Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce FX 5900 Ultra - nVidia zpátky ve hře

19.5.2003, Zdeněk Kabát, článek
GeForce FX 5900 Ultra - nVidia zpátky ve hře
Minulý týden vypustila nVidia grafický čip NV35, nebo-li GeForce FX 5900 Ultra a dokázala, že se zvládne z jakéhokoliv neúspěchu brzy otřepat. Tento GPU přináší s ohledem k GeForce FX 5800 Ultra několik podstatných úprav a je vidět, že se společnost zaměřila hlavně na efektivitu a nikoliv jen na hrubou sílu. O rodině FX se dá nyní říci "Pozdě, ale přece."
Kapitoly článku:

Srovnání specifikací hi-endových GPU




Tab. 1 - Nejvýkonnější grafické čipy současnosti
* - viz komentáře níže

Většinu zde udávaných specifikací jsme již okomentovali, zde je stručně zbytek a ujasnění počtu pipeline a renderovacího výkonu. Pro lepší výtěžnost byla snížena frekvence o 50MHz, přesto FX 5900 Ultra překonává kmitočtem Radeon 9800 Pro (jiná věc je výkon). Fillrate při FSAA a transformace trojúhelníků jsou neoficiální čísla, ale pro představu o výkonu stačí.

Trochu zavádějící je situace ohledně renderovacích pipeline, které ovlivňují fillrate grafického čipu (každá pipeline zpracovává paralelně jeden pixel). Pipeline nejsou v GeForce FX 5800 ani 5900 nijak fyzicky odděleny a v různých situacích se chovají jinak. Podle nVidie emulují tyto VPU "ve většině případů" osm renderovacích pipeline, až na operace se Z-bufferem a stencil bufferem, kdy se čip chová jako kdyby měl 4 pipeline s 2 TMUs. Ve skutečnosti ale téměř všechny dnešní hry používají stencil a Z-buffer čili konfigurace 4x2 je přesnější. Od toho se odvíjí i fillrate, který je při single-texturingu 1,8 Gpixel/s, zatímco při multi-texturingu 3,6 Gtexel/s.


Fyzický vzhled GeForce FX 5900 Ultra



Nejdůležitější změna, co se fyzických vlastností karty týká, je výměna chladícího systému FlowFX za obyčejnější, ačkoliv stále poměrně masivní řešení (viz obrázek níže). Chladič pracuje ve třech módech - velice tichý je při práci ve Windows (2D), otáčky zrychluje při přechodu do 3D a navíc monitoruje teplotu, takže při intenzivním využití přejde k nejvyšší rychlosti, při které je ovšem stále tišší než FlowFX.


Obr. 4 - Pohled na referenční grafiku FX 5900 Ultra

Přestože je chlazení trochu uskromněno, zabere GeForce FX 5900 stále druhý PCI slot, který by byl ovšem stejně ve většině případů nevyužíván. Navíc ne každý výrobce musí k referenčnímu designu přistoupit, např. MSI s vlastním chlazením zabere pouze jednu záslepku.


Obr. 5 - Detail chlazení grafického čipu

Paměti jsou na grafické kartě uspořádány podobně jako u Parhelie do jakéhosi půlkruhu, aby byla vzdálenost k čipu stejná. Jsou použity čipy TinyBGA s latencí 2,2ns (909MHz DDR) a čipů je 16, což značí celých 256MB RAM. Velmi výrazný je napájecí systém, který zabírá velkou část PCB a karta tak narůstá na úctyhodných 21cm. Kvůli napájení je přítomen také molexový konektor a je požadován minimálně 300W zdroj, lépe 350W. Bez přídavného napájení klesnou frekvence karty na 250MHz/500MHz.


Obr. 6 - Detail napájecího systému

Díky řadičům od Silicon Image a Philips je karta vybavena výstupy D-Sub, DVI a TV-Out.


Ovladače Detonator FX



K nové grafické kartě byly vypuštěny také nové ovladače, Detonator FX verze 44.03. Ty nabízí tři přednastavené úrovně optimalizace obrazu - Quality, Performance a High Performance. Tyto úrovně mění nastavení antialiasingu a anizotropního filtrování - Quality používá Aniso na celý obraz, zbylé dva módy na vybrané části, případně na některé textury. GeForce FX 5900 Ultra zvládá samozřejmě 8x FSAA, který je kombinací Multisamplingu a Supersamplingu (OGSS+OGMS).




Obr. 7-10 - Screenshoty z ovladačů Detonator FX
klikněte pro zvětšení

V ovladačích lze také nastavit frekvence pro jednotlivé módy operace. 2D je defaultně nastavené na 300MHz/850MHz a 3D na 450MHz/850MHz. Díky ovladačům Detonator FX lze grafickou kartu přetaktovat a monitorovat teplotu. Výše je několik screenshotů z nastavení.

Poslední zmínka k ovladačům je ovšem také jejich lehká nedůvěryhodnost. Již asi čtyři dny po recenzování GeForce FX 5900 Ultra se objevily domněnky, že nVidia v nových ovladačích podvádí a snaží se dosáhnout vyššího skóre v benchmarcích na úkor kvality obrazu. Jestli to tak je, účinek by byl slušný, protože k prvním recenzím byly dodány tyto ovladače a mnoho jejich čtenářů se jistě nebude dále nějakým cheatováním zabývat. Ovšem jedná se o neoficiální informaci.

Pozn.: Na poslední straně naleznete poznámky ke kvalitě obrazu, výsledky testů proti Radeonu 9800 Pro a závěr.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.