Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS P5N32-E SLI problem

ShadowX (77)|12.9.2007 06:54
Ahoj, na tuto desku jsem instaloval chladic Sonic Tower, ale nepodarilo se mi to uskutecnit, protoze deska byla prilis prohnuta a po zapnuti PC ani pocitac nenabehl. Vratil jsem tedy zpet boxovany chladic na desku a pocitac funguje. Ale od te doby mi zamrzava. Mam pameti 2x 512MB (GEIL), zjistil jsem, ze pokud jsou obe v modrych slotech = DUAL CHANNEL, tak pocitac nahodne mrzne - pri mem testu zamrzne v testu 5. Tak jsem testnul v mem testu kazdou zvlast, probehlo to OK. Pak jsem zkusil dat pamet do modreho a hned vedle do bileho slotu, tak take vse probehlo v poradku. Ale pokud jsou obe pameti v modrych, tak PC mrzne. Muzete mi nekdo poradit zda je problem v desce, procesoru nebo pametich ???
tgfh (2985)|12.9.2007 11:37
Zapoj RAMky do dual channelu a sniž frekvenci a sniž latence.
Výkon bude nastejno a PC by měl běhat zase normálně ;)
ShadowX (77)|12.9.2007 13:12
NO dobre, ale tady jde o to, ze se mi to stalo po montazi chladice, tzn. ze se zrejme neco stalo s deskou, kdyz mi to pred tim krasne chodilo bez problemu. Moc tomu nerozumim, ale kdyz to fungovalo a ted uz ne, tak se neco s tim muselo stat. Otazka je, zda to muze byt tedy tou deskou, mohl bych ji jeste reklamovat.
eraser (0)|12.9.2007 13:29
Nie je vylúčené, že sa pri montáži dačo poškodilo, takže pokiaľ to chceš risknúť a nejaký čas si počkať na vyreklamovanie, tak to kľudne sprav. Ono nie je vylúčené, že časom sa úroveň poškodenia môže zhoršiť a mrznutie bude nezávislé od osadenia dual-channel slotov, či nebodaj úplná nefunkčnosť základnej dosky.

Ak MB budeš reklamovať, tak im uveď, že ti doteraz šlapala a naraz začala mrznúť pri osadení dual-channel slotov overenými dual-channel pamäťami. Ešte ich môžeš trošku oklamať, že si skúšal i iné RAM a výsledok je rovnaký.
ShadowX (77)|12.9.2007 14:23
Jojo mam to v planu, diky za info!
ShadowX (77)|24.10.2007 06:53
Tak deska vyreklamovana, v dualu to chodilo par dni, pak jsem zapnul PC a dlouhy ton nesel ani nastartovat, tak jsem hodil ramky na single a v pohode. Je tedy mozny, ze deska nema rada ty pameti??? Nekde jsem se docetl, ze k teto desce je tezke vybrat pameti. Ja mam RAM 1GB (2x512MB) DDR2 PC6400 800MHz Ultra (4-4-4-12) GEIL. Tak jsem zkusil zvysit napeti kdyz to bylo na single channel na 2V, pak jsem PC vypl a dal jsem to na DUAL channel, zapnu a rozjelo se to, najel jsem do windows a po chvili zamrzl... takze asi fakt pameti. CO s tim, da se neco resit?
eraser (0)|24.10.2007 16:16
Jedine skúsiť iné RAM, prípadne ťa okašlali a dali ti späť tvoju starú dosku. :)
ShadowX (77)|24.10.2007 16:41
NO budu muset zkusit jinou. Ta deska je jina, ma jiny SN.
ShadowX (77)|25.10.2007 08:10
Tak v biosu jsem nastavil natrvrdo casovani pameti 4-4-4-12, takt 800MHz a pameti jsem dal do bilych slotu a nastavil jsem napeti na 2,1V. PC zatim slape...
eraser (0)|25.10.2007 13:17
A Geil nepíše nejaké info? Pretože i tu sme riešili niektoré pamäte, ktorým bolo nutné zdvihnúť napätie, i keď na štítku bolo menšie. Zvyčajne to však výrobca uvedie na stránkach.
ShadowX (77)|26.10.2007 09:08
Na strankach je pracovni napeti od 1.9 do 2.3V ale o zvyseni nepise, presto jsem nasel hodne diskuzi, tykajici se teto desky a ruznych pameti a tam jsem se docetl ze pomohlo natvrdo nastavit pameti v biosu plus zvyseni napeti.