Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FTC chce zjednodušit licenční podmínky pro x86 a donutit Intel ke spolupráci s jinými firmami

11.1.2010, Jan Vítek, aktualita
FTC chce zjednodušit licenční podmínky pro x86 a donutit Intel ke spolupráci s jinými firmami
Federal Trade Commission, čili Federální obchodní komise, s firmou Intel nemá zrovna přátelské vztahy především kvůli údajnému zneužívání monopolního postavení. O tom již padly žaloby a nyní se čeká na výsledek soudní pře. Nyní chce FTC...
Federal Trade Commission, čili Federální obchodní komise, s firmou Intel nemá zrovna přátelské vztahy především kvůli údajnému zneužívání monopolního postavení. O tom již padly žaloby a nyní se čeká na výsledek soudní pře. Nyní chce FTC zařídit, aby se výrazně zjednodušilo licencování čipů x86 a příslušných kompatibilních čipových sad. To by mělo zařídit nárůst konkurence v této oblasti, ovšem to jednak není jisté a potom je nad slunce jasné, že Intel se bude bránit všemi prostředky tomu, aby si dobrovolně nechal "pod okny" vyrůst soutěživé soupeře.



Pokud také soud shledá firmu Intel vinnou z kladených obvinění, hodlá ji FTC také donutit k oživení vzájemných licenčních ujednání s firmami jako NVIDIA, SIS či VIA, aby tyto mohly opět vyrábět čipové sady pro procesory Intel. Momentálně totiž existují čipové sady pro procesory Core i7/i5/i3 pouze od Intelu a ostatní výrobci byli odstřihnuti. Jenomže vzhledem k tomu, že nejnovější procesory v sobě nesou kromě paměťového řadiče už také grafická jádra, pak nezbývá pro další potenciální výrobce čipových sad moc prostoru pro tvořivost

Další záležitostí je zjednodušení licenčních podmínek pro produkty x86, aby na tento trh mohly vedle momentálně působících firem Intel, AMD a VIA vstoupit i jiní, což by mohla být především NVIDIA. Již dnes jsou podmínky díky dohodě mezi AMD a Intelem poněkud volnější, protože AMD může vyrábět své x86 čipy v Globalfoundries, ve kterých má většinu ATIC (Advanced Technology Investment Company) a také v továrnách jiných firem, což činí i VIA s pomocí Fujitsu a TSMC. Nyní ale nemohou velké společnosti bez licence pro výrobu x86 čipů začít s jejich výrobou ani poté, co by eventuelně akvizovaly třeba firmu VIA . FTC by tedy mohla k tomuto eventuelně Intel donutit, pokud tedy vyhraje soudní při o monopolních praktikách.

Jenomže ani pak by se společnosti Intel a AMD nemusely podělit o své nově vyvinuté technologie a instrukční sady, s nimiž by měly díky převaze na trhu pádné slovo a nováčci by začali zaostávat. To tedy pokud by neuzavřely smlouvy o vzájemném poskytování licencí, o čemž FTC nemluví, a bylo by potěšilé se domnívat, že by tak učinily z vlastní vůle. Proto není ani jisté, zda by za takových podmínek měl vůbec někdo nový zájem na trh s x86 vstoupit, zvláště když o firmu AMD a její instrukční sady ve sporu ani nejde.

Situace je tedy složitá a i když se Federální obchodní komisi věc podaří, my se vůbec nemusíme dočkat oživení mezi procesory x86.

Zdroj: X-bit labs