Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte očekává propad dodávek svých grafik o 20 procent

29.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte očekává propad dodávek svých grafik o 20 procent
Různé zprávy o klesajícím odbytu grafických karet nám nyní potvrzuje společnost Gigabyte, která očekává, že ve stále ještě aktuálním kvartálu nastal pokles prodejů jejích modelů o 20 procent. 
Nedávno jsme psali o tom, že výrobci grafických karet očekávají v druhém pololetí výrazný pokles prodejů, který však měl logicky nastat už ve stále aktuálním druhém kvartálu, neboť právě v něm jsme zaznamenali výrazný pokles cen. To nám nyní potvrzuje společnost Gigabyte, která očekává, že se její dodávky v druhém kvartálu propadly rovnou o pětinu. Pak ani není divu, že jeden z velkých tchaj-wanských výrobců měl NVIDII vrátit na 300.000 nepoužitých GPU, když a pokud měl tu možnost. 
 
 
Po časech hojnosti tak výrobcům grafik nastává hubené období, které může zvrátit spíše až nástup další generace karet od NVIDIE nebo výrazné slevy té aktuální. V obou případech je to problematické. Slevy ze strany NVIDIE mohou přijít v podstatě každý den, ale zatím to na ně nevypadá, neboť ani výrobci karet nebyli dosud ochotni si snížit vlastní marže, i když to by se dle Gigabytu mohlo změnit.
 
Co se týče příští generace karet, dle informací serveru wccftech mají nastoupit nejdříve v malém množství a není vůbec jisté, že dorazí a budou reálně k dispozici ještě v létě. Těžaři přitom už o aktuální karty vzhledem k vývoji hodnot těžených měn nemají valný zájem a pak se dá říci, že kdo z hráčů plánoval koupi své GeForce generace Pascal, ten už to nejspíše udělal. Jinak už se čeká na (nejspíše) Turing.
 
Ve firmě Gigabyte očekávají, že pokles zájmu o nové grafické karty bude pokračovat a možná bude ještě prudší. Firma chtěla na trh v tomto kvartálu dodat 1,2 milionů grafických karet, z čehož bude reálně přibližně milion a zaznamenala snížení průměrných prodejních cen o 10 procent. Stejně jako jiné firmy nyní plánuje, že svůj marketing obrátí opět čelem k hráčům, takže můžeme opět očekávat více nabídek her zdarma k novým kartám, atd. 
 
Ceny karet v našich obchodech už dávno výrazně poklesly, ale v některých případech se nemají k tomu, aby spadly na zcela stejnou úroveň jako před zdražováním. Za tím bychom mohli vidět právě marže, které se mají u výrobců karet držet i kolem 20 %, zatímco před zdražováním klesly i pod 10 % a pak tu máme i ceny pamětí RAM. Pokud jde o mainstream, pak 6GB GTX 1060 koupíme od 7000 Kč, což je dobré, ovšem Radeony RX 580 s 8 GB jsou alespoň o 700 Kč dražší a spíše rovnou o tisícovku. 
 
Zdroj: DigiTimes


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.