Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpeedBooster/after-burn a Intel WLAN karta

jimmyjames (0)|12.9.2007 22:22
Zdravím,

vybírám WiFi router do domácí sítě pro připojení notebooku s Intel PRO/Wireless a/b/g WLAN kartou. Uvažuji o Linksys WRT54GS podporujícím technologii SpeedBooster (neboli after-burn). Linksys uvádí, že tato technologie přináší zvýšení výkonu i při spojení s klientama, kteří nepodporují SpeedBooster. Mám o tom však trochu pochybnosti...

Chtěl bych se proto zeptat, zda tato technologie opravdu přináší nějaké zrychlení při spojení se zmíněnou notebookovou WiFi kartou a zda skutečně tato karta nepodporuje after-burn?

Pokud SpeedBooster pro mne nebude mít žádný význam, tak tu je další otázka, zda koupit WRT54G nebo WRT54GL. Jak jsem se dočetl, tak nějakou ořezanou verzi DD-WRT již lze nahrát i do WRT54G. Jak dalece je však okleštěná? Po routeru potřebuji pouze funkci routeru (NATování), šifrování, filtraci MAC, port-forwarding, DHCP s možností přiřazení konkrétní MAC konkrétní IP, může být QoS a musí být webové rozhranní. Na originálním firmware od Linksys mě dost deptá jejich "zvláštní" názvosloví, které je dělané asi pro neznalé uživatele a jen pro jeden účel (DSL modem, NAT)... Proto bych rád vyzkoušel nějaký jiný firmware. No...popravdě...rád si hraju a zkouším nové možnosti, takže taky proto :-D

Předem děkuji za rychlé odpovědi.
eraser (0)|13.9.2007 18:59
Speedbooster je wifi+ štandard, ktorý zvyšuje rýchlosť pomocou zhusťovania framov (Xpress) a kompresie (Afterburner). Teoreticky dosahuje až 35%-ný nárast pri použití SpeedBooster produktov alebo 20%-ný nárast pri použití non-SpeedBooster produktov, samozrejme sa jedná v oboch prípadoch o Wireless-G zariadenia. Hodnoty sú to pekné, ale ako vieme, tak prax je iná a bez poriadnych testov vo špecifických podmienkach a vzájomnej komunikácii jednotlivých zariadení by som bol veľmi opatrný v tvrdeniach.

Čo sa týka využitia bezdrátovej siete pre šírenie Internetu pre domáce využitie, tak v tomto prípade by som sa kvôli speedovaniu nevzrušoval, pretože logicky má táto technológia vplyv zásadne na priepustnosť WLAN, pričom pokiaľ mám doma napr. 3 MBit/s pripojenie, tak mi na jeho plné využitie stačí i Wireless-B AP.

Samozrejme nutnou podmienkou je výborný signál, pričom Xpress sa dá využiť i na dlhšie vzdialenosti.

Súčasťou SpeedBooster techonológie je fyzická kompresia ako pri súborovej kompresii. Nie je to však vhodné pokiaľ je aplikovaná na prenášané súbory, ktoré sú už komprimované. Napr. JPEG, filmy, hudba. V takomto prípade sa adaptér snaží komprimovať, zlyhá a prepošle súbor po malých kúskoch a to dokonca pri 1/4 z nominálnej rýchlosti. Avšak riešenie je jednoduché, stačí vypnúť Afterburner (vo vlastnostiach ovládačov, obslužný SW musí byť kompletne odstránený) a používať len Xpress mód. Taktiež je dôležité, aby mal router hardwarové šifrovanie, pre domácnosti postačí WPA/PSK+TKIP, WPA2/PSK+AES-CCMP, pre firmy WPA2/802.1x+AES-CCMP.


WRT54G V4 a WRT54GL majú zhodný hardware ako WRT54GS V4.
jimmyjames (0)|13.9.2007 20:27
Děkuji za odpověď a vysvětlení funkce SpeedBoosteru :)

Nevíš, jaké je zvýšení rychlosti v praxi? Jak dokáže SpeedBooster zvýšit rychlost i při komunikaci se zařízeníma nepodporující SpeedBooster? Pokud stejná technologie není implementovaná i na druhé straně, tak zařízení na druhé straně nemůže zhuštěným a komprimovaným paketům rozumět, ne?

Samozřejmě, že kdybych chtěl WiFi router jen pro šíření internetu, tak se o SpeedBooster nebudu zajímat. Potřebuji to hlavně pro sdílení souborů v domácí síti, kde ocením co nejvyšší rychlost.

Jelikož právě tento typ souborů budu asi nejčastěji přenášet, tak bych tedy Afterburner musel mít vypnutý. Má potom vůbec cenu kupovat WiFi router se SpeedBoosterem?

WRT54G V4 a WRT54GS V4 už dnes bohužel těžko seženu... :(
eraser (0)|13.9.2007 23:32
Na otestovanie nemám vhodný HW a podmienky, takže môžem len reprodukovať, avšak nebol som u toho a neviem tým pádom, či sa jedná o dôverné výsledky. Vraj pokiaľ je aktivovaný len Xpress, priepustnosť siete je okolo 3 MB/s, čiže 24 Mbit/s a dosah takejto siete sa zdvojnásobil. V ideálnom prípade plný SpeedBooster vraj dosahuje 34 Mbit/s, čo už by stálo za to, pretože bežné testy G sietí udávajú rýchlosti do 29 Mbit/s (užívatelia však udávajú 20 Mbit/s). Tu podotknem, že reálnu rýchlosť 27 Mbit/s dosahujú 54 Mbit/s zariadenia pracujúce na 5 GHz s OFDM moduláciou a typom WLAN 802.11a. Ono sú to všetko hodnoty merané v ideálnych podmienkach, s maximálnym signálom a ďalej záleží i od použíteho HW, resp. výrobcu. A taktiež je známe, že pripojenie B zariadenia do G siete môže drasticky znížiť priepustnosť G siete o 50 i viac percent. Napr. moja domáca 802.11b sieť, v ktorej figuruje jeden klient a to notebook s B/G kartou dokáže kopírovať dáta rýchlosťou 500-600 kB/s a to mám notebook asi 2 metre od AP, ktoré má 5 dB(i) anténu.

Poviem to jednoznačne, že pokiaľ ide o rýchly prenos dát, tak nie je nad dráty. Ak ťa zaujíma viacej informácií o testovaní wifi a reálnych rýchlostiach, tak si prečítaj pár testov a publikácií, ktoré ti linkujem.

Testovali sme: WiFi zariadenia
When Is 54 Not Equal to 54? A Look at 802.11a, b, and g Throughput

Čo sa týka spolupráce SpeedBooster a non-SpeedBooster zariadení, tak túto informáciu som nikde navyčítal, ani mi nikto nevedel poradiť. Ale osobne to vidím na SW cestu, kedy sa na PC s bežným, či už B alebo G adaptérom nainštaluje nejaký referenčný SW a tým sa zrejme dokážu dorozumieť, avšak v takomto prípade to musí mať vplyv na CPU. Či je to realizované týmto spôsobom a ako to prípadne zaťažuje CPU, to si netrúfam tvrdiť. Je to len logická možnosť, ako by to mohli realizovať. Iné ma nenapadá a oficiálne údaje nemám.