Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 580 na seznamu karet v nových ovladačích

29.10.2010, Jan Malý, aktualita
GeForce GTX 580 na seznamu karet v nových ovladačích
Zdá se, že novým kartám od AMD se chystá tvrdá konkurence - GeForce GTX 580. O této kartě se začalo mluvit minulý týden v souvislosti s připravovaným vydáním highendové řady grafických akcelerátorů HD 6900. Všechno to byly ovšem pouze spekulace,...
Zdá se, že novým kartám od AMD se chystá tvrdá konkurence - GeForce GTX 580. O této kartě se začalo mluvit minulý týden v souvislosti s připravovaným vydáním highendové řady grafických akcelerátorů HD 6900. Všechno to byly ovšem pouze spekulace, až do včerejška, kdy se na internetu objevily dva důkazy, které potvrzují, že Nvidia na GeForce GTX 580 skutečně pracuje.

Jako první unikly na internet fotografie připravované grafické karty. Jak můžete vidět na obrázku níže, nová Fermi ponese dvouslotový chladič s jedním ventilátorem. Bude mít černé PCB a nabídne dvojici DVI konektorů a jeden HDMI výstup. Na první pohled se tedy od současné nejvýkonnější Fermi, GTX 480, moc neliší.



Zatímco pravost fotografií lze lehce zpochybnit, druhý důkaz se zdá nevyvratitelný. Nvidia totiž včera vydala nové ovladače ve verzi 261.00 určené pro vývojáře, které kromě dalších dosud nevydaných karet jako GeForce GTS 455 a low-endové GeForce 405 přinášejí podporu GTX 580.



Co ovšem stále zůstává záhadou, jsou specifikace nové GeForce GTX 580. Spekuluje se o 512 a více Cuda procesorech, 384bitové nebo 512bitové paměťové sběrnici a až o 2GB grafické paměti typu GDDR5. Nvidia si bude chtít udržet pozici výrobce nejrychlejší single-GPU karty za každou cenu, proto můžeme čekat, že karta bude brutálně výkonná. Jaká ale bude cena za výkon? GeForce GTX 580 bude pravděpodobně „nejžhavější“ kartou této zimy.

Zdroj: TCM_1, TCM_2
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.