Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu napájí a vytápí datové centrum v Sunnyvale palivovými články

20.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Fujitsu napájí a vytápí datové centrum v Sunnyvale palivovými články
Japonská společnost Fujitsu vybavila své datové centrum v Sunnyvale v americkém státě Kalifornie palivovými články společnosti UTC. Boxy o velikosti běžného boxu pro záložní napájení jsou umístěny na parkovišti a použity zároveň k výrobě...
Japonská společnost Fujitsu vybavila své datové centrum v Sunnyvale v americkém státě Kalifornie palivovými články společnosti UTC. Boxy o velikosti běžného boxu pro záložní napájení jsou umístěny na parkovišti a použity zároveň k výrobě elektřiny a k vytápění. V tomto případě se jedná o vysokoteplotní metanové články. Metan se zde za nepřítomnosti kyslíku zahřívá, čímž se rozkládá na vodík a oxid uhelnatý. Následně vše proběhne přes iontoměničovou membránu, čímž se získá elektrický proud a odpad (voda, oxid uhličitý). Elektřinou se napájí vybavení datového centra a ohřátou vodou se vytápí. Kvůli vysoké teplotě vody ale nelze využít všechno teplo, proto je efektivita článku „pouze“ 50 % (v budoucnu se má zvýšit až na 85 %). Díky tomu je dle viceprezidenta prodeje v UTC, Homera Purcella, na stejné množství energie vypuštěno do ovzduší o 35 % méně CO2 než v případě elektráren (úspora až 500 tun ročně). Kromě toho se ušetří až 3000 m3 vody.



Ve velkém jsou ale články použitelné pouze u systémů 24-7, což jsou mimo jiné právě datová centra. Fujitsu zakoupilo již 280. box s palivovými články, který UTC nainstalovalo. Od Pacific Gas & Electric společnost dostala příspěvek 500 000 amerických dolarů, díky čemuž jsou náklady na zařízení v podobě 2,5 USD na 1 watt. Články se tak Fujitsu zaplatí asi za 3,5 roku, přičemž použitelnost je asi 15 let. Společnost takto investuje jako mnoho dalších japonských výrobců (změnit konzervativní postoje dříve donutilo Japonsko znečištění). Společnost chce emise CO2 do roku 2010 vrátit na úroveň z roku 1990. Minulý rok se například povedlo vrátit znečištění továrnami Fujitsu na 41 % úrovně roku 2003. Společnost se také snaží zavést ekologické materiály i do svých produktů. V roce 2005 tak byl v Japonsku uveden laptop s biologicky odbouratelnou skříní z plastu vyrobeného z kukuřičného škrobu.

Kvůli tomu, že články fungují na zemní plyn, nejsou dlouhodobě použitelné, neboť plyn nakonec postupně vyčerpáme. V použití palivových článků nevidím alternativu, neboť pěstování plodin pro výrobu alkoholu není vůbec ekologické ani možné a čistý vodík je také pouze přenašeč energie (ve své podstatě „baterie“), neboť se musí vyrobit z elektřiny vyrobené v klasických elektrárnách. V úvahu připadá pouze vyrábět vodík v době přebytku (přes noc), i tak je ale hromadné použití vodíku například jako paliva v automobilech zhola nemožné.

Zdroj: Cnet