Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Gigabit přichází
14.2.2002, Pavel Knotek, článek
V oblasti síťových technologií pro kanceláře a domácnost (SOHO) se schyluje k dalšímu technologickému skoku – k nástupu gigabitových technologií. Otázkou je, kdy a zda vůbec do pomyslného datového rychlíku naskočit? Komu se vlastně vyplatí do gigabitu investovat již dnes? Jaký vývoj lze v této oblasti očekávat? Na tyto a mnohé další otázky se pokusíme odpovědět v našem článku.
el | 18.2.200220:28

Jak vidím, část lidí si myslí, že gigabit nikdy nepotkají, zatímco další skupina ho považuje téměř za vyhynuvší, pravda bude někde uprostřed a rozsoudí nás patrně asi až čas.
K chybějící informaci o problematice 64/32 bitových PCI karet. Ano, zcela záměrně jsem tyto informace vypustil, chystám totiž recenzi na gigabitový set (2 karty a přepínač), kde jsem se s tím chtěl vytasit (no, nikdo není prorokem a hamounit se nemá, to uznávám).
A vůbec se omlouvám za všechno, co jsem zapomněl uvést nebo nějak zjednodušil (ale fakt nejde napsat úplně všechno - to by snad ani nešlo číst...)
Mimochodem narvat 64 bitovou kartu do 32 bitového slotu je celkem problém, musí to být BUS Master a ne každý BIOS umožňuje nastavit mastera dynamicky. Zatím jsem našel jen jednu desku, kde za slotem nic nevyčuhuje (bohužel je to starý krám, běží v něm 200 AMD a karta se stejně nějak nerozběhla - možná to bude rukama - moc času jsem tomu zatím nedal (:/( čekám na lepší železo)

Všechny čtenáře zdraví autor

Odpovědět0  0
Starik | 18.2.20020:03

Jen tak pro uplnost: ve Vasem historickem shrnuti jste jaksi opovrhli topologii TokenRing. At je dnes situace jaka chce, tato sit predstavovala ve sve dobe spicku a ve svete dodnes exituje mnoho fungujicich instalaci. A ve srovnani s 10 MBitovym Ethernetem byl 16 MBitovy TokenRing absolutini rychlik.

Odpovědět0  0
Pavel Ruzicka | 17.2.200223:38

Autor nezminil dulezitou zakladni informaci. Existuje standard oznacovany 1000baseT, ktery prenasi gigabit na kabelazi CAT5 do 100m. Coz umoznuje vyuzit stavajici kabelaz pro 100baseT. Hlavni rozdil je, ze se pro komunikaci vyuzivaji vsechny 4 pary a jeste k tomu obousmerne. Prakticky jsem to videl fungovat mezi switchi Cisco Catalyst 3548 XL.

Odpovědět0  0
Tomáš Kapler | 14.2.200218:09

To co tady popisujete je stav před dvěmi lety, tj. gigabit pouze pro servery respektive přepínače. To co teď přichází (díky standardizaci levného gigabitového ethernetu) je 1000 Mb ke klientům, a pro zajímavost ve světě je to nyní nejčastější instalace, a i u nás už se 5e kabeláže přestávají instalovat.
Jestli chcete být up-to-date, nahraďte slovo gigabit slovem desetigigabit a slovo metalika slovem optika. To je nyní právě v situaci, kterou popisujete, již skoro dva roky nabízí Systimax (nyní Avaya, předtím Lucent Technologies, předtím AT&T, tj. firmy, které firmy, které jako první uváděly 100 Mb i 1000 Mb ethernet) kabelážní řešení LazrSpeed, navíc se standardní 20 letou APLIKAČNÍ Systimax zárukou, tj. máte jistotu, že když se v následujících dvaceti letech standardizuje 10 Gb Ethernet, pak to bude tato kabeláž splňovat. Mimochodem i v Čechách jsou první instalace.
<reklama> kontakt na výhradního distributora Systimaxu pro českou republiku - tomas.kapler@anixter.com </reklama>
;-)

Odpovědět0  0
Mti | 14.2.200217:42

ja je: "kdy velcí výrobci přestaly" ... snad vyrobkyne :-)

Odpovědět0  0
Josef Stetina | 14.2.200214:49

V clanku chybi podstatna informace, ze gibitove kart existuji ve dvojim provedeni serverove (64bit PCI) cena okolo 6000,- a desktopove (32bit PCI) cena okolo 2500,-. Pricemz 64 bitove lze provozovat v 32bit PCI, ale zaroven vyhodim zbytecne dost penez. Gigabitove desktop karty jsou dost uzky profil, shanel jsem je prave pro vise zminovanou vystavbu clusteru.

Odpovědět0  0
alien | 14.2.200214:20

Ty jeden kladivoune:-)))

Odpovědět0  0
Libor Chocholaty | 14.2.200211:52

Dokud nebude doma bezna 64bit PCI sbernice, nema cenu o tom uvazovat. Vzdyt byste temer zaplnili kapacitu PCI zbernice jen sitovanim. Dalsi veci je rychlost disku, jak rychle muzete ukladat na soucasne disky? 40MB/s? Budete si porizovat RAID ke zvyseni rychlosti disku? Kde vezmete volnou kapacitu na PCI? Myslim, ze gigabit je pekny, ale do serveru, ktere tyto toky dat nezaskoci.

Nebo si budete porizovat domu cluster pocitacu, abyste vyuzili prenosove kapacity pro meziprocesovou komunikaci jednotlivych uzlu? Asi ne, ze?

Cekejme na kladivo (AMD Hammer) s 64bit/66MHz PCI a diskovym polema pak uvazujme o Gigabitu.

Jak se k tomu stavim ja? To je proste - cekam na kladivo :-)

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.