Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce TITAN Z má dorazit ve čtvrtek

2.5.2014, Jan Vítek, aktualita
GeForce TITAN Z má dorazit ve čtvrtek
Společnost NVIDIA chystala vypuštění karty TITAN Z již na tento týden, ovšem z toho nakonec sešlo, a to se řada prodejců a možná i výrobců evidentně dozvěděla na poslední chvíli. Nyní bylo stanoveno nové datum, a to na příští čtvrtek.
Podle nejnovějších informací by tak NVIDIA GeForce TITAN Z se dvěma grafickými procesory a cenou 3000 USD měla dorazit 8. května, čili příští týden ve čtvrtek. Původní datum vypuštění na trh přitom bylo 29. dubna, což potvrdila řada prodejců hardwaru a některé firmy jako Asus své TITAN Z sice představily, ovšem pouze formálně a bez reálné dostupnosti.





Příchod karty by se tedy měl pozdržet jen o devět dní a je velkou otázkou, jaký důvod za tím opravdu stojí. V úterý jsme se alespoň dozvěděli to, že karta opravdu nabídne dvě plnohodnotná jádra GK110, každé s 2880 CUDA jádry, 240 TMU a 48 ROP a celkem 12 GB paměti GDDR5 se 2x 384bitovým rozhraním. Do té doby ale nebylo vůbec známo, jaké takty GPU budou nastaveny, což odhalila třeba právě tisková zpráva od Asusu. Dle ní bude výchozím taktem 705 MHz s GPU Boost až 876 MHz, což je velmi značné rozpětí. Navíc GTX TITAN Black má takty 889 až 980 MHz, takže je jasné, že s takovými takty nám TITAN Z dvojnásobný výkon modelu TITAN Black rozhodně nenabídne. Paměti však aspoň budou pracovat na 7 GHz.

Pro napájení poslouží také dva osmipinové porty PCIe, přičemž maximální udávaná spotřeba je 375 W. Jednočipové karty TITAN a také GTX 780 Ti mají přitom udávanou maximální spotřebu 250 W a i dle toho je jasné, že TITAN Z nemůže nabídnout výkon dvou plnohodnotných TITANů.

Společnost AMD na to přitom šla jinak. Její nejlepší jednočipové Radeony mají TDP také 250 W, přičemž dvoučipový Radeon HD 295X2 má TDP přesně dvojnásobné, čili 500 W. S uchlazením takového objemu ztrátového tepla mu pak pomůže integrované vodní chlazení, zatímco TITAN Z se spoléhá na vzduchový chladič s pouhým jedním ventilátorem, a to je pro něj evidentně limitující.

Zdroj: techPowerUp
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.