Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chci postavit domácí síť

xzeke (11)|31.8.2007 22:20
Zdravím, sice jsem si na netu o tom hodně věcí přečet, ale i tak se nejdřív radši zeptám místních fundovaných odborníků jak na věc.

Mám připojení k netu via wi-fi přes Ovislink AirLive WL-1120AP, z něj vedou 2 LAN kabely do 2 PC, každé má přidělenou pevnou neveřejnou IP. Za tu druhou platím něco navíc k paušálu. Jenomže teď nám domů přibylo další PC a navíc ještě notebook, a v dnešní době je nesmysl, aby taky neměly přístup k netu. Takže celkem 3xPC, 1xNB - vše WinXP (NB i linux). Navíc by ještě bodla samostatná tiskárna, ale to už by byla jenom taková třešnička na síťovém dortíku. Nejsem ještě pevně rozhodnut, zda to táhnout kabely či bezdrátově (jedná se o patrový rodinný dům, cihly, zdi cca 20 cm). Z článků a diskuzí co jsem přečet nejsem moc moudrý, jenom je mi jasné, že to bude chtít investici, a v úvahu asi (?) přicházejí tyhle varianty:

1) Varianta switch, všechno kabely - levnější, ale jak je to s IP adresami? Musel bych o další 2 požádat providera (a zaplatit je :-/ ) ?

2) Varianta router s printserverem (asi Edimax BR-6104KP - WAN, 4xLAN, 2xprintserver), všechno kabely - o něco dražší, samostatná tiskárna - jestli to dobře chápu, tak routeru bych přidělil jednu IP z těch dvou co mám doma, a ten by pak třeba přes DNS rozhodil automaticky svoje vnitřní? Jinými slovy, že by mi stačila jedna a druhou bych moh přestat zbytečně platit? :-P

3) Varianta router s bezdrátem (asi Edimax BR-6204WG) - ještě pár set navíc... ale zase bez printserveru... a co šíření signálu? Silnější všesměrovou anténu?

4) Varianta stávající AP v jiném režimu - to by ale asi vyžadovalo přidělení dalších dvou IP, že?

5-X.) Varianta - existují?

Vím, je to takové zmatenější, mám z toho v hlavě docela zmatek. Finance sice nejsou až takový problém, ale zase nejsou rozhodně nepodstatné... A když už, tak radši o něco větší jednorázová investice, než každý měsíc sypat providerovi peníze za další IP... poradíte mi, prosím? Díky.
eraser (0)|31.8.2007 22:52
Je to jednoduché, tento problém som riešil tiež a najlepšie riešenie bolo 1 IP adresa a router. Či si kúpiš router/AP v jednej škatulke, to je na tebe, ak zvažuješ wifi sieť, je to pre teba ideálne riešenie.

Takže, povedz providerovi, že ti stačí len jedna IP adresa, načo platiť za viacej. Osobne takéto poplatky od providerov neuznávam, pokiaľ sa nejedná o verejné, pevné IP adresy.

Ak ti provider jednotlivé PC overuje na základe MAC adresy sieťoviek, potom si nerob strach, router dokáže MAC adresu naklonovať.

V každom prípade ti môžem následne presne poradiť nastavenie, jednak routera/AP a klientov, čiže počítačov a notebooka. Otázkou však ostáva, či chceš skutočne Edimax. Určite by ti tu borci poradili ďaleko lepšieho a overeného výrobcu.

So signálom si problémy zatiaľ nerob. Jedna stena nerobí problém, najlepšie však bude, ak by sa táto záležitosť riešila dodatočne, pretože praktický test je 1000x účinnejší, než 1000 teoretických úvah. V každom prípade nie je problém dokúpiť za pár korún silnejšiu anténu. Ja mám 5 dB(i) a dobrý signál (4/5) mám 12 metrov od AP skrz 15 cm hrubý panel.
Ritchie83 (369)|1.9.2007 00:04
[QUOTE=eraser;46629]Je to jednoduché, tento problém som riešil tiež a najlepšie riešenie bolo 1 IP adresa a router. Či si kúpiš router/AP v jednej škatulke, to je na tebe, ak zvažuješ wifi sieť, je to pre teba ideálne riešenie.[/QUOTE]
Souhlasím, že k vytvoření domácí sítě je router nutností. Nejlepším řešením je ovšem veřejná IP adresa pro každý stroj. Bohužel IPv4 adresy pomalu docházejí a IPv6 provideři zatím neimplementují, takže zbývá maškaráda za jednou IP adresou jako z nouze ctnost.

