Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google má nový manifest, je na čase už opravdu řešit etiku umělé inteligence?

11.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Google má nový manifest, je na čase už opravdu řešit etiku umělé inteligence?
Google nedávno svedl souboj se svými vlastními zaměstnanci, kteří vedení firmy řádně omlátili o hlavu firemní heslo "Don't be evil". Firma pak vytvořila nový manifest s pravidly o vývoji AI, který by možná měl být v nějaké podobě přijat všeobecně. 
O firmě Google se v posledních dnech a týdnech mluvilo především ve spojení s projektem Maven, na nějž reagovala řada zaměstnanců tak, že podala výpověď neboť nechtěla mít nic společného s vývojem AI softwaru pro drony amerického letectva. Vedle toho probíhaly protesty poukazující i na firemní motto Don't be evil, které však Google záhy poté odstranil. Nicméně protestující nakonec dosáhli svého a projekt Maven byl v Googlu ukončen a nyní vedení firmy přispěchalo i s manifestem, který se týká právě umělé inteligence. 
 
 
Google v novém dokumentu vyjmenovává sedm klíčových hodnot, jichž se chce v budoucnu držet a také udává způsoby využití AI, které pro něj budou nepřístupné. 
 
Obecné záměry firmy při vývoji a nasazení AI jsou takové, aby výsledek byl obecně příznivý pro společnost, vyvaroval se tvorby či posilování různých předsudků, vyvíjen a testován byl pro co největší bezpečnost, byl zodpovědný lidem, zahrnoval principy práva na soukromí, dodržoval vysoké vědecké standardy a byl k dispozici jen těm, kteří se těmito principy budou sami řídit. 
 
Můžeme tak říci, že Google jen rozepsal a blíže specifikoval své staré motto "Nebuď zlý". Systémy umělé inteligence od této firmy by tak neměly být psychopatické. Dále bylo uvedeno, že AI systémy Googlu mají být tvořeny i na základě zpětné vazby od lidí a zahrnovat mechanismy pro jejich pozdější vyladění právě na základě požadavků lidí. Ti tak budou mít plnou moc nad daty zpracovávanými umělou inteligencí s odpovídajícími bezpečnostními mechanismy. 
 
Google také chce průběžně zveřejňovat výsledky svého výzkumu umělé inteligence, což představuje i to, že dá k dispozici příslušné technologie a služby, ovšem v souladu se závěrečným bodem manifestu, a sice že je nedá k dispozici tak, aby mohly být v cizích rukou škodlivé. To je zajímavý bod vzhledem k tomu, že zneužít se dá v podstatě vše. 
 
Firma také výslovně uvedla, že se nebude podílet na AI výzkumu, který zahrnuje zbraně a vůbec cokoliv, co může škodit lidem. Pokud jde o "šedé" či nevyjasněné oblasti, zde budou muset pozitiva jednoznačně převažovat nad negativy. Na druhou stranu, Google bude i nadále spolupracovat s americkou vládou a vojenskými silami na jiných technologiích, které AI nezahrnují. Jde například o kyberbezpečnost, zdravotnictví nebo záchranářství. 
 
S těmito pravidly skutečně lze souhlasit, i když jsou spíše jen vágní a nepředstavují nic konkrétního. Ostatně vývoj umělé inteligence je takový, že konkrétní ani nemůžeme být, protože si lze těžko představit, co ta zvládne za rok, natož pak v horizontu deseti let. Vývoj mnoha technologií přitom už několikrát předčil schopnost politiků přinést včasný právní rámec, což se u nás týkalo především pirátství a aktuálně jde ve světě například o autonomní řízení vozů, což je ostatně forma AI, kterou bude třeba nějak uchopit a uspokojivě řešit třeba to, kdo pak bude odpovědný za škody a újmu na zdraví a životech. Těžko ji přijme člověk, který v bude sedět v automobilu bez volantu a pedálů.
 
Nyní se však mluví o významu AI pro národní bezpečnost zemí a ten by mohl brzy vzrůst na úroveň ozbrojených složek včetně nukleárních zbraní. Nemusí to trvat dlouho, aby se začaly rýsovat mezinárodní dohody ohledně nasazení systémů umělé inteligence a aby se utvořily v řadě zemích příslušné organizace, které to budou sledovat. Greg Allen (Belfer Center) k tomu řekl, že některé technologie jsou prostě a jednoduše tak mocné, že jsou pro vojenské složky přímo neodolatelné a právě mezi ně patří i umělá inteligence. Vypadá to tak, že AI brzy ovlivní vojenskou oblast stejně jako kdysi střelný prach, bitevní lodě, letadla či právě atomové zbraně a postoj Googlu na tom moc nezmění.