Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Frog Design / Motorola Offspring Wearables Concept

14.3.2003, Petr Hájek, článek
Frog Design / Motorola Offspring Wearables Concept
Zatímco někteří výrobci PDA se vydali cestou totální integrace (Sony), jiní, jako třeba Motorola, vyrazili směrem opačným. Podívejme se dnes, jak vypadá unikátní koncept "obléknutelné" personální LAN postavené na BT, kde každé ze zařízení má specializovanou funkci a přitom spolu všechna dle potřeby komunikují.


Frog design a Motorola společně představili koncept soupravy "obléknutelných" digitálních pomocníků. V tomto okamžiku jde pouze o prototypy, Motorola už ale připravuje testování v reálném nasazení a s pomocí obyčejných uživatelů. Také plánuje přinést produkt založený na tomto návrhu nejpozději do dvou let na trh.





Celá rodinka pěkně pohromadě, každé ze zařízení obsahuje vestavěný Bluetooth, takže mohou sdílet data jak s ostatními členy rodiny, tak samozřejmě s uživatelem. Jde v podstatě o jakousi "osobní síť".



WDA osobně (Wearable Digital Assistant) - jde o přístroje, které mají jak vlastnosti, tak hardware mobilů. WDA je jakýmsi pomyslným rozcestníkem, centrem, které poskytuje bezdrátové propojení k síti iDEN.

Klávesnici nehledejte, žádná tu není, pro ovládání tu máme schopnost rozeznávat hlas a menu podobná videohrám - šipky a jednoduché logické dotazy. WDA mají velkou paměť pro audio i vizuální data.


Wristable - funkce i technický popis jako WDA, ale nosí se na zápěstí. Displej je černobílý, tělo vyrobeno z plastu. Tam, kde se uživatel přístroje dotýká, jsou pro jistější ovládání pogumovaná místa.





Další Wristable v akci, jak již bylo několikrát zdůrazněno, i tito drobečkové živě komunikují přes BT.



Goggles - do stylového designu sportovních brýlí jsou zaintegrovány tyto součásti - displej v horní části, digitální fotoaparát (kamera), sluchátko i mikrofon. Kvůli nárokům na energii je zde kabel vedoucí, cituji, "k externímu zdroji energie", raději blíže neupřesněno, každopádně, kábl vedoucí za košili příliš stylově nevypadá... Můžete prohlížet obraz v rozlišení až 800 x 600 a přitom zůstat v kontaktu s okolním světem.



Digi-Cam - Digitální mini-kamera, opět s BT podporou. Má klips, takže se dá přicvaknout za cokoliv, na kablíku je uzávěrka. V momentě, kdy se obrázek sejme, je pochopitelně ihned odeslán do WDA nebo Wristable.





Comport - tradiční BT bondovka v kombinaci s mikrofonem, tato část kompletu spolupracuje hlavně s WDA a Wristable.





Na tomto obrázku najdeme několik dalších zařízení, o kterých doposud nebyla řeč:

Radio-button - bezdrátový potvrzovač hovoru, může se nosit spolu s kompletem.

Intelli-pen - psací pero, které má dvě špičky, první inkoustová je určena pro tradiční psací podkladové materiály, druhá je plastová a lze s ní psát po jakémkoliv povrchu. Na peru je LCD displej, jednak kvůli funkcím a tužka si také pamatuje, co jste už napsali. Pokud z nostalgie používáte namísto digitální inkoustovou část (jak úchvatný kontrast století...), pero se chová jako úplně běžné pero a na své bratry WDA a Wristable na chvíli zapomene. Data můžete samozřejmě kdykoliv odeslat do WDA nebo Wristable a odtud pak dále emailem.

Příští týden se tato sestava má objevit na "Wireless Fashion Show" v New Orleansu.