reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Gigabyte na deskách s X470 a B450 nabídne podporu PCIe 4.0

20.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte na deskách s X470 a B450 nabídne podporu PCIe 4.0
Můžeme očekávat, že společnost Gigabyte nebude či už není sama, která nabídne na svých starších deskách podporu moderního rozhraní PCI Express 4.0. V případě modelů Gigabyte s X470 a B450 k tomu stačí jen nový BIOS. 
Je tak vidět, že fyzicky jsou pro rozhraní PCI Express 4.0 připraveny již existující desky a ostatně v jejich případě jde především o to, aby bylo kvalitní PCB a datové cestičky zajistily silný a nerušený signál. Do desek s čipovými sadami AMD X470 a B450, i když ne nutně do všech, tak bude stačit vložit procesor Ryzen 3000 a na opačné straně jeho PCIe linek další zařízení podporující verzi 4.0 (měl to být Radeon VII, ale ten má podporu PCIe 4.0 vypnutou) a máme tu možnost využít PCIe 4.0. 
 
 
Na druhou stranu, i když PCIe 4.0 nabídne na jednu linku dvojnásobnou datovou propustnost oproti PCIe 3.0, je otázka, zda to zrovna v případě využití s grafickou kartou bude mít nějaký význam. Moderní karty už dokáží využít propustnost PCIe 3.0 oproti PCIe 2.0 a odměnit se ve hrách několika snímky za sekundu navíc, ale to automaticky neznamená, že další zvýšení propustnosti přinese to samé. 
 
Ostatně pokud ani Radeon VII nepodporuje nejnovější verzi PCIe, což platí i pro generaci NVIDIA RTX 2000 či GTX 1600, pak pro běžného uživatele není dosud na trhu nic, co by s PCIe 4.0 šlo využít. Očekává se však, že toto rozhraní už nabídnou grafické karty AMD s čipy Navi a pak by bylo jen logické, aby AMD dodatečně zapnulo novější rozhraní právě i na Radeonu VII. Ten jednak vychází z Radeonu Instinct MI50, který už PCIe 4.0 podporuje a potom to má být i po nástupu Navi stále hi-end v nabídce AMD a bylo by velice divné, kdyby jako takový měl s ohledem na rozhraní slabší výbavu než méně výkonné karty. 
 
Můžeme také říci, že platforma AMD X570 bude oficiálně první, která bude PCIe 4.0 podporovat. V případě starších desek AMD samozřejmě nic takového samo nezaručí. Je také otázka, zda se tato podpora nebude od X570 nějak lišit. Mluví se totiž o tom, že na starších deskách bude možné s PCIe 4.0 využít pouze kartu umístěnou v PCIe x16 nejblíže u procesoru. Mohlo by to jít ještě se slotem M.2 napojeným přímo na CPU a samozřejmě to nepůjde na ničem, co je s CPU spojeno prostřednictvím čipsetu. Jak ale dobře víme, hraje tu roli také vzdálenost, respektive délka datových cest od cíle k cíli a je otázka, zda se možnosti starších a novějších desek budou v tomto ohledu nějak lišit a jak to vůbec bude s podporou PCIe 4.0 na těch nových. 
 
Vypadá to však, že výrobci desek mají před vypuštěním 3. generace Ryzenů opravdu dost času na to, aby si připravili nové i starší modely, což ostře kontrastuje se spěchem a vývojem za pochodu, jaký AMD předvedlo při vypuštění první generace. 
 
Zdroj: wccftech