Asus M2N-E
Chystám se ke koupi základní desky pro socket AM2 a zatím nejvhodnější se mi zdá Asus M2N-E. Za ní je v těsném závěsu MSI K9N Platinum.
Asus vyhrává hlavně kvůli lepšímu množství komponent a taky přetaktování. Vím že pro hodně lidí by byl výrazným nedostatkem chybějící port fire-wire (který MSI nepostrádá), ale mě na něm nezáleží.
O něco větší váhu má pro mě chybějící tlačítko pro reset BIOSU které Asus narozdíl od MSI postrádá, to ale pro mě taktéž nemá příliš velkou váhu, i když větší než Firewire konektor.
Dalším rozdílem mezi oběma deskami je ale počet síťových karet - Asus má jen jednu, MSI dvě. Může mi někdo řít k čemu se hodí 2 síťové karty? Mají nějaký velký význam?
A kterou desku by jste volili vy?
Asus vyhrává hlavně kvůli lepšímu množství komponent a taky přetaktování. Vím že pro hodně lidí by byl výrazným nedostatkem chybějící port fire-wire (který MSI nepostrádá), ale mě na něm nezáleží.
O něco větší váhu má pro mě chybějící tlačítko pro reset BIOSU které Asus narozdíl od MSI postrádá, to ale pro mě taktéž nemá příliš velkou váhu, i když větší než Firewire konektor.
Dalším rozdílem mezi oběma deskami je ale počet síťových karet - Asus má jen jednu, MSI dvě. Může mi někdo řít k čemu se hodí 2 síťové karty? Mají nějaký velký význam?
A kterou desku by jste volili vy?
Jelikož jsem neměl moc peněz tak jsem volil Asus M2NPV-VM, 6150/430, AM2
Ale kdybych si měl vybrat mezi těmito dvěma, bral bych Asus M2N-E! Zda se mi mnohem lepší a MSI nemám moc rád.
A jestli si koupíš Asus a budeš potřebovat 2 síťovky tak si jednu jednoduše koupíš vždyť to stojí pár korun....
Já jsem to tak udělal, 1Gb integrovanou mam na LAN a 100Mb PCI mám na WiFi a nemusím neustále měnit kablíky....
Ale kdybych si měl vybrat mezi těmito dvěma, bral bych Asus M2N-E! Zda se mi mnohem lepší a MSI nemám moc rád.
A jestli si koupíš Asus a budeš potřebovat 2 síťovky tak si jednu jednoduše koupíš vždyť to stojí pár korun....
Já jsem to tak udělal, 1Gb integrovanou mam na LAN a 100Mb PCI mám na WiFi a nemusím neustále měnit kablíky....
Jo jo, asi to taky tak udělám...MSI se mi taky nikdy moc nezamlouvala.Jinak máš nějaké zkušenosti s přetaktováním na tvojí desce?
Přestože nemám ASUS rád (ne z tak banálních důvodů, kvůli kterým nemají mnozí rádi MSI... :rolleyes:), šel bych do té ASUSky, protože má dobré parametry, 2 LAN karty snad nejsou problém (vážně stojí pár korun) a navíc 2 PCI-E sloty na SLI se vždy hodí, ne? :)
No s taktováním to mám takto:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/902-taktovani-na-asus-m2npv-vm-6150-430-am2
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/902-taktovani-na-asus-m2npv-vm-6150-430-am2
[QUOTE=Honziik]Chystám se ke koupi základní desky pro socket AM2 a zatím nejvhodnější se mi zdá Asus M2N-E. Za ní je v těsném závěsu MSI K9N Platinum.
A kterou desku by jste volili vy?[/QUOTE]
Mám tu desku a zatím jsem velmi spokojenej, za dobré peníze dobrá deska pro socket AM2.
A kterou desku by jste volili vy?[/QUOTE]
Mám tu desku a zatím jsem velmi spokojenej, za dobré peníze dobrá deska pro socket AM2.
Na internete bolo že má Asus M2N-E problém s napájaním Ram že dá maximálne 1,95V čo je na niektoré Ramky málo.Ja mám Asus M2N-E SLI a nemám s nou problém neviem či aj tá nedá viac ako 1,95V moje ramky potrebujú len 1.8V.Máťe s tím niekto skúsenosti.
Mno ... řeknu to takhle ... v biosu lze jenom na 1.95 ,ale v programech přímo pro tuto desku jde i více.
Jinak tu druhou síťovku využiješ,pokud jednou příjmáš data a druhou můžeš mít připojenou k druhému PC/routeru. Já měl vždycky MSI a teď sem si koupil přesně tady tu desku a jsem spokojený :)
Doporučuji asus.
Jinak tu druhou síťovku využiješ,pokud jednou příjmáš data a druhou můžeš mít připojenou k druhému PC/routeru. Já měl vždycky MSI a teď sem si koupil přesně tady tu desku a jsem spokojený :)
Doporučuji asus.
[QUOTE=crasher.km;47011]Mno ... řeknu to takhle ... v biosu lze jenom na 1.95 ,ale v programech přímo pro tuto desku jde i více.
