Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Generativní AI Google Bard přichází do ČR, zvládá už 40 jazyků

14.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Generativní AI Google Bard přichází do ČR, zvládá už 40 jazyků
Na poli generativních AI máme nového hráče. Jmenuje se Google Bard a ačkoli ten už byl nějakou dostupný v mnoha zemích na světě, Evropě se do značné míry vyhýbal. Nyní přichází i sem včetně ČR.
Generativní AI si spojujeme zejména se systémem ChatGPT, ten má ale mnoho konkurenčních řešení. Mnoho chatbotů je ale založeno na stejném modelu GPT (to platí i pro Bing AI), některé ale využívají vlastních modelů. To je i případ řešení od Googlu. Jeho Bard byl představen v únoru a hned ze začátku si udělal ostudu faktickou chybou ve své vlastní reklamě. Už dobře víme, že tyto systémy generativní AI jsou k práci s fakty občas docela obtížně použitelné a lépe fungují pro obecnější témata, návrhy, vytváření kostry a podobně. V květnu bylo ohlášeno, že je Bard dostupný už ve 180 zemích a teritoriích, evropské země z toho ale byly zatím většinou vyjmuty. Teprve nyní se Google Bard dostává do celé Evropy včetně České republiky a Brazílie.
 
Google Bard
 
Funguje tak už ve 230 zemích a teritoriích a celkem ve 40 různých jazycích na adrese bard.google.com. Seznam jazyků i zemí najdete na stránkách projektu. Zajímavou funkcí je možnost si zvukově přehrát odpověď, což třeba hezky fungovalo ve španělštině, která zní dost přirozeně. Čeština je podstatně strojovější a občas je problematické (ne)skloňování čísel nebo nerozpoznání konce věty s číslem na konci (pokud věta končí číslem a druhá začíná podstatným jménem, může to pochopit jako řadovou číslovku a obě věty spojí do nesmyslného textu dohromady). Fyzikální jednotky někdy přečte jako písmena.
 
Dělá podobné faktické chyby jako ChatGPT, protože funguje podobně. Ačkoli Bard je od Googlu, není to vyhledávač (resp. to není generativní AI naroubovaná na vyhledávač jako u Bing AI), ale jen generativní AI. Její model PaLM 2 byl natrénován na konci roku 2022 a pro generování faktických textů tak není tím nejlepším nástrojem. Měl by nicméně nabízet např. lepší optimalizaci pro generování zdrojových kódů i jejich export. Kód pro plovoucí průměr v Pythonu mi to vyhodilo korektně, bylo to ale pochopitelně potřeba správně specificky zadat (jinak to házelo obecný aritmetický průměr). Bard má nabízet možnost nastavit styl odpovědí (jednoduché, dlouhé, krátké, profesionální a neformální), konverzace si lze ukládat a pojmenovávat. V angličtině umí pracovat i s obrázky.
 
Pokud jde o sdílení dat s Googlem, ve výchozím nastavení se konverzace ukládají po dobu 18 měsíců (uživatelsky lze nastavit 3-36 měsíců). Současně ukládá informace o poloze a IP adresu. Lidé z Googlu mohou tyto konverzace v rámci ladění systému procházet, takže Google důrazně varuje, aby sem lidé nedávali soukromá data. Je však možné využívat Barda i bez ukládání konverzací, také je možné konverzace mazat. Pokud už byla nějaká konverzace prohlédnuta člověkem, toto nelze učinit, neboť je separována a není svázána s konkrétním účtem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.