Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google: nezneužíváme své postavení, náš vyhledávač je prostě populární

4.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Google: nezneužíváme své postavení, náš vyhledávač je prostě populární
Google se aktuálně snaží vyhnout zaplacení pokuty, kterou získal v červenci v Evropské Unii za to, že měl zneužívat svého dominantního postavení, aby odstavil provozovatele jiných vyhledávačů od možnosti se prosadit. 
Můžeme si vzpomenout na nedávný rozsudek ve sporu mezi společnostmi Apple a Epic Games, v němž se psalo, že firmy nemohou být trestány za svůj úspěch, čili pokud si nějaká vydobyde dominantního postavení a vysoké obliby kvůli tomu, že nabízí kvalitní službu či produkt, nelze jí to klást za vinu ve sporu s jinými méně úspěšnými firmami. Právníci Googlu nyní v podstatě hrají na stejnou notu, když tvrdí, že dominance vyhledávacího enginu Google na Androidu je způsobena prostě a jednoduše jeho vysokou popularitou. 
 
Mateřská společnost Alphabet má totiž od EU nařízeno zaplatit 4,3 mld. eur právě za své údajné protikonkurenční praktiky. 
 
 
Alfonso Lamadrid, právník na straně Alphabet Inc., také soudu předložil na podporu svého tvrzení výpis nejčastěji používaných vyhledávaných frází, které lidi zadávají vyhledávači Bing (Microsoft). A dle tohoto výpisu je na prvním místě s bezpečným odstupem právě "Google", což Lamadrid komentuje tak, že lidé si volí Google proto, že si jej žádají a ne proto, že jsou k tomu nuceni. K tomu také předložil výsledky průzkumů, dle nichž 95 % dotazovaných preferuje Google, což má odpovídat podílu této firmy mezi vyhledávači. 
 
Čím konkrétním se ale Google měl dle EU provinit? Jsou tu tři hlavní body, a sice jednak nucení výrobců telefonů a tabletů k využití prohlížeče Chrome v rámci výchozí výbavy jejich produktů, a to pod pohrůžkou, že jinak jim nebude udělena licence pro využití Google Play Store. A absence tohoto obchodu by přitom jistě byla brána jako závažný nedostatek, jak pocítil i Huawei. 
 
Zadruhé měl Google platit výrobcům a poskytovatelům za to, že na svá zařízení předinstalovávali aplikaci Google Search a zatřetí měl aktivně bránit v prodeji zařízení, která byla založena na alternativních verzích Androidu, které nebyly patřičně vybaveny. 
 
Ve výsledku tak měl Google dle EU téměř odstavit konkurenci od možnosti se prosadit, a pouze jedno procento evropských uživatelů si tak stáhlo aplikaci využívající konkurenční vyhledávací engine.  
 
Zdroj: PC Gamer