Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus

18.1.2017, Jan Vítek, článek
Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus
Gigabyte pořádal na herní akci Dreamhack v německém Lipsku svou malou soukromou konferenci, kde prezentoval především nové produkty pod značkou Aorus. Jde například o základní desky, notebooky a vedle toho se podíváme i na malá výkonná PC.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus
  2. Nové počítače Gigabyte - od největších k nejmenším
  3. Základní desky Aorus a jejich novinky
Nejdříve se podíváme na různé počítače, které byly na setkání s novináři k vidění. V předchozí kapitole jsme si představili sestavu Hyrican a zde máme další klasický desktop, který měl popisek ONE HIGH END ULTRA IN09 PBG. Jde totiž o produkt německého výrobce počítačů ONE z řady HIGH END založený na skříní Thermaltake Overseer RX-I a podobných komponentech, jaké má i předchozí sestava. Je tu opět procesor Core i7-7700K chlazený vodou, deska Z270X-Gaming 7 a karta s čipem GeForce GTX 1080. Dále už je to odlišné - 16 GB DDR4 Crucial Ballistix Sport 2400MHz, 480GB OCZ TR150 a 2TB disk. Za tuto sestavu dáme 2050 eur, čili 55.400 Kč.




- klikněte pro zvětšení -


Mezi PC skládačky z ATX komponent už nepatří už dříve představený BRIX Gaming UHD, který není sám o sobě žádná novinka, ovšem pouze do té doby, než se podíváme na specifikace. Model GB-BNi7HG6-1060 totiž už nemá v sobě Skylake a GPU Maxwell, ale nový Kaby Lake a Pascal. Nedozvíme se však, jaký konkrétní Core i7 sedmé generace byl vybrán, ale velice dobře působí 6GB verze karty GeForce GTX 1060 v hliníkovém těle s rozměry 220 x 110 x 110 mm.




- klikněte pro zvětšení -


Můžeme dodat, že i toto je svým způsobem skládačka, neboť jde o barebone, do nějž si musíme sami přikoupit paměti DDR4 SO-DIMM a dále až dvě M.2 SSD pro PCIe/SATA a jeden pevný disk/SSD ve 2,5" podobě. Samotné PC nabídne ještě moderní Wi-Fi verze AC, Bluetooth 4.2, USB 3.1 včetně konektoru C, DisplayPort i HDMI 2.0, atd.





Fyzická rozhraní můžete dobře vidět na fotografii zadní části, kde jsou pěkně pohromadě, ovšem bez obrazových, jež najdeme vespod. Ve výše odkazovaném článku ostatně najdete i video, které ukazuje, jak se toto PC rozebírá a jak se do něj instaluje RAM a úložná zařízení.




- klikněte pro zvětšení -


Ještě zajímavější, ale také podstatně větší je GB-GZ1DTi7-1070-NK-GW prezentovaný jako Mini-PC System nebo Gigabyte PC. Zástupce Gigabytu už se bránil jej označovat jako BRIX, i když na stránkách i na štítku se tato značka vyskytuje. Zde máme stále procesor Skylake, ale zato model Core i7-6700K, čili ten nejvyšší z rodiny Skylake-S, dále grafickou kartu GeForce GTX 1070 G1 Gaming s 8 GB paměti a 16 GB paměti DDR4 v modulech SO-DIMM. Až na skříň, speciální desku a zdroj tak jde o běžné komponenty, takže by mohlo jít tento počítač upgradovat. Zcela jistě půjde vyměnit 240GB M.2 SSD i 1TB mobilní pevný disk.





Co se týče rozhraní, pak ta jediná viditelná jsou na hraně počítače, kde je i vypínač. Jde však pouze o dva zvukové konektory a dva USB 3.0, takže kde jsou ostatní? Jestliže má toto PC klasickou grafiku a nahoře není nic krom dvou klapek, které se otevřou v případě dosažení příliš vysokých teplot. Pak ovšem její obrazové konektory (plus napájecí, další zvukové a ethernetový) musí být logicky dole, přičemž kabely k nim můžeme přivést vykouslým otvorem u samotné základny. Kde jsou ale ostatní konektory?





Najdeme je za umně skrytým panelem v boku počítače, kde si také můžete všimnout otvoru, kudy můžeme připojené kabely protáhnout dolů, aby vyšly ven stejným bočním otvorem jako kabely od grafické karty. Najdeme tu další tři USB 3.0, dva USB 3.1 (jeden typu C) a navíc také port HDMI a DC napájecí konektor. Z toho vyplývá, že jednak budeme mít možnost využít i integrovanou grafiku v procesoru Core i7 a pak toto PC půjde i napájet z adaptéru. Jde o alternativní způsob, který vyžaduje 19 V a celkově 135 W. I pak je ale jasné, že desktopový Core i7 a GTX 1070 v žádném případě takové napájení nemůže uspokojit.





Na opačné straně výkonnostního spektra už stojí klasický Gigabyte BRIX vycházející z formátu Intel NUC. Ten je založen na nejmenovaném procesoru generace Intel Apollo Lake, takže by mohlo jít třeba o 10W procesor Intel Celeron J3455. Tyto procesory s jádry Goldmont svými specifikacemi neslibují zrovna velký pokrok oproti starším Braswell. Však mají stejný počet jader, podobné takty a ostatní výbavu (včetně nadálé podpory DDR3L, ale i DDR4L), a přitom podezřele velké TDP. Srovnatelný je s nimi třeba Pentium J3710 "Braswell", který však má TDP stanoveno na 6,5 W. Vraťme se ale k tomuto mini PC.




- klikněte pro zvětšení -


To disponuje slabou, ale v mnoha ohledech moderní výbavou a jde o barebone, takže paměti a SSD/HDD si do něj musíme koupit a nainstalovat sami. Máme tu HDMI 2.0, Wi-Fi 802.11 AC, čtyři USB 3.0, Bluetooth 4.0, slot pro karty micro SD a gigabitovou LAN. Dá se ale říci, že nová generace NUC a podobných počítačů se o moc dál neposunula.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec jsme si přichystali zmínku o notebooku Aorus X7, který byl na štítku označen za světově nejvýkonnější 17,3" model. Nečekáme tak od něj nic jiného, než to nejlepší, a to procesor Core i7 Kaby Lake, což bude dle taktu Core i7-7820HQ, nebo Core i7-7820HK, dále grafiku s čipem GeForce GTX 1080 nebo 1070, přičemž tu budeme moci i s procesorem přetaktovat. Opodál nestojí ani displej s rozlišením 4K, což už je tedy na 17,3 palce poněkud příliš, ale budiž. Ten nabídne podporu G-Sync, 5ms odezvu a 120Hz obnovovací frekvenci. Hlavní nabídku hardwaru doplňuje až 64 GB paměti DDR4.

Podsvícení klávesnice obstará RGB Fusion, máme tu také rozhraní Thunderbolt 3, SSD pro M.2 s propustností kolem 2000 MB/s a volitelný hardwarový engine pro streamování videa. Zkrátka jde o notebook, který svým výkonem zadupe leckteré stolní PC do země, ale my snad ani nechceme vědět, kolik to bude stát.