Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Větrák u rámečku na HDD

astroman (30)|3.9.2007 14:48
Zdravím. Mám jeden problém. Nedávno jsem si koupil plastový rámeček na HDD. Má ho většina spolužáků takže je to celkem dobrá věc na přenášení dat. ( [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ) Jenže asi po 2 měsících používání začal dělat větráček, který zajišťuje alespoň nějaký průtok vzuchu rámečkem, při startu PC hroznej "kravál". Trvá to tak 5 minut a je to jako kdyby jste měli v počítači motorovou pilu. Co s tím? Nejjdenodušší by byla samozřejmě reklamace, ale nestačilo by ten větráček jen namazat nebo něco takového? Rád bych však časem koupil nějaké lepší řešení, kde by neměl disk tak vysokou teplotu ( kolem 42°C, WD400GB/ata100 ) a stále by bylo možné ho nějakým zbůsobem přenášet. Byl bych rád kdyby mi někdo poradil do čeho investovat. Díky.
mech13 (5526)|3.9.2007 16:24
ty plastovy ramecky jsou priserna vec, disk se v tom vari a konektory stoji zaprd, az si budes myslet ze odesel disk, tak ho akorat videlej z ramecku a napoj naprimo, on bude zase fungovat...
tomu vetracku pomuze jedine ho odpojit, jinak ho budes spravovat co tyden a bude porad delat strasny kraval

co tak skusit nejaky externi BOX pripojitelny pres USB? je to minimalne 30x lepsi reseni
Zeli (397)|3.9.2007 16:48
Ja tech 40mm vetracku mam doma plnej suplik(u stolu, ne ViPower), uz se ani nepokousim je zkouset jak dlouho vydrzej, proste je jeste pred pouzitim novyho ramecku/supliku vymontuju a je klid. Pro lepsi chlazeni mam mezi rameckama volny 5,25" pozice, protoze ty vetracky nechladi, jen vrci. Jinak tech tvych 42° je jeste dobry, otec tam na 200GB Seagateu ma porad pres 50° a dost casto i 55° a to uz je mazec :angry. Jinak existujou i hlinikovy ramecky/supliky, ktery by mely chladit lip, ale za tu cenu se to nevyplati. Jestli pouzivas disk hlavne ve svem PC a jen obcas potrebujes nekomu neco prenyst, tak bude asi lepsi si nechat teplejsi disk v ramecku. Jestli ho pouzivas jako velkou flashku jen na vymenu dat, tak si porid externi.
astroman (30)|3.9.2007 17:21
s těma volnejma pozicema to není špatnej nápad, hned se do toho pustím.......trošku to překopat.....jinak k těm teplotam........těch 42°C je tam když ten disk nic nedělá, ale jakmile začne člověk kopírovat nebo nedej bože defragmentovat tak je tam rázem těch 55 a to jim samo že moc nesvědčí. už jsem přemýšlel nad nějaký externím boxem, cena pro mě není až tak důležitá (samozřejmě v míře), ale spíš bych potřeboval poradit jestli nemá někdo zkušenost s konkrétním typem.....
Pavel Boček (4169)|6.9.2007 13:12
[QUOTE=mech13;47160]ty plastovy ramecky jsou priserna vec, disk se v tom vari a konektory stoji zaprd, az si budes myslet ze odesel disk, tak ho akorat videlej z ramecku a napoj naprimo, on bude zase fungovat...
tomu vetracku pomuze jedine ho odpojit, jinak ho budes spravovat co tyden a bude porad delat strasny kraval

co tak skusit nejaky externi BOX pripojitelny pres USB? je to minimalne 30x lepsi reseni[/QUOTE]

a většina externích boxů není plastových? ty nemají ano štěrbinu na vzduch! pokud jsou z hliníku tak je to lepší ale pořád ne ideální...

btw, mám doma jeden plechovej rámeček, ten by mohl být lepší než plast...tady je 4,3 GB disk v plastovým (jen 5400 ot./min) tak jemu to snad nevadí :)
tgfh (2985)|6.9.2007 14:54
[quote=astroman;47130]při startu PC hroznej "kravál". Trvá to tak 5 minut a je to jako kdyby jste měli v počítači motorovou pilu. Co s tím?[/quote]
Není to z toho, že lopatky větráčku začli dřít o nějaký kablík?
mech13 (5526)|6.9.2007 18:11
[QUOTE=Pavel Boček;47627]a většina externích boxů není plastových? ty nemají ano štěrbinu na vzduch! pokud jsou z hliníku tak je to lepší ale pořád ne ideální...[/QUOTE]

plast na externim boxu je taky svinstvo, ale je docela slusny vyber takze se zamerit na kvalitnejsi kousky a ma to vyhodu ze to je prenositelnejsi...

spolubydla ma 320GB disk v plastovym boxu, taha sebou trafo, kilometr dratu a kdyz disk chvilku jede tak se na tom boxu neda udrzet ruka...

ja mam 2,5'' disk v hlinikovym boxu, napajeni staci pres USB a nestezuju si:cool:
Pavel Boček (4169)|6.9.2007 19:24
[QUOTE=mech13;47668]ja mam 2,5'' disk v hlinikovym boxu, napajeni staci pres USB a nestezuju si:cool:[/QUOTE]

tjn ale je to o to dražší no...ale však kapacita 2,5'' se zvyšuje a časem se to i poptávkou zlevní...