Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3060 končí, Nvidia prý přijímá poslední kolo objednávek

7.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
GeForce RTX 3060 končí, Nvidia prý přijímá poslední kolo objednávek
Počátkem příštího roku se snad objeví spotřebitelské karty GeForce RTX 5000, a tak není divu, že jim postupem času vyklízí pozice starší modely. Blízký konec by měl postihnout populární GeForce RTX 3060.
Vývoj jde kupředu a starší verze produktů postupně uvolňují místo těm novějším. Nyní dochází na rušení grafických karet GeForce RTX 3000, jejichž místo převezmou brzy již výběhové modely RTX 4000. Pravděpodobně počátkem příštího roku by se totiž měly představit nové grafické karty GeForce RTX 5000 architektury Blackwell, které tímto nahradí starší modely Ada Lovelace. A ty jako starší modely vytlačí ty ještě starší. Nyní se proslýchá, že brzký konec čeká populární mainstreamovou grafickou kartu GeForce RTX 3060. Zákulisní informace totiž mluví o tom, že Nvidia provede poslední kolo objednávek čipů pro tyto grafické karty, ty budou dodány v průběhu následujících měsíců a pak už další nebudou.
 
Výrobci grafických karet tak budou moci vyrobit poslední série nových grafických karet GeForce RTX 3060 a poté už bude trh žít jen ze skladových zásob, které dříve nebo později dojdou. Karty byly populární např. proto, že do své cenové hladiny přinesly na svou dobu poměrně velkorysou 12GB paměť VRAM na 192bitové sběrnici. Ze začátku byly ale velmi těžko k sehnání, neboť jejich uvedení spadlo do doby kryptoměnové mánie, jež vyhnala jejich ceny na trhu i na trojnásobek.
 
Postupem času se objevily i slabší verze s 8GB pamětí a 128bitovou sběrnicí. Zajímavostí nicméně bylo, že toto menší množství paměti (8 GB) měly celou dobu výkonnější modely RTX 3060 Ti, nicméně tam běžely na 256bitové sběrnici. Stejně tak má 8 GB VRAM i nástupce, GeForce RTX 4060
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.