Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GOES-R: odstartoval nejpokročilejší meteorologický geostacionární satelit

21.11.2016, Jan Vítek, aktualita
GOES-R: odstartoval nejpokročilejší meteorologický geostacionární satelit
Organizaci National Optical Astronomy Observatory (NAOAO) bude sloužit nový satelit GOES-R, který už o víkendu odstartoval jako nejpokročilejší geostacionární satelit pro sledování počasí.
Geostationary Operational Environmental Satellite-R Series (GOES-R) odstartoval na raketě Atlas V 541 v 18:42 (EST) dne 19. listopadu. Poté se satelit úspěšně oddělil od rakety, čímž byl umístěn na svou geostacionární oběžnou dráhu, z níž bude sledovat nejen počasí na Zemi a sloužit bude observatoři NAOAO americké NOAA.


GOES-R bude jako dosud nejpokročilejší satelit svého druhu poskytovat fotografie ve vysokém rozlišení (0,5 až 2 km na pixel) a také bude se základnou na Zemi komunikovat s pětinásobnou propustností předchozích satelitů. Jeho úkolem bude poskytovat materiály pro zpřesnění předpovědí počasí a také v reálném čase mapovat výskyt blesků. Dokáže tak uspíšit varování před tornády a bouřkami, lépe sledovat pohyb hurikánů, ale také se zaměří na Slunce a jeho aktivitu. To zahrnuje monitoring rentgenova záření, slunčních erupcí a výronů koronární hmoty a také přesnější předpovídání výsledných geomagnetických bouří.






Ke své práci využije především svůj primární nástroj, a to Advanced Baseline Imager (ABI) využitelný pro sledování počasí, oceánů, celkového klimatu a nebezpečných jevů. AIB bude moci sledovat Zemi v celkem 16 spektrálních pásmech, a to přesněji ve dvou ve viditelném spektru, čtyř v blízkém infračerveném a deseti v infračerveném spektru. Na Slunce se zase zaměří jeho Solar Ultraviolet Imager sledující extrémní UV záření a rentgenové záření budou zase sledovat X-Ray Irradiance Sensors (EXIS). Nakonec můžeme zmínit také nástroj GOES-R Magnetometer (MAG) pro sledování magnetosféry Země, díky čemuž bude moci brzy varovat obsluhu satelitů před proudy nabitých částic.


GOES-R se ale pochopitelně jako satelit NOAA zaměří na západní polokouli, která zahrnuje jen samotný okraj Evropy či Afriky, ale zato celou Ameriku a značnou část Pacifiku.

Zdroj: NOAA