Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design rozšiřuje řady svých ventilátorů Dynamic X2

5.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Fractal Design rozšiřuje řady svých ventilátorů Dynamic X2
Oblíbený výrobce skříní a s nimi souvisejícího hardwaru Fractal Design si připravil nové všestranné ventilátory Dynamic X2 GP-12 a GP-14. Ty slibují vysoký průtok vzduchu a díky novým ložiskům LLS také dlouhou životnost.
Společnost Fractal Design máme zafixovanou především jako výrobce oblíbené série Define, kterou jiné firmy tak rády napodobují již dlouhá léta. Tato firma v podstatě odstartovala novou éru tzv. tichých skříní, které už nevystavují na odiv co největší ventilátory a naopak se je snaží schovávat. Její nové ventilátory Dynamic X2 GP-12 a GP-14 můžeme nainstalovat právě dovnitř skříní Fractal Design, nebo je použít zcela jinak, neboť samotný výrobce mluví o jejich univerzalitě. Přirovnává je také k řadě ventilátorů Venturi, která má mí také jisté "aerodynamické prvky" pro snížení hluku. Jde třeba o zářezy u kořenů lopatek, jež by měly redukovat turbulentní proudění. My ale můžeme těžko posoudit, zda to má, nebo nemá nějaký dopad, v tom prostě musíme výrobci věřit.





Ložiska typu LLS mají být další výhoda nové série, přičemž ta mají zajistit životnost (MTBF) 100.000 hodin, a to díky magnetu, jenž má snižovat tření. K dispozici také budou dvě verze obou modelů, které se ale budou lišit pouze svou barvou. Jedna je celá černá a druhá má klasické schema produktů Fractal Design, čili rámeček je černý a rotor bílý.





Oba modely ventilátorů Dynamic X2 mají stejný počet lopatek, čili sedm, napájeny jsou třípinovým konektorem, takže nepodporují PWM, a tak můžeme jejich otáčky regulovat pouze snížením napětí. GP-12 má základní 1200 RPM s hluřností 19,4 dBA a průtokem vzduchu 52,3 CFM při statickém tlaku 0,88 mm vodního sloupce. Velký 140mm GP-14 má otáčky 1000 RPM, hlučnost 18,9 dBA, průtok vzduchu 68,4 CFM a statický tlak 0,71 mm vodního sloupce.

Dynamic X2 GP-12 už se chystá na trh s cenou 14 eur a GP-14 už má být také zakrátko k dispozici za 16 eur.

Zdroj: TZ Fractal Design