Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francouzské úřady provedly razii v kancelářích Nvidie, vyšetřují monopol na trhu s AI

3.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Francouzské úřady provedly razii v kancelářích Nvidie, vyšetřují monopol na trhu s AI
Společnost Nvidia má v podstatě monopolní postavení na trhu s grafickými kartami a ještě lepší pozici v oblasti výpočetních GPU pro cloud a umělou inteligenci. Francouzské úřady se tak rozhodly tuto záležitost vyšetřovat.
V roce 2007 bylo uvolněno rozhraní Nvidia Cuda, které umožnilo poměrně pohodlně využívat grafické karty k náročným paralelním výpočtům. Od té doby velmi rychle získávalo na popularitě a dnes je v podstatě synonymem pro takové výpočty, ačkoli tu máme alternativní řešení včetně OpenCL, které běží na všech GPU, tedy i těch od konkurence. Spolu s úspěchy na trhu s herními GPU i zájmem v době kryptoměnové horečky se tak Nvidia stala dominantním hráčem na trhu s grafickými kartami téměř pro jakýkoli účel. V prodejích grafických karet si dnes drží zhruba 84% podíl a zbytek pak připadá na paběrkující AMD a Intel, ačkoli tyto společnosti se také snaží konkurovat. Nepomáhají jim ale ani docela atraktivní ceny nebo větší paměti VRAM. V oblasti cloudových výpočtů a zejména zpracování AI má Nvidia ještě lepší pozici, zde se její podíl odhaduje na 95 %. I zde ale existuje konkurence, např. AMD Instinct MI250 a nové MI300.
 
Nvidia
ilustrační foto, autor: Will Buckner, CC BY 2.0 Deed, přes Flickr (ořez)
 
Francouzskému antimonopolnímu úřadu (Autorité de la Concurrence) se ale tato situace moc nelíbí. Ten oznámil, že provedl razii v kancelářích francouzského zastoupení firmy ze sektoru grafických karet, která je podezřelá z implementace některých protikonkurenčních praktik. Jméno nebylo řečeno, ale podle zákulisních informací mělo jít právě o kanceláře společnosti Nvidia. Úřad zároveň říká, že jde jen o zahájení vyšetřování, které se v žádném případě nemá brát jako obvinění. To může následovat až posléze.
 
Připomeňme ještě, že stejný úřad v loňském a letošním roce vyšetřoval také společnosti Amazon, Google a Microsoft ohledně situace kolem služeb typu IaaS, PaaS i SaaS, jmenovitě šlo především o služby Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform a Microsoft Azure. Zde bylo otázkou především to, zda takoví velcí hráči neohrožují konkurenční menší projekty zejména v oblasti online cloudového hraní, edge computingu nebo vývoje a provozu LLM jako ChatGPT.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.