Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX má nové logo, zdůrazňuje schopnosti akcelerace AI

4.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
GeForce RTX má nové logo, zdůrazňuje schopnosti akcelerace AI
Nvidia změnila logo pro své grafické karty GeForce RTX. Nyní totiž zdůrazňuje schopnost těchto grafických karet akcelerovat náročné algoritmy pokročilé umělé inteligence. Ta dnes najde využití i ve hrách.
Společnost Nvidia obrovským způsobem těží ze svých akcelerátorů algoritmů umělé inteligence. Firmě to přináší obrovské příjmy a zisky. Technologie AI ale najdou své využití i na spotřebitelských kartách, hráči mohou využít funkce jako DLSS, DLSS Frame Generation, DLSS Ray Reconstruction, ChatRTX, ACE a další. Na trhu je nyní už přes 600 RTX her, které podporují některé z těchto technologií. Nvidia také v minulosti několikrát upozornila na to, že "nejlepším NPU" je GPU. Zatímco NPU v procesorech mají výkon v desítkách AI TOPS, její grafické karty jsou na tom řádově lépe. Na druhou stranu to NPU zvládají efektivněji.
 
To se nyní projevilo i tím, že logo pro karty GeForce RTX nyní obsahuje nápis "Powering Advanced AI", kterým chce Nvidia naznačit, že tyto karty slouží k akceleraci pokročilých algoritmů umělé inteligence. V případě karet GeForce RTX je to především inference těchto algoritmů, tedy běh již natrénovaných algoritmů, nikoli jejich trénování. Dá se předpokládat, že počet algoritmů využívajících strojového učení a podobných technologií bude v budoucnu dále narůstat. Ty ale v běžných PC nemusí najít využití jen ve hrách, některé aplikace už využívají AI algoritmy pro pracovní úlohy (např. v oblasti tvorby obsahu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.