Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte připravuje pro CeBIT 08 nové základní desky

29.2.2008, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte připravuje pro CeBIT 08 nové základní desky
Společnost Gigabyte se pilně připravuje na výstavu CeBIT, která odstartuje již za pár dní. Představí nové základní desky s chipsety Intel P45 (EagleLake) včetně technologie Dynamic Energy Saver (DES), pro procesory AMD pak s chipsety AMD...
Společnost Gigabyte se pilně připravuje na výstavu CeBIT, která odstartuje již za pár dní. Představí nové základní desky s chipsety Intel P45 (EagleLake) včetně technologie Dynamic Energy Saver (DES), pro procesory AMD pak s chipsety AMD 780G a integrovanou grafikou stejně jako s čipovou sadou NVIDIA nForce 780a SLI.



Procesory Intel budou moci nově využít představených desek chipsetem Intel P45 (EagleLake). Podporují 45nm procesory Intel s frekvencí sběrnice až 1600 MHz. Co se týče pamětí, je zajištěna podpora až DDR3-1600 a DDR2-1200 pamětí v celkové kapacitě až 16 GB. Nechybí také PCI-Express 2.0 sběrnice včetně možnosti použít ATi CrossFireX technologii (2× PCIe x8 2.0). Intel Turbo Memory pak nově přidává podporu až 4GB flash paměti. Integrovaný zvukový kodek ALC889A nabídne 106dB odstup signálu od šumu.

Chipsety Intel X48 na nových základních deskách společnosti Gigabyte umožní použít 45nm procesory Yorkfield s frekvencí sběrnice 1600 MHz, ATi CrossFireX dokonce v konfiguraci dvou PCIe x16 2.0 slotů. Lze využít DDR3 moduly až o frekvenci 1900 MHz, u DDR2 modulů jsou podporovány nanejvýš 1200MHz moduly. Nechybí technologie Dynamic Energy Saver (DES) včetně Gigabyte Ultra Durable 2.

Procesory AMD mohou nově využít chipsetu AMD 780G na základní desce Gigabyte GA-MA78GM-S2H. Je použita integrovaná grafika s podporou DirectX 10, je však ponechán PCI-Express 2.0 x16 slot pro případně zvýšení výkonu. Je rovněž podporována technologie ATi Hybrid Graphics. Rovněž je k dispozici HDCP ochrana.

Gigabyte GA-M780SLI-DS5 je pak další základní deskou pro procesory AMD využívající chipset NVIDIA nForce 780a SLI. K dispozici jsou dva PCI-Express 2.0 x16 sloty a ještě jeden PCI-Express 1.0 x16 slot pro případné využití 3-Way SLI. Společnosti Gigabyte i NVIDIA od toho řešení očekává asi 2,4× až 2,6× vyšší výkon než s jednou grafikou. Rovněž je podporována technologie NVIDIA Hybrid SLI a Hybrid Power.

Zdroj: TZ Gigabyte
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.