Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Už dobře víme, že by se počátkem roku měly představit vylepšené verze grafických karet GeForce RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super a RTX 4080 Super. Nyní unikají i data jejich uvedení a zahájení prodeje.
GuFuXu (31) | 18.12.202313:16
To je od nVidie všechno super, že vydá Super, ale nechápu, k čemu to je dobré, když není ani schopná produkovat dostatek RTX 4090. Zdražení RTX 4090 v ČR za poslední 3 měsíce je vyšší jak 19%. Nedošlo k žádnému významnému kurzovnímu výkyvu mezi USD­/EUR­/CZK, ani není nová vlna kryptohorečky, ani nepředpokládám, že se rodiče pustili do vánočního hromadného nákupu hi­-endu pro děcka pod stromeček. Růst cen je jen díky jejich nedostatku, tedy poptávka dramaticky převyšuje nabídku. Jestli dám za kartu 42.000,­- CZK a nebo za tu samou 50.000,­- CZK je už solidní rozdíl, nehledě na to, že i těch 42.000,­- CZK je pěkná pálka. Historicky byla vždy cena nejvyšší u technologických novinek a s postupem času, vyladěním výroby a nárůstem produkce cena klesala. Toto nicméně v dnešní prazvláštní době neplatí.
Nemyslím si, že za vysokou cenou stojí pouze embargo uvalené na čínský trh, či soustředění nVidie na produkci čipů v oblasti AI, ale i úmyslný záměr nVidie v udržování napjatého trhu v malém konkurenčním prostředí. Kdyby totiž nebyla dostatečná výrobní kapacita pro čipy, tak nebudou přicházet s novými modely.
Kapitalismus mám rád, ale tu jeho variantu s alespoň s nějakým náznakem lidské tváře a základy morálky. Kapitalismus v jeho spekulativní a agresivní variantě v kombinaci s monopolizací mi je vyloženě odporný.
Každopádně uvidíme, co udělají ceny v prvním kvartálu 2024. Předpokládám, že od ledna až po konec února by měly ceny karet konečně významně klesat, ale co já vím. Čert, aby se v tom dnes vyznal.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4985) | 18.12.202313:45
"úmyslný záměr nVidie v udržování napjatého trhu v malém konkurenčním prostředí­"

Proč by ale předtím byla cena nižší? To by byla ta cena vysoká pořád, to ale není. Nedostatek je primárně kvůli tomu, že ty čipy jdou do AI karet, kde se totéž dá prodat za mnohem vyšší cenu. Uvědomte si, že RTX 4070 Super a 4080 Super jsou jiné čipy, tedy uvedení novinek nijak zvlášť nesouvisí se situací s RTX 4090. AD103 a AD102 jsou různé čipy a pokud vyrábíte určitý počet AD102, tak je raději prodáte v dražší výpočetní kartě než v RTX 4090. Že na AD103, tedy jiném čipu, začnete stavět nový model, s tím přece jinak zvlášť nesouvisí a dostupnost herních karet s AD102 to nemá moc jak ovlivnit.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.