Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvedl bezkapalinové polymer hliníkové kondenzátory do nových desek Gigabyte GA-965P-DQ6

14.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte uvedl bezkapalinové polymer hliníkové kondenzátory do nových desek Gigabyte GA-965P-DQ6
Tato základní deska je postavena na novém chipsetu Intel P965, podporuje tedy nejnovější procesory Intel Core 2 Duo a Core 2 Extreme. Hlavní zvláštností jsou polymer hliníkové kondenzátory, které mají mnohem vyšší výdrž než ty standardní,...
Tato základní deska je postavena na novém chipsetu Intel P965, podporuje tedy nejnovější procesory Intel Core 2 Duo a Core 2 Extreme. Hlavní zvláštností jsou polymer hliníkové kondenzátory, které mají mnohem vyšší výdrž než ty standardní, které občas rády vytékají.



Deska je z řady 6-QUAD, na desce je tak skoro všechno čtyřikrát. Prvním je Quad Cooling, což je velmi výkonné chlazení kombinující Crazy Cool a technologii Silent-Pipe, kde jsou chladiči pokryty MOSFET moduly, northbridge a southbridge. Nízké teploty dále prodlužují výdrž, potěší také nulový hluk.

Quad BIOS je evolucí známé technologie Dual BIOS. Ta je kombinací zmiňovaného Dual BIOS a Express BIOS Rescue Technology. Celkem jsou k dispozici čtyři kopie BIOSu distribuované mezi Flash ROM, pevný disk a CD. Pomáhá tak redukovat riziko virového útoku či poškození firmware.



Další vymožeností je Quad e-SATA2. Již dle názvu půjde o čtyři externí Serial ATA-300 porty, které dovolí připojit nevídané množství externích disků. Aby těch "quad" nebylo málo, musel Gigabyte nějak převést číslo dvanáct na čtyři. Jednoduše jej vydělil třemi, takže pro 12 napájecích fází přišel se zajímavým názvem Quad-Triple Phase. Tato technologie má zajišťovat stálé napětí bez výkyvů.

Dále zde máme Quad Core Ready. Deska podporuje dvoujádrové procesory, ale podle společnosti Gigabyte je rovněž připravena dobře se poprat s procesory čtyřjádrovými, které se objeví zhruba za půl roku. Posledním "quad" je Quad DDR2 Slots. Zde je naprosto zřejmé, o co půjde. Čtyři paměťové sloty, zde typu DDR2-800. Podporováno je maximálně 8GB paměti.

Nyní ještě k další hardwarové výbavě. K dispozici jsou dva PCIe x16 sloty (ten druhý však pracuje pouze jako PCIe x4), 3 PCIe s1 sloty a dva PCI sloty. Deska nabízí osm SATA-300 portů, jeden ATA133 kanál, podporu 10 USB 2.0 portů a dvou portů FireWire.

Zdroj: www.gigybate.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.