[QUOTE=eraser;46629]Takže, povedz providerovi, že ti stačí len jedna IP adresa, načo platiť za viacej. Osobne takéto poplatky od providerov neuznávam, pokiaľ sa nejedná o verejné, pevné IP adresy.[/QUOTE]
Poplatky ISP za veřejné IP adresy považuji za krajně nemorální (kdo zná podmínky RIPE, chápe), pro poplatky za neveřejné IP adresy již nemám vhodné označení. Můžete prosím napsat jméno vašeho ISP (klidně jako soukromou zprávu)?

[QUOTE=eraser;46629]Ak ti provider jednotlivé PC overuje na základe MAC adresy sieťoviek, potom si nerob strach, router dokáže MAC adresu naklonovať.[/QUOTE]
Za lepší řešení považuji jednoduše oznámit ISP změnu MAC adresy na MAC adresu routeru.

[QUOTE=eraser;46629]V každom prípade ti môžem následne presne poradiť nastavenie, jednak routera/AP a klientov, čiže počítačov a notebooka. Otázkou však ostáva, či chceš skutočne Edimax. Určite by ti tu borci poradili ďaleko lepšieho a overeného výrobcu.[/QUOTE]
Osobně bych volil router s Linuxem (a nainstaloval bych na něj OpenWRT). Takové routery obvykle patří mezi ty nejlepší mezi SOHO produkty. Ve své podstatě se jedná o malé počítače odhadem někde na úrovni Pentia.
eraser (0)|1.9.2007 00:12
[quote=Ritchie83;46651]Za lepší řešení považuji jednoduše oznámit ISP změnu MAC adresy na MAC adresu routeru.[/quote]Tu je otázkou flexibilita a ochota providera, preto je iste vhodné, že je tu i táto možnosť, na ktorú sa môže xzeke spoľahnúť. :thumb


[quote=Ritchie83;46651] Osobně bych volil router s Linuxem (a nainstaloval bych na něj OpenWRT). Takové routery obvykle patří mezi ty nejlepší mezi SOHO produkty. Ve své podstatě se jedná o malé počítače odhadem někde na úrovni Pentia.[/quote] :thumb Ja by som to kľudne videl na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], autorizovaný Cisco spoločnosťou. Prípadne niekto nejaký produkt navrhnite.
xzeke (11)|1.9.2007 09:22
No tak o tom příplatku si taky myslím svoje... holt bohužel je to jediný, který má u mně pokrytí, další plánujou pokrýt moji lokalitu snad do konce roku, možná na jaře :-/ Jinak jsem rád, že jsem se "trefil" s tím, jak to bude fungovat - router, zrušit druhou zbytečnou IP.
Ad flexibilita providera - no, prostě mu to suše oznámím a čau, někdy ho sehnat to je pořádná fuška, i když zase v poslední době nejsou problémy... nebo ať mi dá za ty peníze místo 2 neveřejných 1 veřejnou...
Ten Linksys WRT54GL nevypadá špatně, ale zase nemá printserver, a stojí řádově víc než "sprostý" Edimax, ale ten zas nemá wifi.... těžká volba... Ale když už by do toho vrážel o něco vyšší částku, co takhle Asus WL-500gP ? Ten má i printserver... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ... zase na druhou stranu, jeden počítač jede prakticky nonstop, takže na tom printserveru bych případně netrval...
Takže jaký "nej" router - doporučujte, přehánějte, podělte se o zkušenosti, kritizujte, já se v tomhle vyznám jenom opravdu zběžně, i když nastavení atd. si myslím zvládnu :-)
eraser (0)|1.9.2007 13:17
Určite by ti ten Asusu pre tvoje využitie postačoval. Dosť ľudí ho tu má, dokonca je doporučovaný i alternatívny firmware pre tento model.
xzeke (11)|16.10.2007 12:04
Hmm, se začátkem školy a s tím spojeným brutálním nedostatkem času jsem musel stavbu sítě trošičku odložit, ale teď už zase stíhám... chci se zeptat, jestli bych mohl použít jako wifi router D-Link DI-524 ( http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=316 ) ... mám totiž možnost ho sehnat za tak vynikající cenu, že je mi líto to nevyužít, ale nevím, jestli zvládne to, co potřebuju (viz výše)... díky předem za radu ;-)
eraser (0)|16.10.2007 23:42
Ak som dačo neprehliadol, tak printserver funkciu s týmto routerom nemôžeš využívať, pričom osobne nemám moc rád výrobky značky D-Link.
xzeke (11)|17.10.2007 14:57
Jj, na printserver jsem víceméně asi rezignoval, ten cenový rozdíl je tam až zbytečně velký, navíc jedno PC jede nostop, takže vlastně i zbytečný... ale jinak by to fungovat mělo, ne? S klonováním MAC si starosti nedělám, prostě když tak nahlásím změnu... jde o to, že bych tenhle D-Link mohl mít fungl nový doslova za pár stovek..
eraser (0)|17.10.2007 16:35
V tom prípade si ten D-Link kľudne kúp a pokiaľ ti to pomôže pri konfigurovaní, tak si prečítaj tento článok.

