Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Laboratories: Další významný krok ve vývoji palivových článků

27.1.2004, Petr Hájek, článek
Fujitsu Laboratories: Další významný krok ve vývoji palivových článků
Společnost Fujitsu Laboratories vyvinula nový prototyp pasivního palivového článku určeného pro notebooky. Nové materiály umožní používat metanol až ve 30% koncentraci, takže notebooky, PDA, mobilní telefony a další přístroje budou moci pracovat na jedno "nalití" déle. Injekční systém využívá principů gravitace a proudění, což je pro malé přístroje, ve kterých je přítomnost jakýchkoliv mechanických součástek vysoce nežádoucí, dobré znamení.
Tisková zpráva uvádí, že s rostoucí funkčností a výkonem notebooků, PDA i mobilních telefonů zároveň samozřejmě stoupají i nároky těchto digitálních pomocníků na elektrickou energii. A jelikož se dnes běžně používané akumulátory lithium-ionové blíží ke svým kapacitním hranicím, stal se vývoj alternativního zdroje pro napájení pro mnoho firem velmi důležitou prioritou.

Micro Fuel Cells, jinak též MFC (v ČR by se mohlo uchytit něco jako "mikropalivovky"), slibující již nějaký čas nahradit LiIon akumulátory, používají jako zdroj energie alkohol. Pokud se budeme bavit o energetické hustotě na jednotku, pak ze spálení alkoholu lze při stejné váze vyzískat průměrně 5 - 10x více energie nežli z LiIon typu. Největší výhoda MFC pro běžného uživatele spočívá zejména v tom, že jej nikdo nenutí v pravidelných intervalech vyhledávat zásuvku, ale sám si může kdekoliv a kdykoliv sám článek vyměnit nebo doplnit.

Dle tiskové zprávy jsou pasivní systémy velmi vhodné řešení pro MFC zejména proto, že je možno udržet velikost i váhu jednotky v rozumných mezích - pro palivo totiž nejsou potřeba poháněcí mikropumpy, což ale znamená, že si palivová jednotka musí poradit s koncentrovaným roztokem a jeho zpracováním sama.

Doposud MFC používaly jako pevný elektrolytický materiál fluorované polymery u kterých vznikal problém nazvaný methanol crossover. Fluorované elektrolity prostupují metanolové molekuly v roztoku příliš rychle, takže v konečném důsledku proces generace trpí a jeho energetická kapacita klesá.

Zlepšovák Fujitsu spočívá právě v tom, že jejich nový materiál pro elektrodu vytvořený na bázi aromatického uhlovodíku vykazuje mnohem menší propustnost, takže k pronikání metanolu dochází postupně a efekt methanol crossoveru je zredukován na desetinu. Díky novým materiálům lze používat metanol i v 30% koncentraci, což bylo pro články s elektrodami postavenými na starší technolgii příliš.

Nás, běžné uživatele, samozřejmě zajímá, jak to bude s výdrží v reálném nasazení, takže zde je příklad - prototyp MFC tloušťky 15 mm s 300 ml 30% metanolu dokázal pohánět běžný notebook 8 - 10 h.