Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu poskytlo detaily o svém osmijádrovém procesoru se spotřebou 35 W

18.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Fujitsu poskytlo detaily o svém osmijádrovém procesoru se spotřebou 35 W
Společnost Fujitsu se rozpovídala o svém novém osmijádrovém procesoru Venus, jenž má spotřebovat pouze 35 W. Ten má také dle výrobce výkonnostně překonat i intelovské Itanium, ale společnost si není jistá v důležité otázce dostupnosti a...
Společnost Fujitsu se rozpovídala o svém novém osmijádrovém procesoru Venus, jenž má spotřebovat pouze 35 W. Ten má také dle výrobce výkonnostně překonat i intelovské Itanium, ale společnost si není jistá v důležité otázce dostupnosti a také spolupracujících systémů.



Osmijádrový SPARC64 VIIIfx (Venus) má dle Fujitsu dosáhnout vrcholného výkonu 128 GFLOPS, což je asi 2,5krát více než nejlepší dvoujádrové Itanium od Intelu, a to pouze za třetinové spotřeby.



Ovšem měli bychom také vědět, co tu porovnáváme. Zmíněné Itanium je vyráběné 90nm procesem a dvě jádra také nejsou zrovna výhodou. V kontrastu s tím je Venus produkován pokročilým 45nm procesem. Navíc Intel plánuje také přijít s již čtyřjádrovými Itanii, a ta již budou vyráběna také na 45nm, takže situace se ještě patřičně vytříbí. A potom Venus i Itania mohou klidně přijít ve stejné době.

Fujitsu také vůbec nijak neupřesňuje, kdy se mají nové procesory objevit na trhu a mluví pouze o příštích letech. A až přijdou, měly by se objevit v superpočítačích a velkých firemních serverech. Kromě toho by si mohly najít cestu i do serverů Sun, ale ta byla nedávno koupena firmou Oracle, takže toto je velmi nejisté.

Zdroj: X-bit labs