoty (můžeš kdyžtak vyfotit a postnout)
Jinak takové heslo, které používám dost často: "Funguje to, neřeš to."
To chovani, co popisujes po tom resetu cmos je celkem normalni - jsou to kontrolni mechanismy a delaji to dell, hp i treba desky od Gigabytu. Myslim, ze se tomu rika state control. Nemusis ani nic mazat - staci vypnout se zasuvky a opet zapojit....
Zkus pripadne fleshnout na jakykolv jiny kompatibilni bios, ale taky bych spis poradne proklepl OS.
Jediny co by me mohlo jeste napadnout je sitovka - stezujes si hlavne na zpomaleni webu - tam bych si mohl predstavit, ze ten bios to ovlivnil - muzes zkusit preinstalovat drivery na sitovku. Jinak fakt patrat v systemu. Zkusit vic prohlizecu - vypnout WU - casto tohle miva na svedomi pretizeny hdd systemovymi procesy atd.
PS. VencaX - potrebuju s tebou neco probrat - poslu SZ - pichnes mi?
Zkus pripadne fleshnout na jakykolv jiny kompatibilni bios, ale taky bych spis poradne proklepl OS.
Jediny co by me mohlo jeste napadnout je sitovka - stezujes si hlavne na zpomaleni webu - tam bych si mohl predstavit, ze ten bios to ovlivnil - muzes zkusit preinstalovat drivery na sitovku. Jinak fakt patrat v systemu. Zkusit vic prohlizecu - vypnout WU - casto tohle miva na svedomi pretizeny hdd systemovymi procesy atd.
PS. VencaX - potrebuju s tebou neco probrat - poslu SZ - pichnes mi?
To s tou síťovkou mě napadlo taky, ale zase je mi divný, že když by blbla síťovka, tak že by mi speedtest a ostatní weby na test rychlosti netu ukazovali normální rychlost.
Kup si novou grafiku s dostatkem VRAM něco jako [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a uvidíš tu změnu v odezvě na načítání stránek i přehrávání videa včetně 4K s využitím HW akcelerace grafiky.
a uvidíš tu změnu v odezvě na načítání stránek i přehrávání videa včetně 4K s využitím HW akcelerace grafiky.
Já dávám přednost RX 480, jelikož ztrácí jen minimum na FPS, ale má navíc 2GB VRAM a pravděpodobně lepší HW akceleraci videa, vulkánu, vyššího rozlišení, reakci na přetaktování. A taky je v defenzívě oproti nvidii a já fandím slabším:).
:-) No nic, snad to tim biosem nebude, mě tam asi nejvíc strašil ten CPU usage, ale ten je teda asi taky v pořádku.
Tak to vypadá, že to je kartou, dneska mi to při hraní hodilo černou obrazovku a teď mam error 43 a rozlišení nejde změnit.
Hned jí nevyhazuj. Může být vada i v základní desce nebo zdroji nebo něco dalšího. Dej jí do jinýho PC a pak se teprve uvidí, jestli je vadná.
To sem zkoušel, na jiném PC jedno a to samé, taky error 43, ale tak ona byla cca. 3 měsíce zpátky "opravena" upečením v troubě, takže se není moc čemu divit, bylo to vlastně jen otázkou času
Jojo, ja to zkusím prepect ještě jednou upéct, a když to nevyjde, tak to ten 1-2 týdny vydržím na iGPU