Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.9.2023, Milan Šurkala, článek
Generativní AI je zejména s příchodem ChatGPT obrovským tématem posledních měsíců. Pojďme se podívat na to, co to vlastně je, k čemu je to určeno, co od toho čekat můžeme i nemůžeme, komu to pomůže a komu to asi uškodí.
Jirka-77 (1144) | 19.9.202323:21
Chat GPT moc často píše větu: Je důležité si uvědomit...
až mě s tím štve a teď jsem na tu větu narazil tady v článku, tak mě to rozesmálo. Asi náhoda, ale možná už chytáme zvyky AI :­)

Pokud jde o AGI, snad ji lidi brzo zvládnou vyrobit.
Myslím že vědomí tam není potřeba a tak vyrobit půjde, jen se bojím aby to pro lidi nebylo až moc složitý a abysme se toho brzo dočkali.
Odpovědět0  0
Zubik1000CZ (323) | 21.9.20230:07
otázka je, jestli AGI vůbec chceme :D

Přeci jen, kde bereme tu důvěru v to, že si neuvědomí, že by bez nás bylo lépe a nerozhodla se nás vyhladit :D
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 21.9.202312:48
AGI chci na to aby měla znalosti lidstva a mohl bych se jí na mnoho věcí zeptat. AI nezná význam slov, je to pro ní jako cizí jazyk, ve kterém ale umí jakousi statistiku a tím tvoří věty i když neví co ty slova znamenaj. My si hodně věcí geometricky představujeme abysme to chápali a mohli se rozhodovat, třeba fyzikálně to odhadnout. Opět příklad se solárním panelem. AI na rozdíl od dítěte nechápe jak otočit solární panel vůči slunci aby zachytil co nejvíc světla, proto musí psát blbosti když s ní budu něco řešit. AGI by mohla umět propojovat znalosti do sebe a pochopit tak např tu fyziku, ale vidím to jako hodně těžký.
AGI si pořád představuju podobně jako AI jen jako matematickou pomůcku. Např vědomí není funkcí neuronové sítě. To už vědci lékaři na lidech zjistili.
Komu by bez nás bylo lépe?
Jestli někdo bude řešit kdo jak se má dobře, tak nemůže vyhubit lidi, kteří na rozdíl od plazů mají emoce.
Jako můžem se bavit o tom co je to AGI. To je těžší otázka než AI, ale už u AI někteří věří že může mít vědomí, jako teď na osel.cz. To já už dávno považuju za úplnou blbost a vím že AI ani neví o čem mě píše a beru to opravdu jen za matematickou pomůcku. Hezky se tím učíme jak funguje mozek, teda jak fungují jeho základní principy, že neurony jsou jakési kalkulačky pro statistiku. Mozek ale má i tu AGI, emoce a nevím co ještě takže umí co AI neumí.
Tak emoce od AGI nepožaduju, ale kdyby šlo nějak propojit věci jako geometrická představivost, teda 3D modelování s významy slov a pár dalších věcí, tak by to bylo super. Tam by se asi věty nemohli tvořit takhle jednoduše statistickým zpracováním textů, ale podle významu jako ­"kolo se točí­". Vidím objekt, je to kolo, vidím pohyb, je to rotace, napíšu zprávu, umím texty, tak místo ­"kolo rotace­" napíšu ­"kolo se točí­".
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1648) | 18.9.202315:18
Bing Chat běžně používám. Nejde o to, že mi převypráví výsledek vyhledávání Bingem, ale že mu mohu klást dotazy lidskou řečí. Navíc je mnohojazyčný a pokud nejsem s výsledkem spokojen, mohu dotaz upřesňovat. Hledal jsem například recenze na jeden obskurní multimetr a našel mi jednu pěknou čínskou, pak stačilo si dát tu stránku přeložit.
Odpovědět2  0
ToKrCZ (25) | 18.9.202314:16
Ke konkurenci by bylo fajn alespoň zmínit Poe.com, umožňuje z jednoho místa vyzkoušet poměrně dost Chatbotů, aktuální seznam zdarma pro všechny k nahlédnutí zde:

https:­/­/i.imgur.com­/IptizbG.png

Jedině ChatGPT v 32k a 16k variantě nejde užívat zdarma, zbytek většinou bez omezení nebo s limity na 24h.

Je škoda, že nepadlo ani slovo o Claudovi, jde o jedinou AI, která je od základů trénovaná s ­"alignment­" předpoklady ­(nazývají to zajímavě ­"constitutional AI­", nemělo by být možné ji zneužít­/přiohnout k nekalým účelům­). Možno vyzkoušet spolehlivě jen přes Poe.com, jinak na pozvánky zatím.

Zaujalo mě, že v okolí dost lidí využívá Chatboty na prostý pokec, beru to jako moderní alternativu deníčku nebo anonymního vyřvání se na nějakém anonymním chatu jako na přelomu milénia. Na to je zase asi nejlepší Pi od Inflection AI, je trénovaná na držení konverzace, empatii a pomáhání ­(komplet zdarma­):

https:­/­/pi.ai­/talk

Tolik mých 50c, vím že je toho mnoho co by se ještě dalo přidat, ale tohle mi v článku vysloveně chybělo. Snad někoho alespoň zaujme :)
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.