Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte mění označení svých desek, bude Elite skutečně elitní?

29.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte mění označení svých desek, bude Elite skutečně elitní?
Společnost Gigabyte si připravila novou desku Z390 Aorus Elite, což by dávalo tušit, že to bude velice dobře vybavená deska, pokud ne rovnou to nejlepší. To jsme ale daleko od pravdy, takže jak to s novými deskami Aorus je?
Gigabyte tedy mění způsob označování svých základních desek, což platí jak pro modely pro procesory Intel, tak pro AMD. Nahrazeny budou verze s logickým označením, které vycházelo z toho, jak Intel už dlouho nazývá své procesory, čili šlo o Gaming 3, Gaming 5, Gaming 7 a Gaming 9. 
 
 
Jak je vidět z prezentačního snímku samotného výrobce, modely Gaming 3 budou nahrazeny právě označením Elite, takže zde vidíme, že není elitní jako elitní. Pak tu je menší odbočka v podobě desky Aorus Ultra Gaming, která se v případě čipsetů Z390 a B450 bude jmenovat jednoduše Pro a pak už pokračujeme s Gaming 5, Gaming 7 a Gaming 9, které ponesou označení Ultra, Master a Xtreme. 
 
Čili Gigabyte nám udělá v systému označování svých desek pěkný guláš. Však dosud bylo jasné, že Gaming 7 bude lepší než Gaming 5, ale jak si máme sami seřadit posloupnost z označení Elite, Pro, Ultra, Master a Xtreme? Naštěstí se budeme moci vždy řídit jedním spolehlivým ukazatelem, a sice cenou. 
 
V případě desek Elite tak můžeme očekávat cenu kolem 150 USD, slabší napájení a absenci podpory technologie SLI. Očekávat sice můžeme dva dlouhé sloty PCIe x16, ovšem jeden bude napojen na procesor a druhý pouze na čipset. Nicméně to nám nemusí skoro vůbec vadit, protože NVIDIA stejně v posledních generacích posunula podporu SLI do hi-endu ve snaze právě tento hi-end neohrozit neuvědomělými zákazníky, kteří by si snad chtěli s využitím dvou slabších karet zajistit vyšší výkon i poměr výkonu a ceny, než jaký nabízí silné karty. 
 
Od lepších desek Gigabyte také můžeme očekávat zvukové kondenzátory WIMA, rozšířenou konektivitu a další obvyklé věci.