Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries připravují novou 12nm technologii FD-SOI

12.9.2016, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries připravují novou 12nm technologii FD-SOI
GlobalFoundries jsou dnes světově druhým největším smluvním výrobcem počítačových čipů a od takové firmy se očekávají především inovace. Nyní je aktuální 12nm technologie FD-SOI, která nahradí starší 22nm technologii.
Co se týče budoucích moderních výrobních technologií, můžeme mluvit o společnosti TSMC jako o největším smluvním výrobci čipů, který aktuálně připravuje 10nm proces a své továrny s 10nm technologií bude mít také Intel. Společnost GlobalFoundries nyní spoléhá na 14nm proces, který si licencovala od Samsungu, ale 12nm FD-SOI (12FDX) si již připravuje sama. Jde o novou verzi Fully-Depleted Silicon-on-Insulator navazující na starší 22nm FD-SOI (22FDX) a uvádí se, že ta má nabídnout výkon 10nm technologie FinFET s výrazně nižší spotřebou i cenami. Nicméně 12FDX s FinFET nelze přímo srovnávat a také je zřejmé, že tato technologie nebude připravena ve stejnou dobu jako 10FF+ firmy TSMC či 10nm technologie Intelu. Mluví se o roku 2019, kdy má nastat teprve fáze tape-out, tedy příprava čipů k výrobě, takže ty samotné by mohly dorazit až v roce 2020.





Technologie SOI vypadá jako už překonaná novou FinFET či technologií Intel s tranzistory Tri-gate, což je v podstatě to samé. Ještě dnes si můžeme koupit procesory AMD FX, které jsou vyráběny 32nm procesem SOI. Své první procesory (PowerPC "Istar") na SOI přitom společnost IBM založila již v roce 2000 a AMD ji následovalo v příštím roce se 130nm technologií SOI, kterou postupně vylepšovalo přes 90 nm, 65 nm a 45 nm až ke stále aktuálním 32 nm.





AMD pro své nejmodernější produkty využívá buď 14nm LPP (GPU Polaris a budoucí CPU Zen) nebo 16nm FF+ (moderní SoC pro PlayStation 4 Pro), ale u dalších generací se k odkazu SOI nevrátí, neboť aktuální 22FDX už je využívána pro výrobu jiných produktů. Ještě před ní má také dorazit další iterace 14nm technologie, kterou GlobalFoundries samy připravují pod označením 14HP a ta naváže na aktuální 14LPP licencovanou od Samsungu. Uvádí se však, že 14HP si něco vypůjčí to nejlepší z FinFET a SOI, a jako taková by jistě byla na světě unikátní. Ostatně právě společnost GlobalFoundries loni získala továrny firmy IBM, která je také známa svými technologiemi SOI.





Další krok pro GlobalFoundries by tak měl být proces 12FDX a může to vypadat, že pokrok od 14nm FinFET nebude velký, však jde jen o 2 nm, ale zdaleka nejde pouze o to. Když pomineme rozdílnost samotných procesů, pak i velikosti jednotlivých prvků, jako je brána v tranzistoru, se mohou velice lišit. U 14nm procesu firmy Intel má brána 70 nm, v případě 16nm FF+ firmy TSMC to je 90 nm a 14nm LPP Samsungu a GloFo má 84nm brány. My tak nemůžeme pouze na základě označení procesu vůbec posuzovat jeho vyspělost. Ono ale především nelze brát 12FDX jako nástupce 14nm LPP či HP. Tím bude v GloFo nejspíše 7nm FinFET, zatímco 12FDX nahradí starší 22FDX a bude využitý pro výrobu jiných zařízení.

Jinými slovy, procesy FinFET budou i nadále využity pro procesory či grafické čipy, jež nás na tomto serveru zajímají nejvíce. Proces 22FDX je využíván třeba pro levná SoC, síťové prvky zahrnující i analogové obvody, zařízení pro Internet věcí nebo také mobilní modemy. Mezi zákazníky tak patří firmy jako ARM, Imagination Technologies, Freescale či STMicroelectronics.

První továrnou, kde započne zkušební výroba procesem 12FDX, bude drážďanská Fab 1. Je tak dobré, že GlobalFoundries se začínají vzmáhat a už se nebudou (alespoň v nejbližším období) spoléhat na licencované výrobní procesy

Zdroj: GlobalFoundries