Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GamePad pro SONY Clié

4.10.2002, Zdeněk Michálek, článek
GamePad pro SONY Clié
Případů, kdy se Clié používají častěji jako herní konzoly než jako organizéry díky jejich slušným grafickým možnostem přibývá. SONY pro tyto případy nabízí GamePad s "lidovým" označením PEGA-GC10, který by měl jednak ušetřit nezvykle namáhaná tlačítka a jednak zjednodušit obsluhu her.
Současně s uvedením externí klávesnice pro Clié SONY představilo herní ovládač - PEGA-GC10. Dá se připojit ke spodnímu rozšiřujícímu konektoru Clié sérií T, NR, NX, SL a SJ.

Gamepad je navržen podle ovládače pro Playstation. Napravo (obrázek je převrácen - Clié se připojuje ke spodní straně gamepadu) je čtyřtlačítkový kříž proovládání směru pohybu, nalevo tlačítka A a B (většinou jako "fire") umístěné - podobně jako u Gameboye - na úhlopříčce. Ve střední části ovládače jsou tlačítka označené jako "Home", "Menu", "X" a "Y". "Home" obvykle slouží k návratu do Launcheru PalmOS, Menu zobrazí aktuální nabídku, X a Y mohou emulovat Jog.

.

Kromě ovládacích tlačítek je na horní straně ještě přepínač, který zakáže funkčnost všech tlačítek (stisk tlačítka "probudí" Clié, což při transportu není nejvhodnější).

Gamepad se dodává s drivery na CD, hrou Columns od Segy a několika shareware demo - Zap! 2000/2016 (Astraware), Tetris Classic (Pocket Express), DaDa Formula Racing (Dazz) a Atom Smash (Red Mercury).

Podrobnosti najdete v recenzi na PalmInfoCenter - redaktor hodnotí gamepad kladně, vyzdvihává slušně napsané drivery, dobré mechanické provedení a jednoduché připojení / odpojení ke Clié.

Mezi zápory jsou uvedeny velká spotřeba (s Clié T615C "spadly" baterie z 75% na 35% během cca 40 minut hry Columns), nemožnost nastavit ovládač pro každou konkrétní hru a nemožnost definovat uživatelsky funkce tlačítek HOME, menu, X a Y.

Cena ovládače je stanovena na 40USD (cca 1300 Kč) - to není zrovna málo, za podobnou cenu ve výprodejích dostanete kompletního Gameboye. A to i s přihlédnutím ke "hře zdarma" (Columns), jejíž cena je běžně kolem 15USD.