Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fotografie Core i7 a referenční Ibex Peak desky

24.8.2008, Pavel Boček, aktualita
Fotografie Core i7 a referenční Ibex Peak desky
Na letošním Intel Developer Fóru v San Francisku bylo předvedno opět mnoho novinek a to nejen víceméně prázdné řeči o plánech na budoucnost, ale jistě i zajímavější, hmatatelné věci. Mezi nimi byl i vzorek mikroprocesoru architektury Nehalem,...
Na letošním Intel Developer Fóru v San Francisku bylo předvedno opět mnoho novinek a to nejen víceméně prázdné řeči o plánech na budoucnost, ale jistě i zajímavější, hmatatelné věci. Mezi nimi byl i vzorek mikroprocesoru architektury Nehalem, na 3,2 GHz pracující Core i7.



Na Games Convention 2008 pak padlo několik slov o značení i7. Prý nemá vůbec žádný smysl, bylo prostě zvoleno proto, že se dobře vyslovuje. Core zůstává (neboť z této architektury stále čipy vychází) a i7 nahrazuje přídomky 2 Duo či 2 Quad. Jednoduše proto, že ač tyto názvy by mohly zůstat, jedná se prostě o novou generaci, která musí mít i nové jméno (ač vůbec nic neznanená), aby byly obě generace odlišeny. Otázkou jen je, jaké bude sekundárníí označování - zda stále číselně jako dosud či jiné.



Procesory Core i7 budou párovány s čipovou sadou Intel X58. Jak je známo, NVIDIA nedostala licence na výrobu alternativních čipových sad, SLI tedy bude řešeno přídavnými můstky nForce 200. Nyní se spekuluje, ža ač NVIDIA Intelu nedodala potřebné specifikace a neumožnila mu tak SLI na vlastních čipových sadách, Intel je přece jen SLI schopný na X58 zprovoznit. Fyzicky by tedy problém být neměl a je prý jen otázka ovladačů, zda SLI na X58 bude.



Nástupcem X58 bude sada s kódovým označením Ibex Peak. Je to sice ještě dlouhá doba, než přijde na trh, nicméně na IDF 2008 Intel představil prototyp desky s touto sadou, určenou pro procesory Havendale a Lynnfield. Předvedený model bude zřejmě pro čipy Havendale s integrovaným grafickým jádrem, neboť má výstup D-Sub a pravděpodobně i HDMI.



Důležité je, že sada bude mít právě díky integrovanému grafickému jádru a řadiči pamětí v procesoru pouze jeden můstek, desky tak budou levnější a zbude na nich více místa. Vypadá to také, že Intel přidá více PCI Express linek a slot pro Turbo memory moduly.



Jak se tedy zdá, dvoujádra z trhu hned tak nezmizí, jelikož Havendale i Lynnfield budou dvoujádrové modely. Otázka ale je, kolik zákazníků bude v době jejich vydání dvoujádrové procesory ještě kupovat, vždyť nynější Bloomfieldy jsou čtyřjádrové, nová dvoujádra od AMD jsou v nedohlednu a tak se dá pokračovat. To, že s více a více jádry to oba výrobci myslí vážně ukazuje i technologie Simultaneous MultiThreading, kterou budou dvoujádra vybavena. Jedná se o low-endové dvoujádrové procesory, ale díky tomuto se budou alespoň tvářit jako čtyřjádrové.



Nynější překážkou k nástupu čtyřjader je hlavně to, že Intel stále nezvládá dodávat všechny čtyřjádrové modely a i kvůli tomu je jejich cena vyšší. Poptávku po 45nm High-K technologií vyráběných procesorech zvyšují i úsporné modely Atom, kterých je také velký nedostatek. A to i přes jejich zvyšující se výrobu, na druhou stranu totiž nyní přicházejí i dvoujádrové modely. Společnost očekává,že letos prodá až 20 milionů Atomů.



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6)