Doporučuji asus.[/QUOTE]
Chci se zeptat, ve kterém programu lze zvýšit to napětí na RAM?
Doporučuji asus.[/QUOTE]
Chci se zeptat, ve kterém programu lze zvýšit to napětí na RAM?
Tak programček AI Booster priamo od výrobcu dosky má v nastaveniach možnosť pridať do RAM aj viac ako 1,95 - konkrétne do 2,5V. Testoval som stabilitu RAM pri rôznych napätiach a zjavne to funguje ( najprv som si myslel, že to nie je možné):thumb
A najlepšie na tom je, že hodnoty, ktoré nastavíš a otestuješ vo Wine, ostanú zachované v BIOSe a nemusíš tam loziť. Samozrejme len čo sa týka napätí, násobiča a CPU host freq.
A najlepšie na tom je, že hodnoty, ktoré nastavíš a otestuješ vo Wine, ostanú zachované v BIOSe a nemusíš tam loziť. Samozrejme len čo sa týka napätí, násobiča a CPU host freq.
Ja osobne to taktoval pres BIOS, pres ten ASUS AI booster bych mel strach...Nevim, jak by to bylo se stabilitou pak..Jaky vam ukazuje napeti CPU deska ve srovnanis CPU-Z a Everestem?Mam desne rozdilne hodnoty...
Mam desku M2N E SLI,v biosu max. napeti na ramkach 1.95v.Skusim nejaky programek.Mam pameti A data Viesta Extreme 800 MHZ.Da se pres nejaky software na teto desce pretaktovat ramky bez zvyseni FSB ?
Při 1,95 V budeš rád když ti pojedou na default frekvenci. Paměti totiž potřebují 2,0 - 2,1 V, podívej se sem. Přetaktovat paměti jde nastavením děličky v BIOSu, ale nevím co to má za smysl.
Na desce M2N E SLI mi nejvic vadi ze v biosu nenastavim napeti procesoru vic jak 1.3v procak,1.95v ram to je dost omezujici.Nevim jestli je to lepsi s novym biosem ja mam stary 1102.Nekde na foru nekdo tvrdil ze verze SLI umi vetsi napeti..
[QUOTE=Honziik;6027]Chystám se ke koupi základní desky pro socket AM2 a zatím nejvhodnější se mi zdá Asus M2N-E. Za ní je v těsném závěsu MSI K9N Platinum.[/QUOTE]
Z tychto dvoch by som asi siahol po ASUSe, ale ani MSI by nemusel byt zla volba, osbne by som mozno porozmyslal nad ASUS-ov M3A, ktora ma najnovsi cipset s podporov Phenomov a novych CPU od AMD, ma nizsie naroky na energiu a podporu PCIe 2.0 ;)
Z tychto dvoch by som asi siahol po ASUSe, ale ani MSI by nemusel byt zla volba, osbne by som mozno porozmyslal nad ASUS-ov M3A, ktora ma najnovsi cipset s podporov Phenomov a novych CPU od AMD, ma nizsie naroky na energiu a podporu PCIe 2.0 ;)
cau chcu se zeptat,nemel ste nekdo problemy s tripin konektorama pro ventaky?Z 5 me jede pouze 1.Nevite cim by to mohlo bejt?
Jo resil ste nekdo chlazeni chipsetu?behem pareni se hafo prehriva,stve me to hlavne kvuli taktovani.
dikes
Jo resil ste nekdo chlazeni chipsetu?behem pareni se hafo prehriva,stve me to hlavne kvuli taktovani.
dikes
Mě jedou všechny trojpiny, CPU reguluju zvlášť ,jinak všechny ostatní se regulují zároveň ve speedfanu.
S deskou sem nad míru spokojený,jen kdyby šlo nastavit větší napětí na ram:(
S deskou sem nad míru spokojený,jen kdyby šlo nastavit větší napětí na ram:(
[QUOTE=bigben;110697]cau chcu se zeptat,nemel ste nekdo problemy s tripin konektorama pro ventaky?Z 5 me jede pouze 1.Nevite cim by to mohlo bejt?
dikes[/QUOTE]
Tak to nevím...ject by ale měli,protože zakázat snad nejdou ani v BIOSu.No a tím taktováním to je horší...taky mně to začíná štvát...asi si koupím jinou...Z procesoru totiž nedostanu víc jak 2,54GHz,což mě docela štve...
Jo a zpět k těm 3pinum.Mně taky fungují všechny i s regulací ve SpeedFanu...takže nevím proč ti to nejde...
dikes[/QUOTE]
Tak to nevím...ject by ale měli,protože zakázat snad nejdou ani v BIOSu.No a tím taktováním to je horší...taky mně to začíná štvát...asi si koupím jinou...Z procesoru totiž nedostanu víc jak 2,54GHz,což mě docela štve...
Jo a zpět k těm 3pinum.Mně taky fungují všechny i s regulací ve SpeedFanu...takže nevím proč ti to nejde...