Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabit přichází

14.2.2002, Pavel Knotek, článek
Gigabit přichází
V oblasti síťových technologií pro kanceláře a domácnost (SOHO) se schyluje k dalšímu technologickému skoku – k nástupu gigabitových technologií. Otázkou je, kdy a zda vůbec do pomyslného datového rychlíku naskočit? Komu se vlastně vyplatí do gigabitu investovat již dnes? Jaký vývoj lze v této oblasti očekávat? Na tyto a mnohé další otázky se pokusíme odpovědět v našem článku.
Kapitoly článku:
  1. Gigabit přichází
  2. Co chce gigabit od nás ?
Co chce gigabit od nás ?

Nemá smysl nic zastírat, v prvé řadě jde o peníze. Síťová karta cca 4 tisíce (ale i 25), HUB/Switch 8 tisíc a víc, metr nestíněného TP kabelu pořídíte přibližně od 10 korun (stíněného dvakrát tak draho) a k tomu všemu 22% DPH (oproti 100 Mb je to 3 - 4 násobek).

Kabeláž, konektory, zásuvky atd. jsou sice stejné jako v případě 100 Mb, ale s tím rozdílem, že musí odpovídat alespoň kategorii 5 podle ANSI/TIA/EIA. Popsat a nadefinovat kvalitu síťové kabeláže se snaží tolik organizací (ANSI, EIA, TIA, CSA, ISO, DIN a další), že se v tom už skoro nikdo nevyzná. Patrně nejvyšší váhu má "konsorcium" ANSI/TIA/EIA, kterého se budu v tomto textu i nadále držet.

Dobrá zpráva je, že kategorie 5 je ve strukturované kabeláži nepsaným pravidlem někdy od roku 95, špatná zpráva je ta, že před nasazením gigabitové technologie bude třeba stávající rozvody minimálně znovu proměřit.


Tab. 2 - Rozdělení TP kabeláže do kategorií podle ANSI/TIA/EIA

Základní pravidlo je, že kabel z 5. kategorie musí být schopen přenést bez zkreslení nejméně 100 MHz (u cat. 5e až 400 MHz).

Všechny části přenosové trasy (horizontální vedení, konektory a propojovací (patch) kabely) musí víc než kdy jindy splňovat požadavek předepsané impedance (100 ohm UTP, 150 ohm STP). Z toho vyplývá požadavek používat komponenty od jednoho výrobce, impedance lze totiž rozdělit mezi jednotlivé části přenosové trasy různě (a výrobci to také dělají), takže konečný součet impedancí jednotlivých komponent typu každý pes jiná ves, může být od požadované hodnoty na hony vzdálen.

Samozřejmý je požadavek na co nejmenší útlum (dB) a přeslech na blízkém konci (NEXT) (dB). Celkovou kvalitu kabeláže popisuje parametr ACR (dB) vyjádřený jako rozdíl mezi NEXTem a útlumem, tedy ACR = NEXT - Útlum. Minimální hodnota ACR musí být 10 dB (20 dB pro cat. 5e), samozřejmě čím víc, tím líp.

Pozn.: Malý slovník použitých zkratek naleznete na konci článku.

U gigabitové technologie nabývá také výrazně na významu parametr Return Loss (připočítává se k útlumu), tedy ztráta vzniklá návratem (odrazem) části vyslané energie zpět do vysílače.

Výše uvedené požadavky berte spíše jako nástin daleko komplikovanější problematiky (zcela mimo rámec tohoto článku), se kterou by se měla nejlépe vypořádat odborná firma.

A ohledně kabeláže ještě jedna praktická rada, tentokrát z účetního hlediska. Jestli máte tu smůlu a vaši existující kabeláž bude třeba nahradit novou, nechejte si na fakturu výslovně napsat, že jde o OPRAVU nefunkční sítě, v opačném případě půjde o zhodnocení, které budete v účetnictví odpisovat opravdu báječně dlouho...

Kde se vyplatí gigabit už dneska

Především tam, kde stávající kapacita sítě nestačí, a kde lze připojené počítače rozdělit do logických skupin a síť tak vhodně segmentovat, tedy rozdělit datové toky na páteřní a ty ostatní. O použití této technologie se určitě vyplatí zapřemýšlet při návrhu nových sítí. Pokud na páteřní komunikaci nenajdete peníze, rozhodně nešetřete na kvalitě všech prvků strukturované kabeláže, investice do cat. 5e a vyšší se určitě vyplatí.

Při současné cenové hladině asi není reálné přepokládat, že by gigabitem byly propojeny přímo jednotlivé počítače (výjimku tvoří samozřejmě servery). Na druhou stranu je, ale docela reálné, že během několika málo let se zopakuje stejná situace jako nastala u 100 Mb. Ceny spadnou (odhaduji do 3 let), stará technologie se přestane vyrábět (řekněme kolem roku 2007) a najednou zjistíme, že do gigabitu musíme všichni.

Tedy nevím jak vy, ale já už se docela těším!

Malý slovník zkratek a termínů


Tab. 3 - Seznam termínů a zkratek

Pozn.: Tento článek je úvodem k připravované recenzi gigabitového switche a dvou síťových karet, který pro vás právě připravujeme.