DSL/Cable pripojenie a zdieľanie (+wifi)
xzeke (11)|18.10.2007 01:09
Jj, ten článek už jsem viděl ... VELMI dobrý a velmi názorný .... super, určitě využiju, díky moc... za 200 Kč si myslím je to sakra dobré řešení :-P .... jinak mi stačilo když jsem se teď 3 týdny snažil připojit na školní wifinu, nakonec i univerzitní správci mi to nastavovali - a marně... pomalu jsem notebook chtěl rozebral kladivem, a ve finále mi řekli, že chyba byla v systému Novellu na školní síti... to by člověk vraždil :-)
eraser (0)|18.10.2007 13:20
Tak za 2 kila, pokiaľ ti to bude dobre a stabilne slúžiť, je to riešenie, ktoré nemá konkurenciu, to by som tú krabičku zobral i ja, i keď D-Link nemusím... aspoň by som mal integrované tri zariadenia v jednom a ešte by som využil wifi 802.11g.
xzeke (11)|30.10.2007 20:09
Hmm, "nepodporuje režim klient" - vadí mi to nebo ne?
eraser (0)|30.10.2007 20:47
V tvojom prípade zrejme nie, ak bude celú dobu v AP móde.
Weslo (234)|1.11.2007 19:07
[QUOTE=eraser;46653] :thumb Ja by som to kľudne videl na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], autorizovaný Cisco spoločnosťou. Prípadne niekto nejaký produkt navrhnite.[/QUOTE]
můžu též doporučit - pokud se bude i stahovat tak oceníš výborný a (narozdíl od D-linku fungující) QoS
xzeke (11)|4.11.2007 18:34
Hm, a už začíná sranda :-) Všechno nastaveno, LANy jedou tak jak mají, problém je s wifinou - nastavil jsem šifrování WPA-TKIP -jak jsem zvyklý- stejně jako přístupové heslo v menu routeru, signál vynikající, NB i druhý počítač s wifi síť najdou, připojí se, pak se ověřuje identita, zadám správné username i heslo, - a tradá - to je všechno, dál se to nehne, pořád ověřuje identitu... zkoušel jsem všechny možné kanály, různé šifrování, pořád stejné...

EDIT: Tak, už je to vyřešeno, všechno jede :-))) ... jenom mi poněkud klesla rychlost připojení, řádově cca 10%, ale to je asi normální, že?
eraser (0)|4.11.2007 21:58
No, takto... trošku si to zrekapitulujme.

1. Aký si nakoniec zvolil wifi router?
2. Aký bol problém s tým šifrovaním?
3. Aký máš teda signál?
4. Po čom ti klesla tá rýchlosť?
5. Akú máš teda priepustnosť?
xzeke (11)|4.11.2007 22:56
Ad 1) D-Link DI-524
Ad 2) Chyba XP na NB, stačilo se odhlásit/přihlásit a karta se rozjela
Ad 3) Na patře 4-5, o patro níž 3-4 čárky (super)
Ad 4) Nevim, možná i vliv počasí
Ad 5) Kabelem mi to jede teď už více méně stejně jako předtím, ono taky z lijáku se stal jen déšť. Na patře to jede wifinou tak o 20-30% pomaleji, o patro níž to bylo v lijáku o něco horší, cca 30-40% standardní rychlosti, teď večer už jsem to nezkoušel, zítra to proměřím důkladněji.... ;-)

Hlavně že to šlape :-) :-) :-)
A díky za článek...
eraser (0)|4.11.2007 23:45
Potom napíš i presné rýchlosti... inak vplyv počasia pre izbové použitie, to sa mi akosi nechce zdať.